Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο μύθος του σκαθαριού-κόσμημα Makech


Το Makech είναι ένα από τα πιο παράξενα κομμάτια μόδας που υπάρχουν.
 
 
 
Πρόκειται για μεγάλα σκαθάρια, που μπορεί κανείς να βρει μόνο στη χερσόνησο του Γιουκατάν, με μεγάλα κελύφη που μπορούν να διακοσμηθούν με μικρούς πολύτιμους λίθους. Τα σκαθάρια τρέφονται με μικροσκοπικά σποροφόρα που βρίσκονται σε ένα ορισμένο είδος ξύλου, και μπορούν να ζήσουν μέχρι οκτώ μήνες. Οι γυναίκες των Μάγια τα έβαζαν μια χρυσή αλυσίδα και τα φορούσαν σαν μενταγιόν ή τα είχαν σαν κατοικίδια.

Σύμφωνα με το μύθο, μια πριγκίπισσα των Μάγια προοριζόταν να παντρευτεί τον πρίγκιπα ενός γειτονικού βασιλείου, αλλά εκείνη ήταν ερωτευμένη με έναν πολεμιστή του χωριού της. Εξοργισμένος, ο πατέρας της ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σκοτώσει τον πολεμιστή. Η πριγκίπισσα παρακάλεσε τον πατέρα της για τη ζωή του νεαρού. Αν του χάριζε τη ζωή, θα παντρευόταν τον πρίγκιπα πρόθυμα, όπως είχε προγραμματιστεί.


Ο βασιλιάς άκουσε τους λυγμούς της κόρης του και την παρηγόρησε. "Μην ανησυχείς, ο όμορφος πολεμιστής σου θα ζήσει". Και κράτησε τον λόγο του... κατά κάποιον τρόπο. Κάλεσε ένα μάγο και έκανε τον πολεμιστή σκαθάρι. Η πριγκίπισσα πήρε τον αγαπημένο της στο δωμάτιό της. Τον στόλισε με τα πιο όμορφα κοσμήματα της και τον έβαλε στο στήθος της, για να 'ναι πάντα κοντά στην καρδιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου