Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Αγάλματα σημαντικών γυναικών σε όλο τον κόσμο


Πόσα αγάλματα που τιμούν γυναίκες μπορείτε να σκεφτείτε;

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν λιγότερα γλυπτά για τις γυναίκες απ' ό,τι για τους άνδρες -πρόσφατα, στο Μάντσεστερ έγινε θέμα ότι 16 από τα 17 αγάλματα της πόλης είναι ανδρικά.

Δείτε μερικά αγάλματα που είναι αφιερωμένα σε γυναίκες.



Οι γυναίκες της πόλης Tehuantepec


Στην μεξικάνικη πόλη Tehuantepec, οι γυναίκες ντύνονται με περίτεχνα κοστούμια, που έγιναν διάσημα από την καλλιτέχνιδα Φρίντα Κάλο. Το 2008, ο Miguel Hernandez Urban έφτιαξε το άγαλμα της φωτογραφίας, με ύψος 22 πόδια, στην είσοδο της πόλης. Είναι ο τέλειος φόρος τιμής στο στυλ των γυναικών της Tehuana.


Ηρωίδες πολέμου (φωτογραφία στην αρχή του θέματος)
Αν και δε δείχνει γυναίκες, είναι αφιερωμένο σε αυτές. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την βασίλισσα της Αγγλίας το 2005 (για τα 60 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου). Το άγαλμα είναι αφιερωμένο στις γυναίκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σαν γλυπτό διαφέρει από τα "παραδοσιακά" στρατιωτικά γλυπτά, μιας και απεικονίζει τις στολές των γυναικών που εργάστηκαν για τη χώρα τους στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτριών και όσων δούλευαν στα χωράφια, στα εργοστάσια κ.ά..


Το μνημείο στην άγνωστη εργάτρια


Βρίσκεται στο κέντρο του Μπέλφαστ και είναι αφιερωμένο σε όσες αμείβονταν πενιχρά σε κάποια δουλειά και στις νοικοκυρές.


Gertrude Stein


Η Gertrude Stein κάθεται στο Bryant Park του Μανχάταν γαλήνια και γεμάτη σκέψεις. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το ιδανικό μέρος για μια γυναίκα τόσο στενά συνδεδεμένη με τη λογοτεχνία και τις τέχνες. Το άγαλμα στήθηκε το 1992 και ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που απαθανατίστηκε σε γλυπτό σε πάρκο της Νέας Υόρκης.


Ιωάννα της Λωραίνης


Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού και είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αγάλματα της Γαλλίας. Βρίσκεται εκεί από το 1874. Το εντυπωσιακό γλυπτό αποτίει φόρο τιμής στην Ιωάννα της Λωραίνης, η οποία κάηκε στην πυρά ως αιρετική, αν και ήταν αθώα.


Woman of Words


Βρίσκεται στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας. Είναι αφιερωμένο στην Catherine Mansfield, που πάντα υποστήριζε ότι ήθελε να γίνει γνωστή πρώτα ως συγγραφέας και μετά ως γυναίκα. Το άγαλμα έχει αποσπάσματα της συγγραφέα και τη νύχτα φωτίζεται από μέσα, οπότε γίνεται ένα "λογοτεχνικό" φανάρι.


The Famous Five


Το 1927, οι Διάσημες Πέντε (συχνά αποκαλούνται Valiant Five), ρώτησαν στο ανώτατο δικαστήριο του Καναδά αν με τον όρο "Persons" (άτομα) περιλαμβάνονται και οι γυναίκες. Έτσι, ήθελαν να μάθουν αν μπορούσε μια γυναίκα να θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία. Η απάντηση ήταν ότι στο κείμενο οι γυναίκες δεν θεωρούνταν "άτομα". Η απόφαση ακυρώθηκε το επόμενο έτος. Οι πέντε γυναίκες ήταν οι Henrietta Muir Edwards, Louise Crummy McKinney, Emily Murphy, Nellie Mooney McClung και Irene Marryat Parlby.


Rosa Parks


Όταν η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο στον λευκό το 1955 στην Αλαμπάμα, μπορεί να συνελήφθη αλλά έγινε και σύμβολο των δικαιωμάτων των μαύρων. Σήμερα, το άγαλμά της βρίσκεται στο National Statuary Hall του Καπιτωλείου των ΗΠΑ.


Malala Yousafzai


Ούσα μόλις 15 χρονών, η Malala Yousafzai πυροβολήθηκε στο κεφάλι ενώ ήθελε εκπαίδευση για τα κορίτσια. Η Malala επέζησε και κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης. Η Καναδέζα Mary Ann Grainger έφτιαξε αυτό το γλυπτό της Malala και ελπίζει να τοποθετήσει αντίγραφα του σε όλες τις σχολικές αίθουσες.

από: buymetalonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου