Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα Όσκαρ ήταν γύψινα

Αυθεντικά Όσκαρ, κατασκευασμένα από κράμα που ονομάζεται Britannia και τοποθετούνται σε χαλκό, ασήμι, νικέλιο και χρυσό 24 καρατίων.

"Boy, it’s heavy!", είπε η Φέι Ντάναγουεϊ όταν έλαβε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου στην ταινία Network (Το Δίκτυο) το 1977. Το ίδιο είπε και η Εστέλ Πάρσονς 10 χρόνια αργότερα, καθώς και πολλοί άλλοι.

Τα αγαλματίδια έχουν ύψος 34 εκ. και ζυγίζει περίπου 4 κιλά. Βαρύ θα έλεγε κανείς μιας και το κρατάνε οι νικητές όταν είναι συναισθηματικά συγκλονισμένοι και μεταδίδονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Αλλά τρία χρόνια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι νικητές των Όσκαρ έπαιρναν ένα ελαφρύτερο αγαλματίδιο.



Λόγω της έλλειψης μετάλλων, τα Όσκαρ που απονεμήθηκαν το 1943, το 1944 και το 1945 ήταν τα ίδια σε μέγεθος αλλά ήταν κατασκευασμένα από γύψο.

Τα τρία όσκαρ του Καζαμπλάνκα το 1944 ήταν από γύψο.

"Τα Όσκαρ γίνονται από γύψο και ψεκάζονται με χάλκινη λάκα", ανέφερε η εφημερίδα New York Times τον Μάρτιο του 1945, "μια δουλειά 12 δολαρίων που έκανε να μοιάζει με το παλιό των 90 δολαρίων".

Στους νικητές δίνονταν σημειώσεις που τους επέτρεπε να ανταλλάξουν το ψεύτικο Όσκαρ τους με το τυπικό μεταλλικό μόλις θα τελείωνε ο πόλεμος.

Εν τω μεταξύ, τα εύθραυστα αγαλματίδια από γύψο ήταν ευάλωτα σε γρατσουνιές, γδαρσίματα, και, κάποια στιγμή, ακόμη και αποκεφαλισμό.

Στην 17η απονομή, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 1945, ο Ιρλανδός ηθοποιός Μπάρι Φιτζέραλντ κέρδισε στην κατηγορία Β' Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του ως σκαιός ιερέα Πάτερ Φιτσγκίμπον στην Going My Way (Ο Δρόμος της Αγάπης).

Στην ταινία έπαιζε και ο Μπινγκ Κρόσμπι που κέρδισε επίσης ένα γύψινο Όσκαρ το 1945, ως Α' Ηθοποιός.

Άλλοι ηθοποιοί που κέρδισαν γύψινο Όσκαρ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η Ίνγκριντ Μπέργκμαν ως Α' Ηθοποιός στο Gaslight (Εφιάλτης) και η Έθελ Μπάριμορ στο None but the Lonely Heart (Στο διάβα της ζωής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου