Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Η "κατάκτηση" του όρους Ντενάλι στην Αλάσκα, της ψηλότερης κορυφής της Βόρειας Αμερικής


Με την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, το να πιστεύει κανείς ότι βλέπει είναι κάτι το πολύ δύσκολο, σε οποιοδήποτε πεδίο. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς τεχνολογία, οι άνθρωποι κατάφεραν να ψεύδονται στις φωτογραφίες και αυτό απλά μέσω μιας απλής περικοπής.



Βρισκόμαστε στην Αλάσκα πριν από έναν αιώνα. Ο 20ός αιώνας βρίσκεται στην αυγή του και η εποχή της εξερεύνησης έφτανε στο τέλος της.

Υπήρχε όμως ένα "ιερό δισκοπότηρο" που παρέμενε ακόμα ανεξερεύνητο. Η κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής της Βόρειας Αμερικής με ύψος 6.190 μ. Η κορυφή, που οι Κογιούκον Αθαμπάσκαν που κατοικούν στην περιοχή γύρω από το βουνό την αποκαλούν Ντινάλε ή Ντενάλι -που σημαίνει ο ψηλός ή ο μεγάλος-, και που μόλις πρόσφατα είχε ονομαστεί ΜακΚίνλεϊ από έναν χρυσωρύχο προς τιμή του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ, λόγω της στάσης του τελευταίου απέναντι στον χρυσό.

Το 1906 λοιπόν, ο Δρ Φρέντερικ Κουκ υποστήριξε ότι είχε φτάσει στην κορυφή του ΜακΚίνλεϊ. Ως απόδειξη έδωσε την φωτογραφία που βλέπουμε στην αρχή, στην οποία, ο Ed Barrill στέκεται στην κορυφή. Ο Barrill ήταν αγωγιάτης και το μοναδικό μέλος της αποστολής του Κουκ που παρέμεινε μαζί με του όταν ο εξερευνητής έστειλε τους υπόλοιπους πίσω επειδή δεν κατάφερε να βρει μια διαδρομή προς τα νότια του βουνού. Τα άλλα μέλη της αποστολής εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν ο Κουκ είχε φτάσει στην κορυφή, αλλά ο κόσμος τον υποδέχτηκε ως ήρωας. Εξάλλου, το 1903, ο Κουκ είχε οδηγήσει μια άλλη αποστολή στο βουνό, η οποία περιπλανήθηκε με επιτυχία στην κορυφή και ανέβηκε στα 3350 μ.

Χρειάστηκαν λίγα χρόνια για να αποδειχτεί η αλήθεια. Δύο μέλη της ομάδας, οι Belmore Browne και Hershel Parker υποψιάστηκαν αμέσως τον Κουκ -σημειώνοντας ότι ο Κουκ δε θα μπορούσε να επιστρέψει από την κορυφή μέσα σε μόλις 12 ημέρες. Το 1910, οδήγησαν τη δική τους αποστολή, χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις, τους χάρτες και τις φωτογραφίες του Κουκ και διαπιστώθηκαν αποκλίσεις. Μέχρι εκείνη την εποχή, ο Κουκ ήταν ήδη αναξιόπιστος, εξαιτίας ενός άλλου τεράστιου ψέματος -ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στον Βόρειο Πόλο και ο οποίος αποκαλύφτηκε από μια δανέζικη αποστολή.


Οι Browne και Parker ανακάλυψαν ότι ο Κουκ είχε απλώς κόψει μια φωτογραφία μιας πολύ μικρότερης κορυφής από το Ντενάλι που βρισκόταν 20 μίλια μακριά.

από: iconic photos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου