Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Η ιστορία του πλοίου Octavius: Ο καπετάνιος βρέθηκε παγωμένος με μια πένα στο χέρι

Ghost ship, Runolite - πηγή

Ο κόσμος της φρίκης και του μυστικισμού είναι άφθονος σε ιστορίες, πολλές από τις οποίες γεννήθηκαν από θρύλους και μύθους. Παράξενα πλάσματα και φαντάσματα, διαφορετικές διαστάσεις και ταξίδι στο χρόνο είναι όλα μέρος αυτής.



Πολλές από αυτές τις ιστορίες, ωστόσο, αποτελούν τροφή για τη σκέψη σε όσους αγαπούν ένα καλό μυστήριο. Μια τέτοια ιστορία είναι και η ιστορία του πλοίου Octavius.

Είναι μια ιστορία που περιλαμβάνει μια μυστηριώδη εξαφάνιση και έναν καπετάνιο, παγωμένο, καθισμένο πίσω από το γραφείο του και ένα πλήρωμα που είχε την ίδια μοίρα. Κάποιοι λένε ότι δεν είναι απλώς ένας μύθος.

Την 11η Οκτωβρίου του 1775, το φαλαινοθηρικό Herald βρισκόταν κοντά στη Γροιλανδία όπου συνάντησε μια παράξενη σκούνα. Το πλήρωμα του Herald σκέφτηκε ότι ήταν κάπως ύποπτο το γεγονός ότι το άσχημα χτυπημένο από καιρό σκάφος παρασύρονταν και αποφάσισε να ρίξει μια προσεκτική ματιά. Ανέβηκαν λοιπόν στο παρασυρόμενο Octavius και εκεί ανακάλυψαν τον λόγο για τον οποίο δεν υπήρχε δραστηριότητα στο κατάστρωμα.

Αλλά για να κατανοήσουμε πλήρως το μύθο, πρέπει να πάμε πίσω στο 1761, όταν το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του, δεκατέσσερα χρόνια πριν βρεθεί από τον Herald.

Τότε, το πλοίο με πλήρωμα 28 ναύτες ξεκίνησαν το ταξίδι τους, αφήνοντας το λιμάνι του Λονδίνου με προορισμό την Κίνα, όπου και έφτασε την επόμενη χρονιά. Εκεί, ο καπετάνιος στοιχημάτισε ότι θα γυρνούσε από τότε σχετικά άγνωστο Βορειοδυτικό Πέρασμα, μια θαλάσσια διαδρομή που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, μέσω του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους. Είναι ένας θαλάσσιος διάδρομος κατά μήκος της βόρειας ακτής της Βόρειας Αμερικής. Για το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας, το Bορειοδυτικό Πέρασμα ήταν ουσιαστικά αδιάβατο, επικίνδυνο ή ακόμα και θανατηφόρο.

Το HMS Terror, ακόμη ένα πλοίο που χάθηκε στο Βορειοδυτικό Πέρασμα και πρόσφατα γυρίστηκε σειρά - πηγή

Πίσω στο 1775. Το πλήρωμα του Herald κατεβαίνει μέσα στο ήσυχο πλοίο. Κάτω από το κατάστρωμα, ανακαλύπτουν 28 ναυτικούς, κατεψυγμένους, ακίνητους και μπλε.

Όταν τελικά έφτασαν στο γραφείο του καπετάνιου, τον βρήκαν πίσω από το γραφείο του, επίσης κατεψυγμένο. Ο θρύλος λέει ότι εξακολουθούσε να κρατάει την πένα του, σα να πάγωσε αμέσως. Το πλήρωμα του Herald ανέφερε ότι ολόκληρο το πλήρωμα του Octavius είχε χαραγμένη την ίδια έκφραση στο πρόσωπό τους.

Όταν ο Octavius άρχισε το ταξίδι του το 1761, ο καπετάνιος έγραψε την ημερομηνία στο ημερολόγιό του. Το ίδιο έγγραφο βρέθηκε στο γραφείο του, 14 χρόνια αργότερα, αλλά η τελευταία εγγραφή ήταν από το 1762 και ενώ αυτό βρισκόταν σε στίγμα 75°Β/160°Δ, κάπου 250 μίλια βόρεια της πόλης Barrow στην Αλάσκα (η πόλη ονομάστηκε το 1825). Αυτά τα δεκατρία χρόνια, μεταξύ του 1762 και του 1775, δε βρέθηκε καμία καταγραφή.

Μόλις οι άντρες του Herald συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν πάνω σε ένα πλοίο-φάντασμα, άφησαν τον Octavius και επέστρεψαν στο δικό τους. Σύμφωνα με αυτούς που πιστεύουν ότι η ιστορία είναι αληθινή, έφταιγε ο καπετάνιος που πάγωσε όλο το πλήρωμα.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή της ιστορίας, ο αρχηγός του Octavius αποφάσισε να κάνει το αδύνατο: να περάσει από το περίφημο Βορειοδυτικό Πέρασμα. Αυτή του η απόφαση, τους σκότωσε όλους.

Το Βορειοδυτικό Πέρασμα - πηγή

Η ιστορία όμως γεννήθηκε πριν από περίπου 250 χρόνια, οπότε όλα τα ίχνη της -αν υπάρχουν- χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Δυόμισι αιώνες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές ιστορίες μπορούν να αλλάξουν και να μπουν νέα στοιχεία. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η σκούνα είχε κολλήσει στον πάγο για δυόμισι μήνες. Σύντομα, ξέμειναν από προμήθειες και πάγωσαν μέχρι θανάτου. Αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί ο καπετάνιος ήταν ακόμα πίσω από το γραφείο του με την πένα στο χέρι του.

Επιπλέον, ο θρύλος λέει ότι το Octavius κατάφερε να περάσει από το Βορειοδυτικό Πέρασμα, αλλά μόνο ως πλοίο-φάντασμα. Έπρεπε να περάσει ακόμη ένας αιώνας, πριν τελικά κάποιο άλλο πλοίο καταφέρει να διασχίσει το Πέρασμα με επιτυχία.

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αυτή η ιστορία επέζησε, μέχρι που έγινε θρύλος, παρασύροντας, πολύ κόσμο σε σκέψεις όπως τι πραγματικά συνέβη, πού είναι τώρα το πλοίο και τι θα μπορούσε να παγώσει κάποιον άνθρωπο καθώς αυτός έγραφε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου