Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Εκεί που ο ξεκίνησε ο θρύλος του Ουγκώ


Μια πλάκα από ψαμμίτη σηματοδοτεί το υποτιθέμενο μέρος όπου έμεινε έγκυος η μητέρα του θρυλικού συγγραφέα.



Βρισκόμαστε στο Mont Donon, στα Βόσγια όρη της Αλσατίας στη Γαλλία. Η θέα της γύρω περιοχής είναι όμορφη, η οποία είναι ένα από τα πρώιμα πεδία μαχών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί όπου Γάλλοι και Γερμανοί υπέστησαν βαριές απώλειες.


Το βουνό όμως κρύβει και μια έκπληξη: το σημείο όπου υποτίθεται ότι η μητέρα του Βίκτωρ Ουγκώ έμεινε έγκυος στον συγγραφέα.


Ο Ουγκώ -ο συγγραφέας των Αθλίων και της Παναγιάς των Παρισίων- γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1802 στην πόλη Μπεζανσόν της ανατολικής Γαλλίας. Γονείς του ήταν ο στρατιωτικός (στρατηγός της Αυτοκρατορίας το 1809) του Ναπολέοντα και ιδεολογικά τοποθετημένος στους δημοκρατικούς που θρησκευτικά δήλωνε αθεϊστής, Ιωσήφ Ουγκώ, και η Σοφί Τρεμπισέ, προερχόμενη από παλιά αριστοκρατική οικογένεια, φιλομοναρχική και ευσεβής ρωμαιοκαθολική. Ο θρύλος αναφέρει ότι η μητέρα του έμεινε έγκυος στον ίδιο "σχεδόν στον αέρα", κοντά στην υψηλότερη κορυφή των Βόσγιων όρων, τον Μάιο του 1801.

Στη δεκαετία του 1960, ο πρώην Προϊστάμενος των Μουσείων του Στρασβούργου Hans Haug τοποθέτησε μια πλάκα από ψαμμίτη στο συγκεκριμένο σημείο, περισσότερο σαν αστείο.


Ο Ουγκώ ίσως να διαφωνούσε με το συγκεκριμένο μέρος. Συχνά ισχυριζόταν ότι η μητέρα του είχε μείνει έγκυος σε μια πιο ποιητική τοποθεσία, σε ένα βουνό δύο φορές μεγαλύτερο από το Mont Donon, κάπου στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας, Ελβετίας και Ιταλίας.

Πάνω και στην περιοχή γύρω από το βουνό έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα ενός γαλλο-ρωμαϊκού ιερού. Το κτήριο σαν ναός που φαίνεται στις φωτογραφίες χτίστηκε το 1869 για να προστατευθούν τα ευρήματα, που πλέον φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Στρασβούργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου