Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ένας συλλέκτης με 15.000 κομμάτια οριγκάμι από χαρτιά chopstick


Μια δουλειά σε ένα εστιατόριο που έγινε πάθος για συλλογή.



Η συλλογή του Yuki Tatsumi

Δεν ξέρω αν τρώτε σούσι και χρησιμοποιείται chopstick, αλλά εγώ ασχολούμαι -τελευταία- με το οριγκάμι, αυτό που έχεις ένα κομμάτι χαρτί και με τσακίσματα φτιάχνεις από ζώα, πουλιά και λουλούδια μέχρι... τα πάντα. Στην Ιαπωνία, το να δημιουργεί οποιοσδήποτε οριγκάμι από τα χαρτιά που είναι τυλιγμένα τα chopstick είναι πολύ διαδεδομένο. Μάλιστα, είναι τόσο διαδεδομένο, που έξι χρόνια πριν, ο Yuki Tatsumi ξεκίνησε να συλλέγει τα μικρά οριγκάμι που άφηναν οι πελάτες σε ένα εστιατόριο που δούλευε και σήμερα πλέον διαθέτει 15.00 τέτοια μικρά έργα τέχνης.

Μια καρδιά

Αυτή η τεράστια συλλογή είχε μια ταπεινή αρχή. "Το ενδιαφέρον μου για τη συλλογή ξεκίνησε όταν φοιτούσα στο πανεπιστήμιο και εργαζόμουν σε ένα εστιατόριο", λέει ο Tatsumi -σήμερα 27 ετών. Μια μέρα, ενώ καθάριζε ένα τραπέζι, μάζεψε ένα μικροσκοπικό χαρτί που είχε φτιάξει ένας πελάτης. Το είχα μετατρέψει "σε ένα έργο τέχνης", λέει ο Tatsumi, και τον εντυπωσίασε τόσο πολύ που τον έβαλε στην τσέπη του. Έτσι, άρχισε να προσέχει για οριγκάμι από περιτυλίγματα chopstick.

Ένα καραβάκι

Σύντομα, του έγινε πάθος. Το φιλοδώρημα δεν κοινή πρακτική στην Ιαπωνία, αλλά ο Tatsumi άρχισε να βλέπει τα μικροσκοπικά έργα τέχνης ως σύμβολο της εκτίμησης από τους πελάτες. Άλλωστε, πολλοί Ιάπωνες διδάσκονται το οριγκάμι από παιδιά. Το να μαζεύει αυτά τα μικρά γλυπτά έκανε τη δουλειά του πιο ευχάριστη και η συλλογή του αυξήθηκε που αποφάσισε να δημιουργήσει ένα project -που το ονόμασε Japanese Tip- και ταξίδεψε στην Ιαπωνία συλλέγοντας οριγκάμι από τα εστιατόρια. Ορισμένοι από τους εστιάτορες θεωρούσαν ότι ήθελε κάτι από τα σκουπίδια. Ωστόσο, μέσα σε ενάμιση χρόνο, συγκέντρωσε 13.000 κομμάτια, κάτι που συνεχίζει μέχρι και σήμερα και διαθέτει πλέον περίπου 15.000.

Μερικά από τα κομμάτια που συγκέντρωσε υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του. Τα σχέδια κυμαίνονται από λουλούδια και σκύλους (διαθέτει πολλά πουλιά) μέχρι γεωμετρικά σχήματα, οτιδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί με ένα μακρύ, λεπτό χαρτί περιτυλίγματος. Μερικά κομμάτια είναι τόσο προσεκτικά διπλωμένα που φαίνονται τα γράμματα ή το τυπωμένο σχέδιο του περιτυλίγματος.

Μια βεντάλια

Ο Tatsumi άρχισε να εκθέτει τη συλλογή του στην Ιαπωνία. Τον Σεπτέμβριο του 2018, η συλλογή θα μεταφερθεί για πρώτη φορά εκτός Ιαπωνίας και θα παρουσιαστεί στη Νότια Κορέα.

Μια γαρίδα

Ένα ζόμπι -ή μήπως ένας χορευτής;

Ένα παπιγιόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου