Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ένα μνημείο προς τιμή ενός λιονταριού στην Καμπούλ


Το μνημείο τιμά τη ζωή ενός λιονταριού που έζησε πολλά χρόνια και που η ιστορία του συγκλόνισε τον κόσμο.Πριν από τον εμφύλιο του Αφγανιστάν στα μέσα του 1990, ο ζωολογικός κήπος της Καμπούλ είχε πολλά εξωτικά ζώα. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα σκοτώθηκαν ή διέφυγαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Κάποια όμως παρέμειναν σε αιχμαλωσία, σε δύσκολες συνθήκες, σε όλες τις συγκρούσεις.

Ο πιο διάσημος -πρώην- κάτοικος του ζωολογικού κήπου ήταν το λιοντάρι Marjan ("marjan" στα περσικά σημαίνει "κοράλλι"). Υπάρχουν διάφορες απόψεις για την ηλικία του. Κάποιοι λένε ότι γεννήθηκε στη δεκαετία του '60, άλλοι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε τη δεκαετία του '70. Ο Marjan ήταν δωρεά του ζωολογικού κήπου της Κολωνίας προς τον ζωολογικό κήπο της Καμπούλ και εκεί έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με την λέαινα Chucha.


Η ιστορία του Marjan δεν είναι ευτυχισμένη. Το 1995, κάποιος (μερικοί λένε ότι ήταν ένας αντάρτης), είτε προσπαθώντας να αποδείξει την ανδρεία του, είτε για κάποιο στοίχημα, ανέβηκε στον περιφραγμένο χώρο του Marjan, επιτέθηκε και χτύπησε την Chucha (χωρίς εκείνη να αντιδράσει). Ο Marjan όμως δεν ήταν τόσο ανεκτικός... Επιτέθηκε στον εισβολέα και τον κατασπάραξε.

Την επόμενη μέρα, ο αδελφός του νεκρού πήγε να εκδικηθεί ρίχνοντας χειροβομβίδες στον Marjan, ο οποίος ενστικτωδώς πήδηξε πάνω σε μια από αυτές. Η έκρηξη άφησε το λιοντάρι κουτσό, τυφλό, κουφό και με τα μισά δόντια. Παρά τους τραυματισμούς του, επέζησε και έζησε ακόμη επτά χρόνια -σε αντίθεση με τον βομβαρδιστή, ο οποίος δέχτηκε επίθεση και σκοτώθηκε για τις πράξεις του μια εβδομάδα αργότερα.


Η ιστορία του Marjan συγκίνησε τους φιλόζωους σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και όταν ο πόλεμος έκανε τους περισσότερους κατοίκους της Καμπούλ να φύγουν, οι επιστάτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν ότι το λιοντάρι θα είχε τροφή και θα ζούσε άνετα μέχρι το θάνατό του. Πέθανε από γηρατειά το 2002. Τον Μάρτιο του 2002, η Κίνα δώρισε ένα ζευγάρι λιονταριών στον ζωολογικό κήπο για να αντικατασταθεί ο Marjan.

Ο Marjan είναι θαμμένος στον ζωολογικό κήπο της Καμπούλ και στην είσοδό του έχει τοποθετηθεί ένα χάλκινο άγαλμά του. Το λιοντάρι συμβολίζει την επιβίωση των Αφγανών κατά τη διάρκεια των πολυτάραχων δεκαετιών. Μια επιγραφή στο μνημείο αναφέρει: "Εδώ βρίσκεται ο Marjan, ο οποίος ήταν περίπου 23. Ήταν το πιο διάσημο λιοντάρι στον κόσμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου