Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Εκεί που ξεκινάει ο Δούναβης


Οι πηγές του Δούναβη, του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης με μήκος 2.872 χλμ., που περνάει από 10 χώρες μέχρι τις εκβολές του στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκονται στη μικρή γερμανική πόλη Ντοναουεσίνγκεν στον Μέλανα Δρυμό, που βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Μπριγκάχ και Μπρεγκ.
Το Ντοναουεσίνγκεν είναι μια παλιά πόλη και το μόνο πραγματικό τουριστικό αξιοθέατό της είναι η Donauquelle, η πηγή του Δούναβη -Donau, στα γερμανικά-. Πρόκειται για μια μικρή μπλε λεκάνη. Η λεκάνη είναι πλαισιωμένη από έναν φράχτη από σφυρήλατο σίδηρο και μερικά αλληγορικά αγάλματα του Adolf Heer το 1895. Τα αγάλματα απεικονίζουν το μεγάλο κεντρικό οροπέδιο της Γερμανίας Baar, ως μητέρα που δείχνει στην κόρη της, τον Δούναβη, το κόσμο.


Ο Δούναβης ξεκινάει στο σημείο της συνάντησης των ποταμών Μπεργκ και Μπριγκάχ. Εντούτοις, όσον αφορά την πηγή του ποταμού υπάρχου αμφιβολίες. Ο Μπεργκ, το μεγαλύτερο από τα δύο ποτάμια που τροφοδοτούν τον Δούναβη, προέρχεται από την πόλη Furtwangen, η οποία ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η πραγματική πηγή του Δούναβη. Όμως, το Donaueschingen θεωρείται ευρέως ως η πηγή του Δούναβη ήδη από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το 1981 η γερμανική κυβέρνηση όρισε την πηγή Donauquelle στο Donaueschingen ως την επίσημη πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου