Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

13 τρομακτικές αλήθειες για το βιβλίο "Scary Stories to Tell in the Dark"

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης - πηγή
 
Η πρώτη δόση της τριλογίας "Scary Stories To Tell in the Dark" του Alvin Schwartz κυκλοφόρησε το 1981. Η σειρά θα εξελισσόταν σε ένα προεφηβικό καλτ κλασικό και ένα από τα πιο απαγορευμένα ή αμφισβητούμενα βιβλία των επόμενων δεκαετιών.
 
 

Ο συγγραφέας του Scary Stories to Tell in the Dark δεν ξεκίνησε να γράφει τρομακτικές ιστορίες. Στην πραγματικότητα, ο Alvin Schwartz, ο συγγραφέας και διασκευαστής πίσω από την τριλογία Scary Stories, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, γράφοντας για το The Binghamton Press από το 1951 έως το 1955. Είχε μια τάση στο παιχνίδι λέξεων, λέγοντας ότι η δημιουργία ομοιοκαταληξιών ήταν ένας καλός τρόπος για "τους ανθρώπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς να μπουν σε μπελάδες". Αφού εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία, άρχισε να εργάζεται σε μια ερευνητική εταιρεία, όπου δεν άντεξε, και συνέχισε με μερική απασχόληση, αφιερώνοντας τις υπόλοιπες ώρες στη συγγραφή βιβλίων. Ένα από τα πρώτα δημοσιευμένα έργα του ήταν ένας οδηγός γονέων για το παιχνίδι και την ψυχαγωγία του παιδιού.
 
Τα παραμύθια στα βιβλία Scary Stories βασίστηκαν στη λαογραφία
Η έρευνα ήταν ένα τεράστιο μέρος της διαδικασίας του Schwartz. Όταν έγραφε το βιβλίο του Witcracks, στράφηκε στα αρχεία της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και σε αυτά του προέδρου της American Folklore Society (Εταιρείας Αμερικανικής Λαογραφίας), χρησιμοποιώντας την έρευνα και τις διασυνδέσεις του για το Scary Stories. Μεταξύ των πηγών του ήταν διάφορα βιβλία (όπως το "American Folk Tales and Songs and Sticks in the Knapsack and Other Ozark Tales") και διάφορες εκδόσεις (όπως το The Hoosier Folklore Bulletin) και πήρε συνεντεύξεις από λαογράφους. "Ορισμένες από αυτές τις ιστορίες είναι πολύ παλιές και διηγούνται σε όλο τον κόσμο", έγραψε ο Schwartz στον πρόλογο του Scary Stories. "Και οι περισσότερες έχουν την ίδια προέλευση. Βασίζονται σε πράγματα που οι άνθρωποι είδαν ή άκουσαν ή βίωσαν -ή νόμιζαν ότι τα έβλεπαν".
Όταν ρωτήθηκε για τη συγγραφική του διαδικασία σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Language Arts, είπε, "Βασικά, αυτό που κάνω με κάθε βιβλίο είναι να μαθαίνω ό,τι μπορώ για το είδος. Αυτό περιλαμβάνει πολλή ανάγνωση και επιστημονικά βιβλία και περιοδικά και μερικές φορές συζητήσεις και ακαδημαϊκούς λαογράφους… Στη διαδικασία συσσώρευσης των πάντων για ένα θέμα, αρχίζω να παραμερίζω πράγματα που μου αρέσουν ιδιαίτερα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι τελικά προκύπτουν μοτίβα".
Το πρώτο βιβλίο του "Scary Stories" κυκλοφόρησε το 1981 και ο Schwartz συνέχισε και έγραψε ακόμη δύο ακόμη -το "More Scary Stories to Tell in the Dark" και το "Scary Stories 3: More Tales to Chill Your Bones"- πριν από το θάνατό του το 1992.

Οι γονείς μισούσαν το βιβλίο...
Όταν αρχές της δεκαετίας του '90 το Scary Stories έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητάς της, το βιβλίο καταδικάστηκε από τους γονείς σε αμερικανικό εθνικό επίπεδο. "Δεν υπάρχει καμία ηθική [στις ιστορίες]", είπε μητέρα και μια πρώην δασκάλα. "Οι κακοί πάντα κερδίζουν. Και δίνουν φως στον θάνατο. Υπάρχει μια ιστορία, η 'Just Delicious', για μια γυναίκα που πηγαίνει σε ένα νεκροτομείο, κλέβει το συκώτι μιας άλλης γυναίκας και το ταΐζει στον άντρα της. Αυτό είναι άρρωστο".
Ένας γονιός έφτασε στο σημείο να συνδέσει το βιβλίο με έναν κατά συρροή δολοφόνο, αναφέροντας την ιστορία "Wonderful Sausage", που μιλάει για έναν χασάπη που βάζει τους ανθρώπους στο μύλο για τα λουκάνικα και πουλά το κρέας στους θαμώνες του. "Σκέφτηκα αμέσως τον Jeffrey Dahmer", είπε μια μητέρα. "Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά". Ζήτησε από το σχολικό συμβούλιο να αφαιρέσει το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη, αλλά μια ειδική επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να κρατηθούν τα βιβλία και το σχολείο απέρριψε μια έκκληση.

... αλλά αυτό δεν ενόχλησε τον Schwartz
Σε μια συνέντευξή του, ο Schwartz είπε ότι δεν ασχολήθηκε άμεσα με τα παράπονα για τα βιβλία του. "Με αυτά ασχολούνται οι εκδότες μου. Κάθε επιστολή απαντάται και επισημαίνεται ότι πρόκειται για λαογραφικό υλικό και ότι, επιπλέον, έχει αναπτύξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάγνωση".
Όταν συζητούσε πώς μια -χριστιανική- ομάδα προσπάθησε να απαγορεύσει το βιβλίο του "In a Dark, Dark Room" από μια βιβλιοθήκη του Ντένβερ, ο Schwartz είπε ότι δεν εξεπλάγη. "Είμαι ευχαριστημένος που είχε αυτό το είδος προσοχής. Ήταν ειρωνικό και ευχάριστο που, ταυτόχρονα, οι ιδέες τους απορρίφθηκαν από τα παιδιά", είπε.

Ο καλλιτέχνης πίσω από τις εικονογραφήσεις των Scary Stories, συνήθως, σχεδίαζε πιο ελαφρύ θέμα
Οι εφιαλτικές εικονογραφήσεις των βιβλίων είναι -ίσως- τόσο καλές όσο και οι ίδιες οι ιστορίες -και ακόμη λιγότερο ευχάριστες για τους γονείς. Ένας πατέρας ζήτησε να αφαιρεθούν τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη του τοπικού σχολείου και δήλωσε, "μπορώ να εκτιμήσω τη δημιουργικότητα. Αλλά οι εικόνες σε αυτά τα βιβλία είναι σουρεαλιστικές. Ένας λαιμός που σκίζεται. Ένα συκώτι που τρώγεται. Αυτές οι εικόνες είναι το υλικό των εφιαλτών".
Ένας άλλος, του οποίου η 7χρονη κόρη έβλεπε εφιάλτες για μήνες αφού διάβασε το "Wonderful Sausage" -η εικονογράφηση του περιλάμβανε ένα τεμαχισμένο χέρι που κρατάει ένα πιρούνι με ανθρώπινη σάρκα- πίεσε επίσης για την αφαίρεση των βιβλίων.
Ο Stephen Gammell, ο εγκέφαλος πίσω από τα ανατριχιαστικά σχέδια, κέρδισε βραβείο για τη δουλειά του στο "Song and Dance Man" της Karen Ackerman το 1989. Αν και αυτές οι εικονογραφήσεις ήταν ελαφρώς πιο ανάλαφρες, είχαν το ίδιο έντονο, σπλαχνικό ύφος και αποτέλεσαν παράδειγμα για τις ζοφερές, σουρεαλιστικές εικόνες του Scary Stories.

Οι αρχικές εικονογραφήσεις αντικαταστάθηκαν στις πρόσφατες εκδόσεις των βιβλίων Scary Stories
Όταν η HarperCollins κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση των βιβλίων Scary Stories για να τιμήσει την 30ή επέτειο της σειράς, οι θαυμαστές ήταν απογοητευμένοι βλέποντας ότι οι εικονογραφήσεις του Gammell είχαν αφαιρεθεί. Η επανέκδοση περιείχε νέες εικονογραφήσεις του Brett Helquist, του οποίου το εξαιρετικό έργο φαίνεται στα βιβλία Series Of Unfortunate Events.
Οι νεότερες, λιγότερο ανατριχιαστικές εικονογραφήσεις προκάλεσαν κατακραυγή από εκείνους που μεγάλωσαν με τα βιβλία, προκαλώντας ακόμη και ένα άρθρο του BuzzFeed με τίτλο "Καταστρέφουν το Scary Stories to Tell in the Dark". Σύμφωνα με την Meredith Woerner σε ένα άρθρο για το io9, "Η τέχνη του Gammell είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της συλλογής. Αυτό είναι απλώς βλασφημία".
Οι μεταγενέστερες εκδόσεις αποκατέστησαν τις εικονογραφήσεις.

Τα βιβλία Scary Stories βρίσκονται στη λίστα με τις περισσότερες προκλήσεις της Αμερικάνικης Ένωσης Βιβλιοθηκών εδώ και δύο δεκαετίες
Η σειρά ήταν στην κορυφή της λίστας της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (American Library Association, ALA) με τα 100 βιβλία με τις περισσότερες αμφισβητήσεις για την περίοδο 1990-99, έφτασαν στο Νο. 7 την περίοδο 2000-09 και στο Νο. 23 την περίοδο 2010-19. Συχνότερα, τα βιβλία αμφισβητήθηκαν για λόγους "αναισθησίας, αποκρυφισμού/σατανισμού, βίας (και) ακατάλληλων για την ηλικιακή ομάδα".
Σχετικά με αυτό το τελευταίο πράγμα: Τα βιβλία βρίσκονται μεταξύ του δείκτη 600 και 760 Lexile (ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για την οργάνωση των επιπέδων ανάγνωσης), που σημαίνει ότι το επίπεδο λεξιλογίου των βιβλίων είναι πιο κατάλληλο για μαθητές της πέμπτης δημοτικού. Μερικές από τις λέξεις των Scary Stories που επισημάνθηκαν από το σύστημα Lexile ήταν "clink" (κουδουνίζω), "blunt" (ωμός), "shrouds" (σάβανο, καλύπτω), "drafty" (κάνει ρεύμα), "fire" (φωτιά) και "shatter" (θρύψαλα, κάνω θρύψαλα) -που αποδεικνύουν περαιτέρω ότι το απλό λεξιλόγιο της σειράς δεν αποκλείει τρομακτικό περιεχόμενο.

Αυτό που συμβαίνει στο "The Red Dot" δε θα συμβεί στην πραγματική ζωή -μάλλον
Η ιστορία "The Red Dot" μπορεί να έχει ενσταλάξει έναν βαθύ φόβο για τις αράχνες που γεννούν αυγά στο πρόσωπό μας, αλλά, σύμφωνα με το National Geographic, δεν είναι πιθανό να συμβεί. Η May Berenbaum, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, εξήγησε ότι η δομή ωοτοκίας μιας αράχνης δεν είναι εξοπλισμένη για ένεση. "Υποθέτω, ότι μια αράχνη θα μπορούσε να ρίξει ή να κολλήσει αυγά στην επιφάνεια του δέρματος. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο γιατί θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο", είπε.

Μια ιστορία από το Scary Stories πηγαίνει πίσω στους αδελφούς Γκριμ
Το "The Big Toe", η ιστορία στην οποία ένα πεινασμένο αγόρι βρίσκει ένα ανθρώπινο δάχτυλο κάτω και κάνει το τρομερό λάθος να το φάει, βασίζεται σε ένα παλιό παραμύθι που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα στη Γερμανία. Οι αναφορές της ιστορίας βρέθηκαν για πρώτη φορά στις σημειώσεις των Αδελφών Γκριμ και μια εκδοχή της ιστορίας -με ένα μπράτσο που αντικαθιστά το δάκτυλο του ποδιού- ήταν αργότερα ένα εξέχον χαρακτηριστικό στις δημόσιες ομιλίες του Μαρκ Τουέιν, ο οποίος, όταν τελείωνε τις ομιλίες του, πηδούσε στο πλήθος και ούρλιαζε σε κάποιον ανυποψίαστο από το ακροατήριο.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές της ιστορίας "High Beams"
Επειδή οι ιστορίες που παρουσιάζονται στα βιβλία Scary Stories προέρχονταν από λαϊκούς ή αστικούς θρύλους, υπήρχαν πολλές εκδοχές -και το "High Beams", το οποίο ο Schwartz είπε ότι ήταν "μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες" της σειράς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ιστορία παρουσιάζει ένα κορίτσι που επιστρέφει οδηγώντας μόνη της στο σπίτι της μετά από έναν νυχτερινό αγώνα μπάσκετ. "Υπάρχει ένα αυτοκίνητο που την ακολουθεί και, κάπου-κάπου, ο οδηγός του ανάβει τους προβολής. Το κορίτσι δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει και, σταδιακά, φοβάται όλο και περισσότερο. Όπως αποδείχθηκε, κάποιος καθόταν στο πίσω κάθισμα. Είχε μπει μέσα καθώς εκείνη έφευγε και, κάθε φορά που εκείνος σηκωνόταν για να της επιτεθεί, ο άνθρωπος που την ακολουθούσε με το αυτοκίνητο, άναβε τα φώτα".
Η ιστορία, είπε, είναι μια ιστορία που "ειπώθηκε παντού… Εμφανίζεται σε πάρα πολλές διαφορετικές εκδοχές. Όλες αυτές οι ιστορίες, και υπάρχουν μερικές από αυτές, στην ουσία λένε, 'Πρόσεχε. Ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος. Σύντομα, θα είσαι μόνος σου εκεί έξω. Πρόσεχε'".
 
Εν μέρει, το "Wonderful Sausage" βασίστηκε σε ένα τραγούδι από την παιδική ηλικία του Schwartz
Ο Schwartz δήλωσε ότι είχε ακούσει μια αποσπασματική εκδοχή της ιστορίας, "η οποία είναι για έναν χασάπη, έναν πρωτότυπο Sweeney Todd", στη Νέα Ορλεάνη. Αντλεί όμως έμπνευση και από ένα τραγούδι που έμαθε ως παιδί στην κατασκήνωση των προσκόπων με τίτλο "Dunderbock and the Sausage Machine". Στο τραγούδι, ο χασάπης, εξήγησε ο Schwartz, έφτιαχνε λουκάνικο από σκύλους και γάτες, "και μια μέρα το μηχάνημα γλιστράει ή πέφτει μόνος του μέσα στη μηχανή. Αυτό είναι το τέλος του τραγουδιού: 'Η γυναίκα του είδε έναν τον εφιάλτη/ Περπάτησε μέσα στον ύπνο της/ Έπιασε τη μανιβέλα, της έδωσε ένα χτύπημα/ Και ο Dunderbock έγινε κρέας'" ("His wife had the nightmare/ She walked right in her sleep/ She grabbed the crank, gave it a yank/ And Dunderbock was meat". Εδώ, μια έκδοση του τραγουδιού).

Υπήρχε -τουλάχιστον- μια τρομακτική ιστορία που δε θα παρουσίαζε ο Schwartz
Ο Schwartz δήλωσε ότι, στις ιστορίες του, απλά υπονοούσε τη βία και, αντ' αυτού, επέλεξε την αιματοχυσία. Υπήρχε τουλάχιστον μια ιστορία που είπε ότι βρήκε πολύ ενοχλητική.
"Η παιδοκτονία… είναι ένα θέμα στην αμερικανική και ευρωπαϊκή λαογραφία. Υπάρχει μια ιστορία στο Ozark (σ.σ. Ozark Magic and Folklore, Βανς Ράντολφ, 1947) ... στο οποίο ένας νεαρός άντρας ταξιδεύει και γίνεται αρκετά επιτυχημένος. Οι γονείς του είναι αρκετά φτωχοί. Ένα βράδυ μετά από πολλά πολλά χρόνια επιστρέφει και δείχνει τελείως διαφορετικός. Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι θα κάνει έκπληξη στους γονείς του, καθώς πλέον έχει πολλά λεφτά και θέλει να τους τα δώσει. Εκείνοι, έχουν ένα πανδοχείο, όπου και μένει ο άντρας για το βράδυ. Δεν τον αναγνωρίζουν όμως και ο ίδιος θα τους ανακοίνωνε το πρωί ότι είναι ο γιος τους. Το βράδυ όμως, οι γονείς τον δολοφονούν για τα χρήματά του. Είναι μια υπέροχη ιστορία, αλλά δεν θα την έβαζα σε ένα από τα βιβλία μου. … Τα αποφεύγω κάτι τέτοια".

Το Scary Stories to Tell in the Dark ενέπνευσε μια ταινία τρόμου
 
Η αφίσα της ταινίας - πηγή
 
Το 2019, η τριλογία των Scary Stories προσαρμόστηκε σε ταινία μεγάλου μήκους σε παραγωγή του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο (ο οποίος τις χαρακτήρισε το "αγαπημένο βιβλίο της νεότητας" και βοήθησε επίσης στην ανάπτυξη της ιστορίας) και σκηνοθεσία του André Øvredal.
Η ταινία τοποθετείται στο 1968 και περιλάμβανε εμβληματικούς χαρακτήρες από το Scary Stories, όπως το σκιάχτρο από το "Harold" και τη χλωμή γυναίκα από το "The Dream", ο καθένας εξαιρετικά πιστός στις εικονογραφήσεις του Gammell. Ο ηθοποιός Troy James υποδύθηκε τον Jangly Man που βασίστηκε εν μέρει στην ιστορία "Me Tie Doughty Walker".
"Μεγάλωσα με τις Stories", είπε. "Μου άρεσαν τα βιβλία, όλα τα παιδιά της ηλικίας μας. Τα βγάλαμε από τη βιβλιοθήκη και ήταν τα βιβλία που ζητήθηκαν περισσότερο. Δεν θα πίστευα ποτέ, πολλά χρόνια αργότερα, ότι θα είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου