Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Alfred L. Cralle: Ο μαύρος επιχειρηματίας που εφηύρε έναν καλύτερο τρόπο για να σερβίρεται το παγωτό

 
Και ποιος δεν έχει δει το κουτάλι -το "ice cream scoop"- που σερβίρεται το παγωτό, το οποίο άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο τρώμε το επιδόρπιο και το οποίο δε θα ήταν δυνατό χωρίς έναν πρωτοπόρο εφευρέτη, τον Alfred L. Cralle.
 
 

Ο Alfred Cralle γεννήθηκε σε μια κομητεία της Βιρτζίνια το 1866. Όντας τεχνίτης από νεαρή ηλικία, ανέπτυξε τις μηχανικές του δεξιότητες βοηθώντας τον πατέρα του στις ξυλουργικές του εργασίες. Ο έξυπνος μαύρος Αμερικανός είχε ευκαιρίες εκπαίδευσης που, μόλις μια γενιά πριν, δε θα ήταν διαθέσιμες γι' αυτόν. Έτσι, εγγράφηκε σε μια σχολή στην Ουάσιγκτον, την οποία είχε ιδρύσει η American Baptist Home Mission Society μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο για πρώην σκλάβους.
 
Ο Alfred L. Cralle 

Μετά τη σχολή, ο Cralle μετακόμισε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου εργάστηκε ως αχθοφόρος σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα φαρμακείο. Στα τέλη του 19ου αιώνα, τα φαρμακεία σέρβιραν παγωτό και αναψυκτικά, και ο Cralle παρατήρησε ότι οι πωλητές πάλευαν να ξεκολλήσουν το παγωτό από τα κουτάλια. Ήταν μια άβολη, ακατάστατη διαδικασία που απαιτούσε πολλά χέρια και σκεύη, και ο Cralle αναρωτήθηκε μήπως υπήρχε καλύτερος τρόπος.
 
Το 1896 κατέθεσε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τη λύση του: ένα εργαλείο που επέτρεπε στον χειριστή να δημιουργεί τέλειες μπάλες παγωτού και να τις σερβίρει με ένα χέρι. Στην αίτησή του έγραψε, "Η εφεύρεση θα είναι εξαιρετικά απλή στην κατασκευή της, ισχυρή, ανθεκτική, αποτελεσματική στη λειτουργία της και σχετικά φθηνή στην κατασκευή της". Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ #576395 για το "Ice Cream Mold and Disher".
 
Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ #576395 για το "Ice Cream Mold and Disher" του Alfred L. Cralle
 
Σύμφωνα με ένα άρθρο του Pittsburgh Press από το 1897, η σέσουλα ήταν ικανή να σερβίρει "40 έως 50 παγωτά σε ένα λεπτό". Η ίδια ιστορία ισχυριζόταν ότι ο Cralle είχε λάβει γενναιόδωρες προσφορές από πολλές εταιρείες που ήθελαν να αγοράσουν το δίπλωμά του, δεν υπάρχει όμως καμία απόδειξη ότι έκανε κάποια περιουσία από το προϊόν του. Όταν το 1920 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η εφεύρεσή του ήταν πανταχού παρούσα, αλλά ο εφευρέτης της είχε ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο Alfred L. Cralle μπορεί να μην είναι το μεγάλο όνομα στον κλάδο του παγωτού, αλλά η επίδραση του είναι αναμφισβήτητη. Σήμερα, σχεδόν κάθε σέσουλα παγωτού στην αγορά αντλεί έμπνευση από την αρχική πατέντα και, κάθε φορά που κάποιος σερβίρει το αγαπημένο επιδόρπιο χωρίς να καταπονεί τον καρπό του, η κληρονομιά του Cralle παραμένει ζωντανή.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου