Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Το πιο ακριβό ξίφος που πουλήθηκε ποτέ

 
Αρχικά, το ξίφος του Τιπού Σουλτάν εκτιμήθηκε ότι θα πουληθεί έναντι 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.  Ωστόσο, το όπλο δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο και έφτασε η τιμή του τα 17,5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό, όχι μόνο καταρρίπτει την υψηλότερη τιμή που καταβάλλεται για ένα και μόνο ξίφος, αλλά ταυτόχρονα θέτει ένα νέο ρεκόρ για οποιοδήποτε ινδικό/ισλαμικό αντικείμενο.
 
 
 
Στη λίστα Sword Encyclopedia μπορεί κανείς να δει ότι το πιο ακριβό σπαθί που πουλήθηκε ποτέ ήταν το Boateng Sabre του 18ου αιώνα. Πουλήθηκε σε δημοπρασία δύο φορές. Αρχικά, το 2006, έναντι 5,93 εκατομμυρίων δολαρίων και, το 2008, έναντι 7,7 εκατομμυρίων. Το σπαθί διαθέτει διακοσμήσεις και επιγραφές που παραπέμπουν στον Κινέζο αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ της δυναστείας των Τσινγκ.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2023, πουλήθηκε στο Bonhams Islamic and Indian Art στο Λονδίνο το θρυλικό σπαθί του Τιπού Σουλτάν (Tipu Sultan). Το όπλο, το οποίο εκτιμήθηκε ότι θα έφτανε τελική τιμή μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμυρίων λιρών, κατέληξε τελική τιμή στα 14 εκατομμύρια λίρες (17,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σπάζοντας τα ρεκόρ.
 
Τι το έκανε τόσο πολύτιμο;
 
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Bonhams, ο δημοπράτης και επικεφαλής Ισλαμικής και Ινδικής Τέχνης, είπε ότι το σπαθί επιδεικνύει "εξαιρετική δεξιοτεχνία" και το περιγράφει ως "μοναδικό και πολυπόθητο". Επίσης, ανέφερε ότι είναι "το καλύτερο από όλα τα όπλα που συνδέονται με τον Tipu Sultan που βρίσκονται ακόμα σε χέρια ιδιώτη" και ως εκ τούτου, το σπαθί είναι "πραγματικά θεαματικό".

Ο Τιπού Σουλτάν, γνωστός ως ο Τίγρης του Μαϊσόρ, ήταν ηγεμόνας του 18ου αιώνα του Βασιλείου του Μαϊσόρ στην Ινδία. Γνωστός στην ιστορία για τη σκληρή του αντίσταση ενάντια στον βρετανικό αποικισμό, φημιζόταν για τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ο Τιπού Σουλτάν δημιούργησε διάφορες στρατιωτικές καινοτομίες και οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυραυλικού πυροβολικού εναντίον γειτονικών κρατών και της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, που θεωρήθηκαν ως προέκταση του βρετανικού ναυτικού στην αιχμή του δόρατος του αποικισμού.

Όταν έπεσε ο Τιπού έπεσε και η Ινδία
 
Πορτρέτο του Τιπού Σουλτάν από έναν ανώνυμο Ινδό καλλιτέχνη στο Μαϊσόρ, 1790-1800 

Στις 4 Μαΐου του 1799, κατά τη διάρκεια του Τέταρτου Πολέμου Αγγλίας-Μαϊσόρ, η πρωτεύουσα Σερινγκαπατάμ (σήμερα Σριρανγκαπάτνα) έπεσε στα χέρια των βρετανικών δυνάμεων, σηματοδοτώντας το τέλος της κυριαρχίας του Τιπού Σουλτάν μετά το θάνατό του στη μάχη. Με το τέλος της βασιλείας του, το ίδιο συνέβη και με τον Τέταρτο Πόλεμο, όπου εντοπίζεται και η προέλευση του ξίφους.

Το όπλο τράβηξε την προσοχή δύο υποψηφίων για αγορά μέσω τηλεφώνου, οι οποίοι εργάζονταν για αγοραστές αρχαιοτήτων και οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτό που περιγράφεται ως "καυτός διαγωνισμός". Η Bonhams έγραψε ότι το σπαθί είναι αναμφισβήτητα μέρος του προσωπικού οπλοστασίου του Τιπού και ότι είναι αναμφισβήτητα "το καλύτερο και σημαντικότερο από τα όπλα με αποδεδειγμένη προσωπική σχέση με τον κυβερνήτη".

Το Ξίφος του Θεού
 
Το σημείο στη Σριρανγκαπάτνα όπου βρέθηκε το σώμα του Τιπού - πηγή
 
Το σπαθί κατασκευάστηκε από Μουγκάλ (Μογγολική Αυτοκρατορία της Ινδίας ή Αυτοκρατορία των Μουγκάλ ή Αυτοκρατορία των Μεγάλων Μογγόλων) κατασκευαστές όπλων. Η λεπίδα φέρει την επιγραφή "το Ξίφος του Κυβερνήτη" και η λαβή είναι ένθετη με "εξαιρετικά εκτελεσμένη χρυσή καλλιγραφία που απεικονίζει πέντε από τις ιδιότητες του Θεού και δύο επικλήσεις που καλούν τον Θεό με το όνομα". Και ενώ το όπλο κατασκευάστηκε στην Ινδία, η λεπίδα του αντικατοπτρίζει το σχέδιο εισαγόμενων γερμανικών παραδειγμάτων του 16ου αιώνα.

Είναι γνωστό ότι, το 1799, τα στρατεύματά του αρχηγού των βρετανικών δυνάμεων, υποστράτηγο David Baird, του παρουσίασαν το ξίφος ως ένδειξη της "υψηλής εκτίμησης για το θάρρος και τη συμπεριφορά του στην επίθεση που διέταξε", η οποία οδήγησε στον θάνατο του Τιπού. Ο σουλτάνος πιστεύεται ότι είναι θαμμένος στο Gumbaz, ένα μαυσωλείο που βρίσκεται στη Σριρανγκαπάτνα της Καρνατάκα στην Ινδία, το οποίο στεγάζει επίσης τους τάφους του πατέρα του, Hyder Ali, και της μητέρας του, Fatima Begum.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται το εν λόγω μέρος, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν για τη ζωή και την κληρονομιά του Τιπού. Ωστόσο, το ξίφος του θρυλικού πολεμιστή, πλέον, θα μπει στην ιδιωτική συλλογή ενός ανώνυμου δισεκατομμυριούχου -και, ίσως, δε θα το δει ποτέ ξανά κανείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου