Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του 6ου αιώνα στην Ισπανία που διαθέτει έναν μεσαιωνικό χάρτη του κόσμου

 
Το San Pedro de Rocas είναι ένα ιστορικό μοναστήρι στη Γαλικία της Ισπανίας με πλούσια ιστορία που εκτείνεται σε περισσότερο από μια χιλιετία.
 
 
 
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη δασώδη κοιλάδα κοντά στην πόλη Esgos. Η κατασκευή είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα αρχαίας μοναστικής αρχιτεκτονικής και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, η δέ ίδρυσή του καλύπτεται από μυστήριο.
 

 
Σύμφωνα με μια επιγραφή σε μια πέτρα που καταγράφει την ίδρυσή του (φωτογραφία πάνω), το μοναστήρι ιδρύθηκε από μια ομάδα θρησκευόμενων ανδρών το 573. Έχει επίσης συνδεθεί με έναν Ισπανό ιππότη ονόματι Gemodus, ο οποίος, τον 9ο αιώνα, λέγεται ότι αναβίωσε το θρησκευτικό κέντρο.

Από τον 6ο αιώνα, έχει υποστεί πολλές αλλαγές και προσθήκες, αποτελώντας ζωτικό κέντρο θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής στην περιοχή για πολλούς αιώνες. Φημίζεται για τη λαξευμένη στο βράχο αρχιτεκτονική του και τα περίπλοκα γλυπτά του, τα οποία θεωρούνται μερικά από τα καλύτερα δείγματα ρωμανικής τέχνης στη Γαλικία.
 
 
Ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του San Pedro de Rocas είναι οι μικροσκοπικές, λαξευμένες σε βράχο ταφικές κόγχες (φωτογραφία πάνω). Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι μια ξεθωριασμένη τοιχογραφία ενός παγκόσμιου χάρτη με τους αποστόλους (σ.σ. δεν βρήκα πουθενά φωτογραφία της), που βρίσκεται στην εκκλησία, και που απεικονίζει τον γνωστό κόσμο στα τέλη του 13ου αιώνα. Η τοιχογραφία χρονολογείται μεταξύ 1175 και 1200. Ένα μοναδικό παράδειγμα μεσαιωνικής τέχνης, ο χάρτης λέγεται ότι μοιράζεται παρόμοιες κοσμολογικές απόψεις με τους χάρτες που εμφανίζονται σε σύγχρονα μεσαιωνικά χειρόγραφα. Η τοιχογραφία είναι ένα αξιόλογο έργο τέχνης και μια απόδειξη της σημασίας του San Pedro de Rocas στη μεσαιωνική Ευρώπη.
 


Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το μέρος, το οποίο περιλαμβάνει μια εκκλησία, το μοναστήρι και χώρους διαμονής, καθώς και ένα κοντινό μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου