Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Μεγάλοι Περίπατοι, Μέρος 3ο: Lennie Gwyther, ο 9χρονος που ταξίδεψε μόνος του στην Αυστραλία

 
Στις 3 Φεβρουαρίου 1932, ο εννιάχρονος Lennie Gwyther έφτιαξε τις βαλίτσες του και έφυγε για το Σίδνεϊ, όπου επρόκειτο να παρευρεθεί στα εγκαίνια της γέφυρας του λιμανιού, που, εκείνη την εποχή, ήταν ένα θαύμα της μηχανικής. Μαζί του είχε πάρει το πόνι του, τον Ginger Mick -9 χρονών και αυτό. Αυτό που έκανε αυτό το ταξίδι θρυλικό, εκτός από το νεαρό της ηλικίας του Lennie, ήταν η απόσταση: το Σίδνεϊ απείχε 900 χιλιόμετρα μακριά και ο Lennie ταξίδευε μόνος.
 
 
 
Ο Lennie γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1922. Ο πατέρας του ήταν υπολοχαγός στον Αυστραλιανό Στρατό στον Μεγάλο Πόλεμο, ο οποίος παρασημοφορήθηκε για δύο απίστευτες πράξεις γενναιότητας στο μέτωπο και προήχθη σε λοχαγό. Οι γονείς του είχαν ένα αγρόκτημα, όπου η οικογένεια καλλιεργούσε κρεμμύδια, βρώμη, σιτάρι, κριθάρι, ζαχαρόχορτο και κεχρί.

Στα 2 του, ο παππούς του του χάρισε ένα πόνι, το οποίο ο Lennie ονόμασε Ginger Mick. Οι δύο τους είχαν τα ίδια γενέθλια και ήταν αχώριστοι. Καθημερινά, ο Lennie πήγαινε στο σχολείο -μια απόσταση τεσσάρων μιλίων- καβάλα στον Ginger Mick. Τον χειμώνα έπρεπε να περάσουν μέσα από ένα ρέμα. Ο Ginger Mick έτρεξε σε αγώνες και κέρδισε πολλούς από αυτούς.

Το 1931, ο πατέρας του Lennie έπεσε από το τρακτέρ του, έσπασε το πόδι του και, όσο βρισκόταν κλινήρης, ο Lennie όργωνε και έσπερνε τα χωράφια. Ο πατέρας του ήταν ευχαριστημένος και τον ρώτησε πώς θα ήθελε να τον ανταμείψουν. Εκείνος απάντησε ότι ήθελε να δει τα εγκαίνια της γέφυρας του λιμανιού του Σίδνεϊ. 
 
Το ταξίδι
 
Οι γονείς του, αν και αρχικά αιφνιδιάστηκαν από την επιλογή του, σύντομα συμφώνησαν και άρχισαν αμέσως οι προετοιμασίες για το ταξίδι. Αγόρασαν έναν χάρτη, σχεδίασαν την διαδρομή και αποφασίστηκε ότι θα έμενε με φίλους και τις οικογένειες των γονιών του. Το σχέδιο ήταν να διανύει 25 με 30 χιλιόμετρα την ημέρα, αν ο καιρός το επέτρεπε. Σε περίπτωση δυσκολιών διαμονής, θα ζητούσε βοήθεια από τον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό ή θα έμενε σε ένα ξενοδοχείο. Προληπτικά, μετέφερε μαζί του συστατικές επιστολές από τον Πρόεδρο του Σάιρ του Γουοράιλ στον Δήμαρχο του Σίδνεϊ και στον Γραμματέα της Βασιλικής Αγροτικής Εταιρείας. Τέλος, έγινε μια κράτηση σε μια ναυτιλιακή εταιρεία έτσι ώστε, μετά τα εγκαίνια της Γέφυρας, να γυρίσει ο Lennie και ο Ginger Mick στη Μελβούρνη ακτοπλοϊκώς.

Ταυτόχρονα, για πέντε εβδομάδες, προετοίμαζαν τον Ginger Mick. Την τελευταία εβδομάδα τον πήγαιναν όσο πιο μακριά γινόταν ώστε να συνηθίσει την καθημερινότητα που θα είχε. Επίσης, του έβαλαν καινούρια πέταλα και έφτιαξαν ένα ακόμη ζευγάρι για περίπτωση ανάγκης. Ο Lennie ζήτησε να βάλουν ένα επιπλέον χαλύβδινο κομμάτι στο πέταλο, κάτι που, όχι μόνο αύξησε τη μακροζωία των πετάλων, αλλά ταυτόχρονα παρείχε περισσότερη άνεση στον Ginger Mick ενώ ταξίδευε σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.
 
Ο Lennie φτάνει στο Σίδνεϊ
 
Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Lennie ξεκίνησε φορώντας χακί παντελόνι ιππασίας, μπότες, κολάν, ένα χοντρό παλτό και ένα υφασμάτινο καπέλο για τον ήλιο. Στην πλάτη του είχε ένα σακίδιο με πιτζάμες, μια οδοντόβουρτσα και άλλα ρούχα. Στη σέλα είχε ένα μπουκάλι νερό και στο λαιμό ένα ρολόι με αλυσίδα.

Ο Lennie και ο Ginger Mick πέρασαν από θαμνώδεις διαδρομές και χωματόδρομους, μέσα από πυρκαγιές σε θάμνους και έντονες βροχοπτώσεις. Μετά από πέντε ημέρες, έφτασαν στον ποταμό Cann, όπου τους περίμενε ο πατέρας του για να τον συνοδεύσει μέχρι την Καμπέρα για να βεβαιωθεί ότι ο γιος του ήταν καλά. Οι τρεις τους πλέον ταξίδευαν μαζί, μερικές φορές μαζί με άλλους ταξιδιώτες και σχολιαρόπαιδα, όπου ο Lennie έκανε νέους φίλους.

Στη Bombala, ο Lennie και ο πατέρας του έτυχαν μεγαλειώδους υποδοχής από τον δήμαρχο και τους πήγαν στο τοπικό σχολείο όπου μίλησαν στα παιδιά. Ο πατέρας του Lennie εντυπωσιάστηκε από το πόσο καλά ήταν ο γιος του και αποφάσισε να φύγει την επόμενη μέρα και να τον αφήσει να συνεχίσει μόνος του.
 
 
Φτάνοντας στην Καμπέρα, ο Lennie ξεναγήθηκε στη Βουλή και συνάντησε τον Πρωθυπουργό, τον Γενικό Κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους. Συνεχίζοντας βόρεια, έφτασε στο Moss Vale, όπου πήρε μέρος στο ετήσιο Moss Vale Horse Show και ήρθε δεύτερος.

Φτάνοντας στο Σίδνεϊ, το κοινό και ο Τύπος όρμηξε στον Lennie και τον Ginger Mick και μάλιστα, μερικοί κυνηγοί αναμνηστικών προσπάθησαν να πάρουν τρίχες από την ουρά του πόνι. Ο Lennie παραβρέθηκε στην Έκθεση Ραδιοφώνου που γινόταν στο Δημαρχείο του Σίδνεϊ και μίλησε για τις εμπειρίες του από το ταξίδι. Την επόμενη μέρα, η εφημερίδα The Sun τον ξενάγησε στα αξιοθέατα της πόλης.

Στις 19 Μαρτίου, ο Lennie και ο Ginger Mick συμμετείχε στα εγκαίνια της Γέφυρας του Σίδνεϊ, περνώντας τη γέφυρα μαζί με ομάδες αυτοχθόνων, βετεράνων πολέμου, μαθητών σχολείου και εργαζόμενων στη γέφυρα, χαιρετίζοντας τον Γενικό Κυβερνήτη και τον Πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας. Στις 21 Μαρτίου, σε έναν αγώνα στο γήπεδο κρίκετ του Σίδνεϊ, συνάντησε το είδωλό του, τον Ντόναλντ Μπράντμαν, ο οποίος του έδωσε ένα υπογεγραμμένο ρόπαλο του κρίκετ.
 
Ο Lennie στην παρέλαση των εγκαινίων της γέφυρας του Σίδνεϊ
 
Όπως είπαμε, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την επιστροφή τους στη Μελβούρνη ακτοπλοϊκώς. Έτσι, ο πατέρας του έφτασε στο Σίδνεϊ για να επιβλέψει την φόρτωση του πόνι στο πλοίο. Ωστόσο, ο Lennie είχε απολαύσει το ταξίδι τόσο πολύ που έπεισε τον πατέρα του να τον αφήσει να επιστρέψει, αυτή τη φορά κατά μήκος της εθνικής οδού Hume.

Ο Lennie έμεινε στο Σίδνεϊ για περισσότερο από ένα μήνα παίρνοντας μέρος σε παρελάσεις και γνωρίζοντας νέους ανθρώπους, και, στις 11 Απριλίου, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Στην πορεία γιόρτασε τα δέκατα γενέθλιά του.

47 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από το Σίδνεϊ, ο Lennie και ο Ginger Mick βρισκόντουσαν πλέον πίσω στην πατρίδα τους, την Leongatha, όπου τους υποδέχτηκαν πάνω από 800 άτομα που ζητωκραύγαζαν.
 
Άγαλμα του Lennie και του Ginger Mick στην πόλη Leongatha 

Στα 19 του, ο Lennie κατατάχθηκε στο στρατό για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, έγινε μηχανικός σε ένα εργοστάσιο στη Μελβούρνη. Πέθανε το 1992, σε ηλικία 70 ετών. Την ώρα του θανάτου του, κατασκεύαζε ένα γιοτ, με το οποίο σχεδίαζε να πάει μέχρι την Τασμανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Ginger Mick έζησε μέχρι την ηλικία των 27 ετών και θάφτηκε στη φάρμα Gwyther.

Το 2017, στην Leongatha έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος προς τιμή του Lennie και του Ginger Mick. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου