Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Ο Πόλεμος των Χιμπατζήδων

 
Ο Πόλεμος των Χιμπατζήδων Γκόμπε, ένας βίαιος εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε 4 χρόνια -από το 1974 έως το 1978- για μια περιοχή στο Εθνικό Πάρκο Gombe Stream στην περιοχή Kigoma της Τανζανίας, περιελάμβανε απαγωγές, βιασμούς και δολοφονίες.
 
 
 
Η αρχή του πολέμου των χιμπατζήδων Γκόμπε
Η βία ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου 1974, όταν μια ομάδα έξι αρσενικών από τη νότια φυλή Kasakela επιτέθηκε βάναυσα και δολοφόνησε τον Godi, έναν νεαρό, συμπαθή αρσενικό της βόρειας φυλής Kahama. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και τα έξι αρσενικά της φυλής Kahama θα σκοτωθούν από εκείνα της Kasakela.

Τα θηλυκά μέλη της φυλής Kahama είχαν παρόμοια τύχη -μία δολοφονήθηκε, δύο εξαφανίστηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ, και τρεις απήχθησαν, ξυλοκοπήθηκαν και βιάστηκαν από τους Kasakela. Ο πόλεμος ήταν για ένα κομμάτι γης στη ζούγκλα -και οι μαχητές ήταν χιμπατζήδες.

Ο πόλεμος ονομάστηκε The Gombe Chimpanzee War -γνωστός και ως Τετραετής Πόλεμος- και διήρκεσε από το 1974 έως το 1978. Οι επιστήμονες δεν είχαν δει ποτέ κάτι παρόμοιο -όπως και δεν έχουν δει ξανά κάτι παρόμοιο από τότε- και πριν τελειώσει, σχεδόν δύο δωδεκάδες χιμπατζήδες θα έχαναν τη ζωή τους.
 
Ο πρόλογος του Πολέμου: Μια κάποτε ενωμένη κοινότητα διασπάτε
Μέχρι το 1971 περίπου, η κοινότητα Gombe ήταν μια ομάδα. Τότε ήταν που οι χιμπατζήδες χωρίστηκαν σε δύο φατρίες -η μία με βάση το βορρά και η άλλη με βάση το νότο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό που προκάλεσε την έναρξη της διαμάχης ήταν ο θάνατος του ισχυρού ηγέτη της ομάδας, Leakey.

Μετά τον θάνατο του Leakey, Α αρσενικό έγινε ένας μεγαλόσωμος χιμπατζής, ο Humphrey. Ήταν όμως αδύναμος και αντιμετώπισε πίεση από δύο αδέρφια από το νότο -τον Hugh και τον Charlie. Μερικοί από τους χιμπατζήδες ακολούθησαν τον Humphrey, ενώ άλλοι τάχθηκαν με τα αδέρφια, μέχρι που σταδιακά οι δύο ομάδες σταμάτησαν να συναναστρέφονται εντελώς μεταξύ τους. Σύντομα, για λόγους που μπορεί να μην καταλάβουμε ποτέ, η κοινότητα Kasakela αποφάσισε ότι ήθελε την επικράτεια της Kahama -και έτσι ξεκίνησαν μια συντονισμένη, βίαιη εκστρατεία για να την αποκτήσουν.
 

 
Οι έξυπνοι πίθηκοι χρησιμοποιούν πολεμικές τακτικές για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν τον εχθρό τους
Η κατάσταση ήταν κάτι σαν τον Πλανήτη των Πιθήκων. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν με έκπληξη -αλλά και φρίκη- καθώς τα μέλη της Kasakela περιπολούσαν, όλοι μαζί, αναζητώντας ευάλωτα σημεία διείσδυσης κατά μήκος των συνόρων της επικράτειας Kahama/Kasakela. Σαφώς, δεν επρόκειτο για αποστολές εύρεσης τροφής -δεν έβγαζαν τις συνηθισμένες κραυγές αναζήτησης τροφής. Αντίθετα, σέρνονταν σιωπηλά, φαινομενικά σκεπτικά, στην επικράτεια της γειτονικής κοινότητας, μέχρι να ανακαλύψουν έναν μοναχικό, ευάλωτο χιμπατζή που είχε χωριστεί από την υπόλοιποι ομάδα. Άρχισαν να διαλέγουν τον "εχθρό" τους, έναν τη φορά.

Ο θάνατος του Godi
Ο πρώτος που πέθανε ήταν ο Godi.
 
Ο Godi ήταν μόνος, έτρωγε πάνω σε ένα δέντρο κοντά στα σύνορα, όταν έξι αρσενικά της Kasakela του επιτέθηκαν άγρια και τον σκότωσαν. Η συμμορία κινήθηκε εναντίον του Godi ως ομάδα και ενώ κάποια μέλη τον κρατούσαν σταθερά στο έδαφος, τα άλλα τον χτυπούσαν και πηδούσαν πάνω του, ο καθένας με τη σειρά του, προκαλώντας θανάσιμα τραύματα. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος χιμπατζής σκότωνε σκόπιμα έναν άλλο χιμπατζή. Μια ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγαν μια μελέτη στο Εθνικό Πάρκο Kibale της Ουγκάντα, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης ειδικού σε χιμπατζήδες, Jane Goodall, παρακολουθούσαν με τρόμο. Στα απομνημονεύματά της, η Goodall έγραψε πώς η εμπειρία άλλαξε την αντίληψή της για τους χιμπατζήδες για πάντα,

"Για αρκετά χρόνια πάλευα να συμφιλιωθώ με αυτή τη νέα γνώση. Συχνά, όταν ξυπνούσα τη νύχτα, φρικιαστικές εικόνες έβγαιναν στο μυαλό μου χωρίς να το ζητήσω".

Ο Πόλεμος των Χιμπατζήδων Gombe  είχε ξεκινήσει.
 
 
Απαγωγές, ξυλοδαρμοί και δολοφονίες
Το 1976, οι Kasakela εξαπέλυαν καθημερινές επιδρομές ρουτίνας στην επικράτεια των γειτονικών χιμπατζήδων. Ο δεύτερος Kahama που πέθανε στον Πόλεμο των Χιμπατζήδων ήταν ο De, τον οποίο οι Kasakela χτυπούσαν άγρια για περισσότερα από 20 λεπτά. Ο τρίτος που πέθανε ήταν ο Goliath, ένα ηλικιωμένο και αδύναμο αρσενικό. Ένας επιστήμονας, τρομοκρατημένος από τη βαρβαρότητα της επίθεσης, παρατήρησε πόσο άγριος ήταν ένας από τους επιτιθέμενους:

"[Έστριψε] το πόδι του γύρω-γύρω -σαν να προσπαθούσε να τον διαμελίσει".

Σύντομα όλα τα αρσενικά μέλη των Kahama ήταν νεκρά και οι Kasakela έστρεψαν την προσοχή τους στα θηλυκά και τα βρέφη τους που είχαν μείνει πίσω. Τρία από τα θηλυκά απήχθησαν, σύρθηκαν στο εχθρικό έδαφος και βιάστηκαν άγρια. Ακόμα και τα νήπια δολοφονήθηκαν. Σε λίγο, η κοινότητα Kahama δεν υπήρχε πια και η Kasakela απολάμβανε τα νέα εδαφικά χωρίς περαιτέρω σύγκρουση.

Το τέλος του πολέμου και η αρχή μιας νέας εποχής
Σύντομα, αφότου οι Kasakela κατέκτησαν όλη την επικράτεια των Kahama, προέκυψε μια νέα πρόκληση. Στα νέα εδάφη ήρθαν αντιμέτωποι με μια άλλη κοινότητα χιμπατζήδων, τους Kalande. Οι Kalande ήταν πιο πολλοί αλλά και δυνατοί. Μετά από μερικές βίαιες αψιμαχίες κατά μήκος των συνόρων, οι Kasakela παραχώρησαν μεγάλο μέρος της νέας επικράτειάς τους στους Kalande, υποχωρώντας πίσω στην αρχική περιοχή απ' όπου ξεκίνησαν.
 
Ο βίαιος Πόλεμος των Χιμπατζήδων Gobe είχε συμβεί για το τίποτα...

από: geek slop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου