Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Μεγάλοι Περίπατοι, Μέρος 1ο: Dave Kunst, ο πρώτος άνθρωπος που έκανε τον γύρο του κόσμου περπατώντας

O Kunst και ο Willie Makeit II στην Γαλλία το 1971
 
Ξεκινώντας στις 20 Ιουνίου του 1970, ο Dave Kunst περπάτησε 14.450 μίλια γύρω από τη Γη.
 
 
 
Όταν το 1969 ο Dave Kunst παρακολούθησε τους αστροναύτες να προσγειώνονται στο φεγγάρι, ένιωσε ότι ήθελε απελπισμένα μια περιπέτεια. Μεταξύ άλλων ιδεών που είχε, αποφάσισε να κάνει τον γύρο του κόσμου με τα πόδια. Έτσι, στις 20 Ιουνίου 1970, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αποστολή Απόλλων, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του.

Ξεκίνησε από τη Μινεσότα και, με παρέα ένα μουλάρι -τον Willie Makeit- και τον μικρότερο αδερφό του, John, περπάτησε ανατολικά προς τη Νέα Υόρκη, προτού διασχίσει την Ευρώπη και την Ασία.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιπέτειάς του, αν και το ταξίδι του ήταν γεμάτο με ευχάριστες στιγμές -όπως η συνάντηση με την πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό, τον Νορβηγό εξερευνητή Θορ Χέιεντραλ και τη μελλοντική σύζυγό του-, αντιμετώπισε κινδύνους αλλά και τραγωδία.

Η απόφαση
 
Ο χάρτης του παγκόσμιου ταξιδιού του Kunst
 
Γεννημένος στις 16 Ιουλίου του 1939, ο Kunst πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων χρόνων της ζωής του στη Μινεσότα. Στις 20 Ιουλίου του 1969, παρακολουθούσε -όπως και όλος ο πλανήτης- με δέος τους αστροναύτες του Apollo να προσγειώνονται στο φεγγάρι και αποφάσισε να αναζητήσει την δική του περιπέτεια.

Κουρασμένος από τη ζωή στην πόλη Waseca, από τις δύο δουλειές του ως επιθεωρητής και μηχανικός προβολής, αλλά και από τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά, άρχισε να έχει κάποιες ιδέες -ταξίδι στο άκρο της Νότιας Αμερικής ή να οδηγήσει σε όλη την αυστραλιανή ήπειρο.

Το αφεντικό του στον τοπικό κινηματογράφο του πρότεινε να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν είχε κάνει. Γιατί να μην δοκιμάσει να κάνει τον γύρο του κόσμου με τα πόδια; Η ιδέα άρεσε στον 30χρονο Kunst, ο οποίος προσκάλεσε τον 22χρονο αδερφό του John να πάει μαζί του, και άρχισε να σχεδιάζει το ταξίδι.

"Δεν είχαμε πάει πουθενά. Ήμασταν πολύ αφελείς. Απλώσαμε έναν άτλαντα στο πάτωμα του σαλονιού και προσπαθήσαμε, όσο γινόταν, να κάνουμε έναν κύκλο", είπε ο ίδιος αργότερα.
 
Ο Dave με τον αδερφό του, John, και το μουλάρι τους στην Γαλλία

Στις 20 Ιουνίου του 1970, τα αδέρφια ξεκίνησαν το ταξίδι τους με ένα μουλάρι, τον Willie Makeit. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Waseca για να τους ευχηθούν και να τους δουν να αναχωρούν, ενώ η μπάντα του τοπικού σχολείου έπαιζε το "King of the Road" καθώς έκαναν τα πρώτα τους βήματα.

"Το κάνω κυρίως για τον εαυτό μου", είπε αργότερα ο Kunst. "Βαρέθηκα τη Waseca, τη δουλειά μου, τους πολλούς μικρούς ανθρώπους που δε θέλουν να σκέφτονται και τη σύζυγό μου. Το ταξίδι ήταν ο τέλειος τρόπος για να τα αλλάξω όλα αυτά: απλά, έφυγα από την πόλη".

Δεν μπορούσε όμως να προβλέψει πού θα τον πήγαινε το ταξίδι του.

Η περιπέτεια και η τραγωδία
 
Ο Pete Kunst με μέλη φυλής στο Πακιστάν 
 
Σύντομα, τα δύο αδέρφια ήρθαν αντιμέτωποι με περιπέτειες. Κατευθύνθηκαν ανατολικά και περπάτησαν μέχρι τη Νέα Υόρκη, απ' όπου πέρασαν τον Ατλαντικό Ωκεανό στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Στην πορεία, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Dave Kunst, συνέλεξαν υπογραφές και σφραγίδες από δημάρχους και αξιωματούχους των πόλεων όπου πέρασαν τη νύχτα.

Στο Μονακό, τους δέχτηκε η πριγκίπισσα Γκρέις. Στην Ιταλία, συνάντησαν τον Νορβηγό εξερευνητή Χέιεντραλ. Στην Βενετία, προκάλεσαν έναν μικρό ενθουσιασμό, καθώς τα μουλάρια και τα άλογα ήταν απαγορευμένα στις γέφυρες και στα στενά δρομάκια της πόλης.

Αφού περπάτησαν στην Ευρώπη, πήραν ένα σκυλί στην Τουρκία, παζάρεψαν με έναν καμηλιέρη στο Ιράν που ήθελε να ανταλλάξει την καμήλα του με το μουλάρι τους και πάλεψαν με ζέστη των 53 βαθμών Κελσίου στην Έρημο του Θανάτου στο Αφγανιστάν.

Όμως, στις 21 Οκτωβρίου 1972, συνέβη ένα τραγικό γεγονός. Ένας δημοσιογράφος είχε γράψει λανθασμένα ότι τα αδέρφια ταξίδευαν έχοντας χρήματα μαζί τους. Αν και ενθάρρυναν τους ανθρώπους που συναντούσαν στο ταξίδι τους να κάνουν δωρεές στο Children’s Fund, ο δημοσιογράφος έγραψε ότι μετέφεραν δωρεές για τη UNICEF. Μια ομάδα έξι ληστών είδε την είδηση ​​και αποφάσισε να τους ληστέψει.

90 μίλια νότια της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, η ομάδα των ληστών επιτέθηκαν στα αδέρφια, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον John και άφησαν τον Dave να πεθάνει με ένα τραύμα στο στήθος του. Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, ο Dave επέζησε για οκτώ ώρες στην έρημο, μέχρι που κάποιος έτυχε να περάσει και να τον σώσει.

Αν και επέστρεψε στη Μινεσότα για να αναρρώσει για αρκετούς μήνες, ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει το ταξίδι του. Αν δεν το ολοκλήρωνε, σκέφτηκε, τότε ο John "είχε πεθάνει για το τίποτα". Όταν λοιπόν θεραπεύτηκε πλήρως, συνέχισε.

Το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού
 
Η Jenni Samuel και ο Dave Kunst 
 
Την 1η Μαρτίου του 1973, ο Kunst επέστρεψε στο Αφγανιστάν -στο σημείο ακριβώς όπου είχε σκοτωθεί ο John. Όχι όμως μόνος του. Αυτήν την φορά, μαζί του ήταν ο άλλος αδερφός του, ο Pete, ένας πρώην πεζοναύτης.

Τα αδέρφια πέρασαν στην Ινδία μέσω του περάσματος Χαϊμπέρ στην οροσειρά Σπιν Γκαρ στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν -υποτίθεται ότι ήταν οι πρώτοι μη Ασιάτες που έκαναν το ταξίδι μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Αρχικά, σχεδίαζαν να συμπεριλάβουν την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση στο ταξίδι τους, αλλά οι δύο χώρες τους αρνήθηκαν την είσοδο, οπότε συνέχισαν προς την Αυστραλία.

Στη μέση του αυστραλιανού σκέλους, όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν στραβά, καθώς, ο Pete έπρεπε -λόγω δουλειάς- να επιστρέψει στις ΗΠΑ και το μουλάρι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Το ταξίδι βρισκόταν σε κίνδυνο. Μέχρι που η Αυστραλή Jenni Samuel προσφέρθηκε εθελοντικά να οδηγήσει δίπλα στον Dave, ρυμουλκώντας την άμαξά του, καθώς εκείνος περπατούσε το 1.000 μιλίων ταξίδι του.

"Η Jenni πήρε τη θέση του μουλαριού", είπε ο Dave.

Από την Αυστραλία, διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό και επέστρεψε στις ΗΠΑ και, από το Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια, πήγε με τα πόδια στην Waseca της Μινεσότα. Το ταξίδι του είχε διαρκέσει τέσσερα χρόνια, τρεις μήνες και 16 ημέρες. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, είχε διασχίσει 4 ηπείρους και 13 χώρες, είχε περπατήσει 14.450 μίλια και είχε χαλάσει 21 ζευγάρια παπούτσια.

Ωστόσο, όταν γύρισε, διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα ζητήματα από τα οποία προσπάθησε να απομακρυνθεί δεν είχαν χαθεί. Είχε ολοκληρώσει τη μεγάλη του περιπέτεια και είχε σημειώσει Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ως ο πρώτος άνθρωπος που επαληθεύτηκε ότι έκανε τον γύρω της Γης με τα πόδια, αλλά κάτι του έλειπε. Λίγο μετά την επιστροφή του, χώρισε τη σύζυγό του και γύρισε στην Αυστραλία για να είναι με την Jenni Samuel.

Ένα χρόνο αργότερα, οι δύο τους επέστρεψαν στις ΗΠΑ, παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στην Καλιφόρνια, όπου από τότε ζουν μια ήσυχη ζωή.

Η κληρονομιά του "Earthwalker"
 

"Δεν είμαι αληθινός τυχοδιώκτης", είπε το 2006 ο "Earthwalker", όπως τον αποκάλεσαν. "Δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος τυχοδιώκτης για να κάνεις μια μεγάλη περιπέτεια".

Μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού, ο Kunst κατέγραψε το ταξίδι του σε ένα βιβλίο με τίτλο "The Man Who Walked Around the World" (1979). Το οδοιπορικό του συμπεριλήφθηκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες του 1991, στο Βιβλίο των Αθλητικών Ρεκόρ Γκίνες του 1989-90 και στο "Ripley's Believe It or Not!".

Ο Kunst διατηρεί το ρεκόρ μέχρι σήμερα. Όμως, η ιστοσελίδα HISTORY επισημαίνει ότι ο Kunst δεν είναι ο πρώτος που έκανε ένα τέτοιο ταξίδι, ούτε ότι διένυσε την μεγαλύτερη απόσταση. Σύμφωνα με την σελίδα, σχεδόν εκατό χρόνια πριν από τον Kunst, ο επίσης Αμερικανός George Schilling καυχιόταν για ένα ταξίδι γύρω από τον κόσμο, αλλά αυτό δεν επαληθεύτηκε ποτέ. Τέλος, ο επίσης Αμερικανός Arthur Blessitt κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που διανύθηκε με τα πόδια και τις περισσότερες χώρες που επισκέφθηκαν, καθώς, από το 1969, έχει περπατήσει περισσότερα από 34.500 μίλια και έχει επισκεφτεί 290 χώρες σε 6 ηπείρους, κρατώντας έναν πτυσσόμενο σταυρό 12 ποδιών και κηρύττοντας τον Χριστιανισμό.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου