Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Ένα άγνωστο ατύχημα με ραδιενέργεια σε μια πόλη του Μεξικού

 
Το 1984 συνέβη ένα από τα χειρότερα ατύχημα με ραδιενέργεια στη Βόρεια Αμερική, στην μεξικανική πόλη Σιουδάδ Χουάρες (στην πολιτεία Τσιουάουα, στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ, πάνω στον Ρίο Γκράντε και απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας). Αν και το περιστατικό είναι σχετικά άγνωστο, έχει χαρακτηριστεί "εκατό φορές πιο έντονο" από το ατύχημα του Three Mile Island το 1979.
 
 
 
Ξεκίνησε το 1983 όταν ο Vicente Sotelo, ένας τεχνικός που εργαζόταν σε ένα νοσοκομείο της πόλης, μπήκε σε μια αποθήκη για να πάρει κάποιες προμήθειες. Το νοσοκομείο νοίκιαζε χώρο στην αποθήκη και τον χρησιμοποιούσε για να διατηρεί αχρησιμοποίητο εξοπλισμό κ.ά.. Μεταξύ των όσων πήρε ο Sotelo εκείνη την ημέρα ήταν ένας κύλινδρος που περιείχε εξαιρετικά ραδιενεργό κοβάλτιο-60 σε μορφή μικρών σφαιριδίων. Ο κύλινδρος ήταν μέρος μιας μονάδας ακτινοθεραπείας που είχε αγοράσει το νοσοκομείο έξι χρόνια νωρίτερα -η οποία δεν τέθηκε ποτέ σε χρήση- και για την οποία το νοσοκομείο δεν ενημέρωσε τη ρυθμιστική αρχή όπως απαιτούσε ο νόμος. Επιπλέον, το νοσοκομείο δεν παρακολουθούσε την κατάσταση της μονάδας. Ο Sotelo, αγνοώντας τη φύση του μεταλλικού κυλίνδρου, φόρτωσε τη μονάδα σε ένα νταλίκα και πήγε σε ένα διαλυτήριο με σκοπό να την πουλήσει. Ωστόσο, πριν φτάσει εκεί, προσπάθησε να ξεκολλήσει τον κύλινδρο με αποτέλεσμα τα ραδιενεργά σφαιρίδια να χυθούν στο κάτω μέρος του οχήματος.
 
Άποψη της πόλης - πηγή

Μετά την επιστροφή του από το διαλυτήριο, το φορτηγό υπέστη μηχανική βλάβη και παρέμεινε σταθμευμένο κοντά στο σπίτι του για 40 ημέρες, και στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε κάποιο άλλο σημείο όπου και παρέμεινε σταθμευμένο για άλλες δέκα ημέρες.

Εν τω μεταξύ, στο διαλυτήριο, όταν οι γερανοί μετακίνησαν τον κύλινδρο μαζί με άλλα κομμάτια μετάλλου, τα σφαιρίδια κοβαλτίου-60 απλώθηκαν σε όλο το μέρος ανακατεμένα με τα άλλα μέταλλα. Αυτό το ραδιενεργό σκραπ στάλθηκε σε δύο χυτήρια όπου έλιωσαν και κατασκευάστηκαν ράβδοι για κατασκευές και σκελετούς τραπεζιών. Τον Ιανουάριο του 1984, λιγότερο από ένα μήνα μετά το περιστατικό, αυτά τα υλικά είχαν ήδη εξαχθεί στις ΗΠΑ αλλά και στο Μεξικό.

Στις 16 Ιανουαρίου, ένα φορτηγό φορτωμένο με αυτές τις ράβδους πέρασε -κατά λάθος- πολύ κοντά από το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, με αποτέλεσμα ο ανιχνευτής ακτινοβολίας στο εργαστήριο να καταγράψει μια απότομη ακίδα. Μετά από έρευνα, οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι η πηγή της ακτινοβολίας ήταν το φορτίο του φορτηγού. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Εθνική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας και Διασφαλίσεων του Μεξικού (National Commission on Nuclear Safety and Safeguards, CNSNS), η οποία επιβεβαίωσε ότι καταγράφηκε διαρροή ραδιενέργειας και έδωσε εντολή στα χυτήρια να αναστείλουν τη διανομή των ράβδων. Μαζί, έκλεισαν και τα διαλυτήρια.
 
Το Monumento a la Mexicaneidad - πηγή

Όταν το CNSNS έκανε μετρήσεις στο εγκαταλελειμμένο φορτηγό του Sotelo, κατάγραψε θανατηφόρα επίπεδα ακτινοβολίας -έως και 1.000 ρέντγκεν/ώρα. Το φορτηγό είχε παραμείνει σταθμευμένο κοντά σε δύο σπίτια και τα παιδιά έπαιζαν τακτικά πάνω του. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι εκτός από το διαλυτήριο και τα δύο χυτήρια, άλλες τρεις εταιρείες είχαν λάβει μολυσμένο υλικό, από το οποίο κατασκευάστηκαν περίπου 30.000 βάσεις τραπεζιών και 6.600 τόνοι μπετόβεργων.

Το CNSNS κατάφερε να ανακτήσει 2.360 τόνους αχρησιμοποίητων ράβδων, αλλά το υπόλοιπο υλικό είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε κατασκευές. Οι αρχές εντόπισαν 17.000 κτίρια που χτίστηκαν με αυτό το υλικό και αποφάσισαν ότι, περίπου 800 κατασκευές από αυτές, έπρεπε να κατεδαφιστούν λόγω των επιπέδων ραδιενέργειας. Επίσης, η Επιτροπή κατάφερε να ανακτήσει και τις 30.000 μολυσμένες βάσεις τραπεζιών, επιπλέον του 90% περίπου των 1.000 τόνων ράβδων που είχαν εξαχθεί στις ΗΠΑ. Ακόμη περίπου 1.000 τόνοι μολυσμένων ράβδων παρέμεναν άγνωστο που βρισκόντουσαν.

Το ατύχημα αποδείχθηκε δαπανηρό για το Μεξικό. Ωστόσο, όσοι εκτέθηκαν αμεσότερα στο ραδιενεργό κοβάλτιο έχουν υποστεί το μεγαλύτερο κακό. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 4.000 άτομα εκτέθηκαν, με περίπου 80 από αυτά να λαμβάνουν δόσεις μεγαλύτερες από 25 rem (μονάδα ισοδύναμης δόσεις). Από αυτούς, 5 άτομα έλαβαν μια δόση μεταξύ 300 και 700 rem σε διάστημα δύο μηνών. Οι χρόνιες δόσεις άνω των 20 rem αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ οι οξείες δόσεις των 500 rem σκοτώνουν τους μισούς από αυτούς που προσβάλλονται χωρίς ιατρική θεραπεία. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θάνατοι από αυτό το περιστατικό.

Ο Sotelo απολύθηκε από τη δουλειά του. Η κλινική ισχυρίστηκε ότι δεν είχε εξουσιοδότηση να μεταφέρει τη μονάδα ακτινοθεραπείας στο διαλυτήριο. Ο Sotelo αδιαφόρησε. "Είμαστε ακόμα ζωντανοί", είπε στους New York Times. "Ίσως οι γιατροί υπερέβαλαν τον κίνδυνο".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου