Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

4500 βιβλία μινιατούρες από την «Τεράστια αλλά μικρή Συλλογή»


Οι περισσότεροι λάτρεις του βιβλίου μπορούν να απαγγείλουν τα μεγαλύτερα ονόματα στις συλλογές τους, αλλά ο Jozsef Tari ασχολείται μόνο με τους μικρότερους τίτλους.



Η τεράστια συλλογή του είναι τόσο μικρή που αν δεν ξέρατε για το τι ψάχνετε θα ήταν εύκολο να μην την προσέξετε. Ο Tari είναι λάτρης της μικρής λογοτεχνίας, έχει μια απίστευτη συλλογή με περισσότερα από 4500 βιβλία μινιατούρες.


Τα βιβλία μινιατούρες έγιναν μόδα το 1475, όταν οι μικροί τόμοι παρήχθησαν σαν καινοτομία. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, οι τυπογράφοι άρχισαν την παραγωγή τους για να αναδείξουν τις ικανότητές τους.


Χρειάστηκαν προφανώς πολλές τεχνικές γνώσεις και ταλέντο για την παραγωγή αυτών των τέλειων βιβλίων σε τέτοιο μικροσκοπικό μέγεθος. Τα βιβλία θεωρούνται "μινιατούρες", εφόσον δεν υπερβαίνει τα 100 χιλιοστά σε ύψος, πλάτος ή πάχος.


Ενώ άνετα μπορούν πολλά απ' αυτά να χωρέσουν στην παλάμη του ενός χεριού, όλα είναι τέλεια ευανάγνωστα όπως ακριβώς και τα αντίστοιχα κανονικά. Όμως μπορεί να χρειαστείτε ένα μεγεθυντικό φακό για να τα διαβάσετε καλά. Μερικά απ' αυτά περιέχουν ακόμη και εκπληκτικά λεπτομερείς εικόνες.


Ο Ούγγρος συλλέκτης Jozsef Tari συλλέγει βιβλία και εφημερίδες μινιατούρες από το 1972, και έχει δημοσιεύσει μερικές μινιατούρες και ο ίδιος. Η συλλογή του περιλαμβάνει βιβλία όλων των θεμάτων, από την τέχνη και την πολιτική μέχρι το μαγείρεμα.


Αν και μεγάλος μέρος της συλλογής του αποτελείται από ουγγρικά βιβλία, εντούτοις έχει πολλά ξένα βιβλία από διάφορες χώρες όπως την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ινδονησία. Είναι ιδιαίτερα περήφανος για τα βιβλία με τα ασυνήθιστα εξώφυλλα από την Κίνα, με σκαλιστό ξύλο ή με δέρμα.


Σύμφωνα με τον Tari, το παλαιότερο βιβλίο του είναι ηλικίας άνω των 100 χρόνων, αυτά τα βιβλία δύσκολα κατασκευάζονται πλέον σήμερα. Τα περισσότερα από τα πιεστήρια που τα παρήγαγαν έχουν πάψει να λειτουργούν, αφήνοντας ένα μικρό κενό στη ζωή εκείνων που τα πρόσθεταν στις λιλιπούτειες βιβλιοθήκες τους.

πηγή: weburbanist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου