Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Καμπάνα Mingun: Κάποτε η βαρύτερη σε λειτουργία καμπάνα του κόσμου

Η καμπάνα το 1873 - πηγή

Η καμπάνα Mingun βρίσκεται στην πόλη Mingun της Μιανμάρ (πριν το 1989 Βιρμανία ή Μπούρμα). Βρίσκεται σχεδόν 11 χλμ βόρεια της Μανταλέι, της δεύτερης πόλης σε πληθυσμό της Μιανμάρ και τελευταίας πρωτεύουσας προτού κατακτηθεί η χώρα από τους Άγγλους. Η καμπάνα ήταν η πιο βαριά καμπάνα του κόσμου σε λειτουργία για πολλά χρόνια.



Η καμπάνα ζυγίζει 55.555 viss (μονάδα μέτρησης στην Βιρμανία) ή 90,718 τόνους. Ο αριθμός αυτός είναι εύκολο να τον θυμούνται οι κάτοικοι της Μιανμάρ (χρησιμοποιούν την μνημονική έκφραση "Min Hpyu Hman Hman Pyaw"). Το βάρος και αυτή η έκφραση αναγράφονται πάνω στην καμπάνα.

Η εξωτερική διάμετρός της είναι 4,95 μ., το ύψος της 3,66 μ. εξωτερικά και 3,51 εσωτερικά, η εξωτερική περιφέρεια στο χείλος της είναι 15,469 μ., ενώ έχει πάχος 15–30 εκατοστά.

Η κατασκευή της καμπάνας ξεκίνησε το 1808 και ολοκληρώθηκε το 1810. Ο βασιλιάς Bodawpaya ζήτησε την τεράστια καμπάνα μαζί με την τεράστια στούπα του, Mingun Pahtodawgyi (στον Βουδισμό, η Στούπα είναι μια ημισφαιρική δομή σαν ανάχωμα η οποία περιέχει κειμήλια Βουδιστών, συνήθως στάχτες μοναχών που έχουν αποτεφρωθεί και χρησιμοποιείται ως μέρος για περισυλλογή και προσευχή).

Με βάρος 90 τόνων, η καμπάνα Mingun ήταν η βαρύτερη καμπάνα στον κόσμο μέχρι το 2000, όταν την επισκίασε η 116 τόνων Καμπάνα της Καλής Τύχης στο ναό Foquan στην κινεζική πόλη Pingdingshan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου