Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Πέντε θησαυροί που δεν ήταν χρυσός και φυλάχτηκαν στο Fort Knox


Στο Fort Knox φυλάσσεται ο χρυσός των ΗΠΑ. Κατά καιρούς όμως έχουν φυλαχτεί και άλλα αντικείμενα -που δεν ήταν χρυσά- αλλά έχουν μεγάλη αξία.



1. Η Μάγκνα Κάρτα

Η Μάγκνα Κάρτα (Magna Carta) είναι ένας αγγλικός καταστατικός χάρτης ο οποίος αρχικά εκδόθηκε το 1215. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας. Η Μάγκνα Κάρτα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και ένα από τα τέσσερα αντίγραφα της, έμεινε για κάμποσο στον Fort Knox κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1939 θα παρουσιαζόταν στο Βρετανικό Περίπτερο στην έκθεση της Νέας Υόρκης. Όταν όμως ξέσπασε ο πόλεμος, το έγγραφο εστάλη στο θησαυροφυλάκιο για ασφάλεια. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1947, όταν επεστράφη στον καθεδρικό Lincoln.

2. Το Σύνταγμα και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Δεν φυλάχτηκε μόνο η Μάγκνα Κάρτα στο Fort Knox κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και το Σύνταγμα και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Τα έγγραφα μεταφέρθηκαν εκεί από την Ουάσιγκτον, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Επιστράφηκαν στην πρωτεύουσα το 1944.

3. Το Άγιο Στέμμα της Ουγγαρίας

Εντάξει, είναι από χρυσό, μαργαριτάρια και άλλα κοσμήματα. Είναι γνωστό και σαν το Στέμμα του Αγίου Στεφάνου και θεωρείται θεϊκό. Ο Ούγγρος βασιλιάς Coloman ο Α', που βασίλευσε από το 1095 ως το 1116, έγραψε πως το Στέμμα κυβερνούσε και όχι ο βασιλιάς.

Το Στέμμα εκλάπη, χάθηκα και βρέθηκε πολλές φορές. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η 86η Αμερικάνικη Μεραρχία Πεζικού το βρήκε στο Mattsee της Αυστρίας. Όταν επιστράφηκε στην Ουγγρική Φρουρά του Στέμματος, η Φρουρά σκέφτηκε την απειλή της ΕΣΣΔ κι έστειλε το Στέμμα στο Fort Knox, όσο καιρό διήρκεσε ο Ψυχρός Πόλεμος. Επεστράφη το 1978.

4. Τόνοι μορφίνης και όπιο

Ανάμεσα στον χρυσό του Fort Knox υπάρχει μορφίνη και όπιο αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν βρέθηκαν εκεί από τον Πόλεμο Κατά των Ναρκωτικών. Αντιθέτως, αποθηκεύτηκαν το 1955 καθώς οι ΗΠΑ ετοιμαζόντουσαν για τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο αμερικάνικος στρατός ήθελε να έχει άφθονες προμήθειες σε παυσίπονα αν δεν είχαν πρόσβαση σε όπιο. Όταν έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος, κάτι έπρεπε να γίνει με όλα αυτά τα ναρκωτικά που δεν ήταν απαραίτητα πλέον. Έτσι το 1993, οι ΗΠΑ ξόδεψαν πολλά εκατομμύρια στο να μετατρέψουν το όπιο σε φάρμακα, τα οποία ακόμα φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου