Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη: η ιστορία πίσω από την φωτογραφία


Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1932, πάνω από την 41η Οδό στο Μανχάταν, 11 εργάτες έλαβαν μέρος σε ένα παράτολμο εγχείρημα. Οι άντρες που είχαν συνηθίζει να περπατούν στα δοκάρια του κτηρίου RCA (σήμερα κτήριο GE) κατασκεύαζαν το Κέντρο Ροκφέλερ (Rockefeller Center). Εκείνη την συγκεκριμένη μέρα, έκαναν πλάκα με έναν φωτογράφο που είχε ενθουσιαστεί που το έργο κόντευε να ολοκληρωθεί. Κάποιοι έπαιζαν με μια μπάλα, άλλοι κοιμόντουσαν. Αλλά, και οι 11 έφαγαν καθισμένοι σε μια σιδηροδοκό, με τα πόδια τους να κρέμονται 260 μέτρα πάνω από τους δρόμους της πόλης.

Την φωτογραφία -που έχει γίνει από τις πιο εικονικές φωτογραφίες της Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα- σίγουρα την έχετε δει.

Αλλά πόσα είναι γνωστά γι' αυτήν;



Για τον Ιρλανδό σκηνοθέτη Seán Ó Cualáin, μεγάλο μυστήριο καλύπτει την φωτογραφία. "Υπάρχουν τόσοι άγνωστοι", λέει. Ποιος ήταν ο φωτογράφος; Και ποιοι οι άντρες;

Ο Ó Cualáin βρισκόταν με τον αδερφό του, Eamonn, σε μια παμπ στο Galway, όταν παρατήρησαν ένα αντίγραφο της φωτογραφίας. Δίπλα στη φωτογραφία υπήρχε ένα σημείωμα του γιου ενός ντόπιου μετανάστη που έφυγε από την Ιρλανδία για τη Νέα Υόρκη στα 1920: "Τέρμα δεξιά είναι ο πατέρας μου και τέρμα αριστερά ο θείος μου". Ρώτησαν τον μπάρμαν και αυτός, το ίδιο βράδυ, τους έφερε σε επαφή με το Pat Glynn, που έγραψε το σημείωμα.

Η περιέργεια των δυο αδερφών τους οδήγησε σε ένα ταξίδι από τους υποτιθέμενους συγγενείς ενός ζευγαριού των ανδρών που απεικονίζονται στην φωτογραφία στα φωτογραφικά αρχεία του Κέντρου Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη και σε ένα αρχείο στην Πενσιλβανία όπου η εταιρία Corbis είχε το πρωτότυπο αρνητικό.

Κατά τη διαδικασία, τα δυο αδέρφια επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για πραγματική φωτογραφία και όχι για κάποιο κόλπο, όπως έχει ειπωθεί. Κατέληξαν σε τρεις πιθανούς φωτογράφους και για πρώτη φορά ταυτοποίησαν δυο από τους άντρες.

Δείτε εδώ μια ανάλυση της φωτογραφίας με σημειώσεις που ετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του Seán Ó Cualáin και του Ken Johnston, διευθυντή ιστορικών φωτογραφιών του Corbis.

Δείτε και το ντοκιμαντέρ του Seán Ó Cualáin "Men at Lunch: A Documentary"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου