Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγάλη φάρσα για το φεγγάρι του 1836


Μια φάρσα με εξωγήινους έκανε το γύρω του κόσμου το 1836.
 
 

Η εφημερίδα New York Sun δημοσίευσε έξι ιστορίες στις οποίες αναφερόταν "η ανακάλυψη ζωής στο φεγγάρι" και υποτίθεται πως ήταν τα ευρήματα του Βρετανού αστρονόμου Sir John Herschel, ίσως του πιο γνωστού αστρονόμου της εποχής. Οι ιστορίες ήταν γεμάτες με εξωγήινη χλωρίδα και πανίδα, συμπεριλαμβανομένου ανθρώπων με φτερά νυχτερίδας, γυμνών παρθένων του φεγγαριού με φτερά σκόρου, μονόκερων βούβαλων και δίποδες κάστορες χωρίς ουρές. Στα άρθρα προτείνονταν να γίνει μια εκστρατεία στο φεγγάρι με τη χρήση αερόστατων υδρογόνου, που το καλάθι τους θα ήταν σαν γόνδολες, και τα οποία αργότερα θα επέστρεφαν στη Γη με μεγάλες ομπρέλες.


Τα άρθρα εξέδωσε κάποιος Dr. Andrew Grant, ο οποίος περιέγραφε τον εαυτό του ως συνοδό και συνεργάτη του Sir John Herschel, αλλά ο Dr Grant ήταν φανταστικός. Η ιστορία ανακαλύφθηκε πως ήταν φάρσα πολλές εβδομάδες αργότερα. Όμως ακόμη και τότε η εφημερίδα δεν εξέδωσε κάποια ανάκληση της. Τελικά ανακοινώθηκε πως το τεράστιο τηλεσκόπιο που χρησιμοποιούνταν για τις παρατηρήσεις, συγκέντρωσε τις ακτίνες του ήλιου και έπιασε φωτιά το παρατηρητήριο, βάζοντας έτσι τέρμα στις περαιτέρω θεάσεις των φανταστικών τοπίων του φεγγαριού.





Οι εικόνες -χειροποίητες λιθογραφίες του Ιταλού καλλιτέχνη Leopoldo Galluzzo- είναι από τη σειρά "Altre scoverte fatte nella luna dal Sigr. Herschel" (Άλλες ανακαλύψεις που έγιναν στο φεγγάρι από τον Mr. Herschel), μας δίνουν μια γεύση των άγριων τεράτων, των τοπίων και των πλοίων που περιέγραφε η New York Sun.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου