Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πέντε παράξενες συνήθειες του Όρσον Γουέλς


Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως ο Όρσον Γουέλς, που ξεγέλασε τον κόσμο ότι μας επιτίθενται εξωγήινοι στα 23 του, που σκηνοθέτησε τον Πολίτη Κέιν στα 25 και που ψηφίστηκε δυο φορές ως ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης όλων των εποχών από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (British Film Institute), ήταν μια ιδιοφυΐα. Οι επιστήμονες λένε πως η δημιουργικότητα και η εκκεντρικότητα συμβαδίζουν. Πόσο ασυνήθιστος ήταν ο Γουέλς;



Τα ταχυδακτυλουργικά


Ο Γουέλς συνεπαίρνονταν από τους ταχυδακτυλουργός. Ένα από τα πολλά ατελείωτα project του, το The Magic Show, επρόκειτο να είναι ένας στοχασμός στην ιστορία των μαγικών, με πολλές από τις ψευδαισθήσεις να τις παρουσιάζει ο ίδιος ο Γουέλς. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περιόδευσε σε στρατόπεδα των Αμερικανών και έδινε παραστάσεις με την ομάδα του "The Mercury Wonder Show", με πρωταγωνιστές εκτός του ίδιου, την Ρίτα Χέιγουορθ και την Μάρλεν Ντίτριχ (φωτογραφία πάνω με την Ρίτα Χέιγουορθ σε μια παράσταση τους)!

Ο φανταχτερά ντυμένος


Ο Γουέλς χρηματοδοτούσε ο ίδιος της ταινίες που είτε έπαιζε ή σκηνοθετούσε. Αλλά ο ίδιος ήταν πολύ ντροπαλός για την εμφάνιση του, ιδιαίτερα για τη μύτη του (κάποτε δήλωσε πως "δεν έχει μεγαλώσει ούτε χιλιοστό απ' όταν ήμουν νήπιο"). Οπότε στη σκηνή χρησιμοποιούσε ψεύτικη μύτη, πολύ μέικ-απ και φαρδιά κουστούμια.

Το Voodoo Macbeth


Τώρα μπορεί να μην φαίνεται εκκεντρικό, αλλά το 1938, ο Γουέλς αψήφισε τις διακρίσεις που συνέβαιναν στις ΗΠΑ κατά των μάυρων, σκηνοθετώντας μια "μαύρη" εκδοχή του Μάκβεθ -γνωστή σαν Voodoo Macbeth- για το Federal Negro Theater Project στο Χάρλεμ (φωτογραφία πάνω σκηνή από την παράσταση). Όταν ο Percy Hammond, ένας κριτικός της Herald Tribune, επέκρινε την παράσταση, κάποιος από τον θίασο έφτιαξε μια κούκλα βουντού του κριτικού. Ο Γουέλς το βρήκε αστείο, μέχρι που ο Hammond πέθανε σύντομα...

Ο μέτρησης θερμίδων
Ο Γουέλς ήταν πολύ δουλευταράς, σε σημείο να ξεχνάει να τρώει. Αλλά ήταν και παχύς. Όταν γυρνούσε το "The Other Side of the Wind" το 1973, το συνεργείο έφυγε από τα σκηνικά το απόγευμα για να βρει φαγητό και ο Γουέλς έμεινε μόνος με τον Peter Bogdanovich. Αστραπιαία ο Γουέλς άνοιξε μια επαγγελματική συσκευασία Fritos, λέγοντας στον Bogdanovich, "Δεν παχαίνεις, αν δεν σε δει κανείς να τρως".

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει
Ο πατέρας του Γουέλς, Richard Hodgdon Head Welles, ήταν εφευρέτης –είχε εφεύρει νέες λάμπες για τα ποδήλατα– και η μητέρα του, Beatrice Ives, ήταν πιανίστρια που έβγαζε τα προς το ζην γι' αυτήν και τον Όρσον παίζοντας κατά τη διάρκεια ομιλιών στο Chicago Art Institute όταν χώρισε με τον πατέρα του Όρσον το 1919. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία από που προέρχονταν η εφευρετικότητα και η τεχνολογική καινοτομία που έδειξε ο Γουέλς σε όλη την καριέρα του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου