Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

10+1 επιστημονικές ανακαλύψεις που ήταν φάρσες!


30 χρόνια πριν, ένα φυλλάδιο με τίτλο Villejuif (φωτογραφία πάνω), ήταν πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη και περιείχε λίστα με τροφές που ήταν καρκινογόνες. Κανείς δεν ξέρει ποιος το έγραψε. Το πρώτο γνωστό αντίγραφο -μια σελίδα- εμφανίστηκε το 1976.

Πολλοί το πήραν στα σοβαρά. Αλλά ήταν απλά μια "εφεύρεση" κάποιου. Στην λίστα εμφανίζονταν μέχρι και το κιτρικό οξύ σαν καρκινογόνο. Οι διατροφικές συνήθειες 7 εκατομμυρίων ανθρώπων επηρεάστηκαν από το φυλλάδιο.1. Το 2002, το BBC μετέδωσε ότι Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα ξανθά μαλλιά θα εξαφανιζόντουσαν στους επόμενους δυο αιώνες λόγω του χαμηλού πληθυσμού των ξανθών.

Ένα χρόνο αργότερα, οι New York Times δημοσίευσαν ένα θέμα αναφέροντας πως η ανακάλυψη ήταν φάρσα, αν πραγματοποιείται έρευνα εδώ και 10 χρόνια σε διάφορους πληθυσμούς.

Ένας παρόμοιος μύθος ξεκίνησε το 2007 χάρη σε μια μελέτη του Oxford Hair Foundation (ιδρύθηκε από την Procter and Gamble που προσπαθούσε να ανεβάσει τις πωλήσεις των κόκκινων βαφών) δείχνοντας πως οι κοκκινομάλλες θα εξαφανιστούν σύντομα. Και αυτό αποδείχτηκε φάρσα, επειδή το ίδιο μεταλλαγμένο γονίδιο μεταβιβάζεται και στους απογόνους ενός κοκκινομάλλη ακόμα και όταν δεν γεννιέται κάποιος κοκκινομάλλης.


2. Το 1726, ο Johann Beringer ανακάλυψε τέλεια διατηρημένα απολιθώματα από σαύρες, πουλιά και αράχνες, μερικά εκ των οποίων είχαν μέχρι και το όνομα του Θεού στα εβραϊκά χαραγμένα πάνω τους. Σήμερα αυτές οι πέτρες είναι γνωστές σαν "Lying Stones" (Πέτρες του Ψεύδους, φωτογραφία κάτω). Αμέσως έκανε πολλές δημοσιεύσεις και έφτασε στο σημείο να θεωρεί πως οι εγχαράξεις είχαν γίνει από τον ίδιο το Θεό!


Δυστυχώς για τον Beringer, κάποιοι από τους συναδέλφους του είχαν κάνει τις εγχαράξεις ώστε να πλήξουν τη φήμη του. Το πέτυχαν, αλλά τους γύρισε μπούμερανγκ όταν οι ανακαλύψεις του άρχισαν να τραβούν την προσοχή και προσπάθησαν να τον πείσουν πως ήταν απλά μια φάρσα. Εκείνος δεν τους πίστεψε, αλλά αυτοί τελικά παραδέχτηκαν πως αυτοί το είχαν κάνει και τελικά καταστράφηκε και η δική τους φήμη.


3. Ο Archaeoraptor που ανακαλύφθηκε σε ένα απολίθωμα (φωτογραφία κάτω) και αναφέρθηκα αρχικά στο National Geographic το 1999, πιστευόταν από τους επιστήμονες πως ήταν ο χαμένος κρίκος στην εξέλιξη μεταξύ των πουλιών και των θηριοπόδων. Αργότερα ανακαλύφθηκε πως το απολίθωμα ήταν μια σύνθεση κανονικών απολιθωμάτων από διάφορα είδη, που ενώθηκαν ώστε να φαίνεται σαν ένα ζώο.4. Το 1783, δημοσιεύτηκε στο London Magazine ένα άρθρο για ένα δέντρο στην Ινδονησία, που αποκαλούνταν Upas, που ήταν τόσο δηλητηριώδες που σκότωνε οτιδήποτε μέσα σε ακτίνα 15 μιλίων, αφήνοντας τη γη γυμνή και γεμάτοι σκελετούς ανθρώπων και ζώων.

Η αλήθεια είναι πως, αν και το Upas πραγματικά υπάρχει και όντως περιέχει μια ισχυρή τοξίνη, δεν σκοτώνει τίποτα, ακόμα και αν το ακουμπήσει. Χρησιμοποιούνταν ευρέως στις περιοχές που αναπτυσσόταν για βαφές, ξυλεία και δηλητήριο για βέλη και ακόντια.


5. Ένας Γερμανός φυσικός, ο Jan Hendrick Schön, φλέρταρε με την δημοσιότητα όταν άρχισε να δημοσιεύει νέες έρευνες με απίστευτους ρυθμούς. Το 2001, παρουσίαζε μια νέα έρευνα κάθε οκτώ μέρες. Δημοσιευόταν ευρέως και κέρδισε μέχρι και βραβεία -το Otto-Klung-Weberbank Prize για τη Φυσική, το Outstanding Young Investigator Award και το Braunschweig Prize.

Αμέσως όμως πολλοί ερευνητές άρχισαν να παρατηρούν ανωμαλίες στα δεδομένα του. Σύντομα ανακαλύφτηκε πως είχε εξαπατήσει όλα τα πειράματα του, κάνοντας το γεγονός μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στη Φυσική.


6. Ο άνθρωπος Piltdown, που ανακαλύφθηκε το 1912, υποτίθεται πως ήταν τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός αγνώστου ανθρωποειδούς. Σχεδόν 50 χρόνια μετά, ο κόσμος ανακάλυψε πως ήταν μια φάρσα και το κρανίο ήταν ανθρώπινο ενώ η σιαγόνα ουρακοτάγκου.


7. Στο μουσείο PT Barnum υπάρχει η Γοργόνα των Φίτζι, μια υποτιθέμενη μούμια γοργόνας. Πιστευόταν πως ήταν πραγματική μέχρι που αποδείχτηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο από το κεφάλι και τον κορμό μαϊμούς κολλημένο σε ουρά ψαριού.8. Στις αρχές του 1990, έκανε την εμφάνιση του ένα σύντομο φιλμ με την αυτοψία ενός εξωγήινου στο Fox Network. 15 χρόνια μετά ο παραγωγός παραδέχτηκε πως ήταν φάρσα.


9. Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές φάρσες στην αμερικάνικη ιστορία. Ο Γίγαντας του Cardiff ήταν ένας πετρωμένος άντρας ύψους 3 μέτρων. Στα μέσα του 1800, ο George Hull, ένας άθεος, αποφάσισε να κάνει φάρσα σε μερικούς από τους Μεθοδικούς γνωστούς του, θάβοντας αυτό το τεράστιο άγαλμα στην αυλή του ξαδέρφου του, σαν απόδειξη του βιβλικού εδαφίου για ύπαρξη γιγάντων στη Γη.


Ο Hull έσκαψε στο μέρος και μόλις "βρήκε" τον γίγαντα, μαζεύτηκε κόσμος για να τον δει. Ο Hull πούλησε τον γίγαντα έναντι 23.000 δολαρίων (κάπου μισό εκατομμύριο σήμερα). Τελικά παραδέχτηκε πως ήταν φάρσα, αν και οι επιστήμονες το είχαν συμπεράνει ήδη.


10. Αν και αυτοδίδακτος, ο Shinichi Fujimura, ήταν από τους κορυφαίους αρχαιολόγους της Ιαπωνίας. Στις αρχές του 1980, άρχισε να ανακαλύπτει αντικείμενα που σταδιακά ήταν όλο και πιο παλιά. Τελικά, βρήκε κάτι το οποίο χρονολογούνταν πριν 600.000 χρόνια και επομένως της αρχαιότερης ένδειξης ανθρώπινης ύπαρξης.

Δυστυχώς για τον Shinichi, δημοσιογράφοι τον έπιασαν να θάβει ο ίδιος αντικείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου