Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μιχάρα, το ηφαίστειο των αυτοκτονιών στην Ιαπωνία

Ο κρατήρας του ηφαιστείου σε φωτογραφία του 1930 - πηγή

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1933, μια 21χρονη λεσβία φοιτήτρια ονόματι Κιγιόκο Ματσουμότο αυτοκτόνησε, πέφτοντας στον κρατήρα του ηφαιστείου Μιχάρα που δεσπόζει στη νήσο Ίζου Όσιμα.Δείτε ακόμη:
Aokigahara, το δάσος των αυτοκτονιών

Η Ματσουμότο είχε «ξεμυαλιστεί» με τη συμφοιτήτριά της Μασάκο Τομίτα, κι εφόσον οι λεσβιακές σχέσεις θεωρούνταν εκείνη την εποχή ταμπού, το ζευγάρι αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι το ηφαίστειο, όπου η Ματσουμότο θα μπορούσε να θέσει τέρμα στη ζωή της, πέφτοντας από μία ράμπα η οποία επέτρεπε στους επισκέπτες να κοιτάξουν κατευθείαν την κοχλάζουσα λάβα στο κέντρο του κρατήρα.

Σε μία προσπάθεια τουριστικής εκμετάλλευσης της αυτοκτονίας της Ματσουμότο και της δημοφιλίας που είχε αρχίσει να κερδίζει η νήσος Ίζου Όσιμα, μία ακτοπλοϊκή εταιρεία μετονόμασε το σημείο σε «Σημείο Αυτοκτονίας», για να ακολουθήσει το αδιαχώρητο...

Μόνο το 1933 από το συγκεκριμένο σημείο έπεσαν 944 άνθρωποι, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια σημειώθηκαν εκεί άλλες 350 αυτοκτονίες, παρουσία μάλιστα θεατών οι οποίοι πήγαιναν εκεί μόνο και μόνο για να παρακολουθήσουν τους αυτοκτονούντες να πηδάνε μέσα στη λάβα.

Μέχρι το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, 45 ζευγάρια λεσβιών πηδούσαν μαζί μέσα στον κρατήρα, ακολουθώντας τη μοίρα της Ματσουμότο και τη μόδα που η ίδια είχε άθελά της δημιουργήσει.

Η «επιδημία» αυτοκτονιών έλαβε τέλος, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε τη φύλαξη του σημείου, ενώ με ειδικό διάταγμα το να αγοράσει κανείς απλό εισιτήριο άνευ επιστροφής θεωρείται μέχρι και σήμερα ποινικό αδίκημα.

Το ηφαίστειο στην τέχνη
Το Μιχάρα ήταν το μέρος όπου η Ιαπωνική κυβέρνηση φυλάκισε τον Γκοτζίλα στην ταινία "Godzilla 1985". Πέντε χρόνια μετά, στο sequel "Godzilla vs. Biollante", βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στο ηφαίστειο εξερράγησαν και και απελευθέρωσε τον Γκοτζίλα.

Στο μυθιστόρημα-ταινία "Ring", στο Μιχάρα αυτοκτονεί η Shizuko Yamamura, μητέρα της Sadako Yamamura.

πηγές: iefimerida.gr , wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου