Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ο σοκαρισμένος τάρανδος του Μούρμανσκ

Αεροπλάνα βομβαρδίζουν έναν λόφο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ενώ παρακολουθεί ένας σοκαρισμένος τάρανδος.

Με την πρώτη ματιά είναι μια τυπική φωτογραφία του Ουκρανού φωτορεπόρτερ Yevgeny Khaldei, ο οποίος είναι διάσημος για την φωτογραφία της Κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ. Στον Khaldei άρεσε πολύ να απαθανατίζει την καθημερινή ζωή αντιπαραθέτοντας εικόνες του πολέμου. Φωτογράφισε ένα ζευγάρι που έκανε ηλιοθεραπεία δίπλα σε ένα κατεστραμμένο κτήριο, έναν τροχονόμο δίπλα σε μια πινακίδα με τα ονόματα Γερμανικών πόλεων γραμμένα στα Ρώσικα κ.ά.

Όμως, η παραπάνω η παραπάνω φωτογραφία με τις πολεμικές μηχανές και το χάος της φύσης, δεν είναι "φυσική". Όπως και στην φωτογραφία με τη σημαία, και αυτή είναι ψεύτικη, σύμφωνα με το "Witness to History: The Photographs of Yevgeny Khaldei".



Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, ένας τάρανδος (αργότερα τον ονόμασαν Yasha) έκανε παρέα στους στρατιώτες -το σοκαρισμένο ζώο δεν ήθελε να είναι μόνο του. Κατά τη διάρκεια μιας από τις αεροπορικές επιδρομές, ο Khaldei φωτογράφισε τον τάρανδο, αλλά η φωτογραφία δεν ήταν τόσο δραματική όσο υπέθεσε. Έτσι αργότερα πρόσθεσε τα βρετανικά Hawker Hurricanes της RAF -που πετούσαν για την απελευθέρωση του Μουρμάνσκ- και την βόμβα που εκρήγνυται στα αριστερά.

Γιατί το έκανε; Ήταν η απάντηση του Khaldei στην γερμανική επιχείρηση για την κατάληψη του Μουρμάνσκ με την κωδική ονομασία "Operation Renntier (Reindeer)" (Επιχείρηση Τάρανδος). Ο σχεδιασμός της επιχείρησης ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου του 1940, και τελείωσε τον Οκτώβριο. Η επιχείρηση τελικά έγινε μέρος της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα, την Γερμανική επίθεση κατά της ΕΣΣΔ. Ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1941 και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου