Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Τα 9 πιο θεαματικά ρεκόρ ταχύτητας στην στεριά


Παλιότερα σας είχαμε δείξει οχήματα ρεκόρ ταχύτητας από το 1960 ως το 1980. Η ταχύτητα είναι επικίνδυνη αλλά -όπως και να το κάνουμε- και θεαματική! Περιορισμοί στα οχήματα που κυνηγούν το ρεκόρ ταχύτητας δεν υπάρχουν. Για να επιτευχθεί ένα νέο ρεκόρ πρέπει, να γίνουν δυο περάσματα μέσα σε μια ώρα με αντίθετη κατεύθυνση και το νέο ρεκόρ να ξεπεράσει το προηγούμενο κατά 1%.

Δείτε μερικά εντυπωσιακά ρεκόρ ταχύτητας.Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας: Thrust SSC (φωτογραφία πάνω)
Το ThrustSSC, (ή Thrust SSC, Thrust supersonic car), είναι ένα βρετανικό όχημα με κινητήρες jet που ανέπτυξαν οι Richard Noble, Glynne Bowsher, Ron Ayers και Jeremy Bliss. Το ThrustSSC διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στην στεριά, από τις 15 Οκτωβρίου του 1997, όταν έπιασε ταχύτητα 1.228 χλμ/ώρα και έγινε επίσημα το πρώτο όχημα που έσπασε το φράγμα του ήχου.


Ρεκόρ ταχύτητας οχήματος με ρόδες: Vesco Turbinator


Αν και ανεπίσημα, το ταχύτερο όχημα με ρόδες και κινητήρες τούρμπο είναι το Vesco Turbinator. Έπιασε μέγιστη ταχύτητα τα 775,106 χλμ/ώρα με οδηγό τον Αμερικανό Don Vesco στο Bonneville Salt Flats της Γιούτα των ΗΠΑ στις 18 Οκτωβρίου του 2001. Η διαφορά με το Thrust SSC -και αυτό έχει ρόδες- είναι ότι η ώθηση από τους κινητήρες του Vesco Turbinator προωθούνταν στις ρόδες, ενώ στο Thrust SSC ήταν οι κινητήρες jet που το ωθούσαν, μιας και οι ρόδες ήταν "παθητικές".


Ρεκόρ ταχύτητας με μηχανή: Top 1 Oil - Ack Attack


Η εντυπωσιακή Top 1 Oil Ack Attack, που κατασκεύασε ο σχεδιαστής Mike Akatiff και οδήγησε ο αναβάτης αγώνων Rocky Robinson, κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ για 12,87 χλμ/ώρα τον Σεπτέμβριο του 2010, πιάνοντας ταχύτητα 605,697 χλμ/ώρα στο Salt Flats.


Η ώθηση της μηχανής προέρχονταν από δυο εναλλακτικούς κινητήρες τούρμπο Suzuki Hayabusa.


Ρεκόρ ταχύτητας με κινητήρα Diesel: JCB DieselMax


Το JCB Dieselmax είναι ένα όχημα με κινητήρα diesel που σχεδιάστηκε για να καταρρίψει το ανάλογο ρεκόρ. Το όχημα κατασκευάστηκε για την βρετανική εταιρεία JCB. Το 2006 με οδηγό τον πιλότο της αεροπορίας Andy Green έπιασε ταχύτητα 563 χλμ/ώρα.


Ρεκόρ ταχύτητας με ηλεκτροκινητήρα: Venturi Buckeye Bullet 2.5


Το πιο γρήγορο όχημα με ηλεκτροκινητήρα, το Venturi Buckeye Bullet 2.5, είναι ένα project που στηρίχθηκε σε έρευνα φοιτητών του Center for Automotive Research (CAR) του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Το όχημα κατέχει το ρεκόρ της FIA με ταχύτητα 495,140 χλμ/ώρα με μέγιστη ταχύτητα πάνω από 515 χλμ/ώρα.


Ρεκόρ ταχύτητας οχήματος με κινητήρα ηλιακής ενέργειας: Sunswift IVy


Με ταχύτητα 88,738 χλμ/ώρα, το Sunswift IVy του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) έχει το ρεκόρ Γκίνες σαν το πιο γρήγορο όχημα που κινείται με ηλιακή ενέργεια. Το ρεκόρ σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2011 στην ναυτική βάση HMAS Albatross στη Nowra της Αυστραλίας και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ για πάνω από 10 χλμ/ώρα.


Ρεκόρ ταχύτητας με τη χρήση του αέρα: Ecotricity Greenbird


Το Ecotricity Greenbird είναι ένα όχημα που κινείται με τον αέρα και κατέχει το ρεκόρ ταχύτητας στην στεριά στη λίμνη Ivanpah στις 26 Μαρτίου του 2009. Κατασκευάστηκε από τον Βρετανό μηχανικό Richard Jenkins. Το όχημα έπιασε ταχύτητα 202,9 χλμ/ώρα.


Ρεκόρ ταχύτητας οχήματος που κείται από τον άνθρωπο: Varna Tempest


Το Varna Tempest με οδηγό τον Καναδό Sam Whittingham κατέχει το ρεκόρ αυτής της κατηγορίας με ταχύτητα τα 133,28 χλμ/ώρα από το 2009 στο όρος Battle της Νεβάδα.


Ρεκόρ ταχύτητας ερπυστριοφόρου: Ripsaw


Το Ripsaw, είναι ένα ελαφρύ ερπυστριοφόρο που αναπτύχθηκε για τον Αμερικάνικο στρατό από την Howe & Howe Technologies. Μπορεί να πιάσει ταχύτητα 96,5 χλμ/ώρα μέσα σε 4 δευτερόλεπτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου