Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Το μοναδικό ηφαίστειο που μπορεί κανείς να εξερευνήσει ... εκ των έσω!

Το άνοιγμα από το οποίο ξεκινάει το κατέβασμα στο εσωτερικό του ηφαιστείου - φωτογραφία

Είναι ίσως η μόνη οπτική γωνία από την οποία δεν έχουμε δει ποτέ ηφαίστειο. Εκρήξεις, ποτάμια λάβας, κεραυνούς που δημιουργούνται από εκρήξεις αλλά και κρατήρες γεμάτους νερό έχουμε δει. Όχι όμως το εσωτερικό τους. Άλλωστε, ελάχιστοι θα ήταν τόσο τρελοί να μπουν σε ένα ενεργό ηφαίστειο. Αλλά ακόμα και τα μη ενεργά δεν είναι προσβάσιμα μιας και όλες οι δίοδοι είναι κλειστές από λάβα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ηφαίστειο Thrihnukagigur στην Ισλανδία.



Δείτε ακόμη:
Ο καταρράκτης Seljalandsfoss στην Ισλανδία
Μια λίμνη στη μέση του πουθενά
The Icy Pit to Hell
Ο Καταρράκτης των Θεών
Ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ευρώπης!

Η Ισλανδία είναι γνωστή για τα ηφαίστεια της καθώς υπάρχουν 30 ενεργά ηφαίστεια. Το Thrihnukagigur -που σημαίνει "ο κρατήρας με τις τρεις κορυφές"- είναι όμως μοναδικό. Το Thrihnukagigur είναι ανενεργό εδώ και 4.000 χρόνια. Ανακαλύφτηκε το 1974 και εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε πλήρως το 1991. Η είσοδος γίνεται από ένα άνοιγμα διαστάσεων 4x4. Ο θάλαμος πέφτει σε βάθος 120 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης. Ο κρατήρας έχει σχήμα μπουκαλιού και η σπηλιά είναι χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων.

Κατεβαίνοντας στον θάλαμο του μάγματος - φωτογραφία

Ο πρώτος που μπήκε στο ηφαίστειο ήταν ο σπηλαιολόγος Arni Stefánsson, ο οποίος είχε δηλώσει τότε απογοητευμένος, "ήρθα ψάχνοντας ομορφιά και βρήκα ασχήμια". Από τότε, χρειάστηκαν 17 χρόνια για να κατέβει ξανά μέσα στο ηφαίστειο. Στο δεύτερο ταξίδι του όμως βρήκε την όλη εμπειρία εντελώς διαφορετική.


Σχέδια που δημιούργησε η λάβα - φωτογραφία

Κανείς δεν ξέρει πως άδειασε ο θάλαμος της λάβας. Ίσως να κόλλησε στα τείχη και να στερεοποιήθηκε. Ίσως να γύρισε πίσω στα έγκατα της Γης.

Απίστευτη ομορφιά γεννημένη από την ηφαιστειακή βία - φωτογραφία

Βρύα αναπτύσσονται στα βράχια προσθέτοντας ακόμα περισσότερα χρώματα - φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου