Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πως προέκυψαν τα ψηλοτάκουνα;


Μπορεί να μην τα καταφέρνουν όλες να περπατήσουν και να παθαίνουν διάφορα ατυχήματα, αλλά τα ψηλοτάκουνα βρίσκονται σε κάθε γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Πώς προέκυψαν όμως;



Η ιστορία τους ξεκινάει από... τους άντρες!

Για αιώνες, οι άντρες φορούσαν ψηλοτάκουνα σαν παπούτσια ιππασίας, σύμφωνα με την Elizabeth Semmelhack του Bata Shoe Museum στο Τορόντο του Καναδά. Το τακούνι βοηθούσε τον αναβάτη να ασφαλίσει τα πόδια του στους αναβατήρες για να μπορεί να ρίχνει βέλη αποτελεσματικότερα. Στην Περσία για παράδειγμα, που ο τρόπος μάχης ήταν τέτοιος, αυτή η "εφεύρεση" είχε ευρεία χρήση.

Περσικό παπούτσι του 17ου αιώνα, από δέρμα αλόγου και σπόρους μουστάρδας

Το 1599, ο Πέρσης σάχης έστειλε μια διπλωματική αποστολή στην Ευρώπη και αμέσως όλη η Ευρώπη έδειξε ενδιαφέρον για τον περσικό πολιτισμό και τη μόδα. Τα ψηλοτάκουνα των Περσών άρεσαν στους αριστοκράτες. Όταν άρχισαν να φοράνε τέτοια παπούτσια και οι της χαμηλότερης τάξης, οι αριστοκράτες απλά ψήλωσαν το τακούνι. Ήταν άχρηστα στους άσχημους δρόμους της Ευρώπης του 17ου αιώνα, αλλά αυτό ήταν το όλο θέμα: οι προνομιούχοι σπάνια περπατούσαν και τα αξεσουάρ επιδείκνυαν τον πολυτελή τρόπο ζωής τους.

Ο Christian Louboutin δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε κόκκινες σόλες σαν σύμβολο. Το είχε εφαρμόσει ο Λουδοβίκος ΙΔ' τρεις αιώνες πριν. Με ύψος 1,63 μέτρα, ο μονάρχης φορούσε πάντα ψηλοτάκουνα με κόκκινες σόλες. Στα 1670, ο Λουδοβίκος ΙΔ' εξέδωσε διαταγή με την οποία μόνο λίγοι και αρεστοί σ' αυτόν θα μπορούσαν και αυτοί να φορούν ψηλοτάκουνα με κόκκινες σόλες.

Πορτραίτο του 1701 του Λουδοβίκου ΙΔ', με ψηλοτάκουνα με κόκκινες σόλες

Πώς λοιπόν έγιναν τα ψηλοτάκουνα γυναικείο αξεσουάρ;

"Στα 1630 οι γυναίκες κουρευόντουσαν και φορούσαν επωμίδες. Κάπνιζαν πίπες και φορούσαν αρρενωπά καπέλα. Έτσι λοιπόν, υιοθέτησαν και οι γυναίκες τα ψηλοτάκουνα. Ήταν μια προσπάθεια να κάνουν πιο αρρενωπό το ντύσιμό τους", αναφέρει η Semmelhack.

Με την πάροδο των χρόνων, το ύψος του τακουνιού περιορίστηκε για τους άντρες, ενώ για τις γυναίκες ψήλωσε. Μέχρι το 1740, οι άντρες σταμάτησαν να φορούν ψηλοτάκουνα.

Κάποτε τα ψηλοτάκουνα τα φορούσαν άντρες στην ιππασία και στη μάχη, αλλά πλέον αποτελούν σεξουαλικό στοιχείο των γυναικών. Ποιος ξέρει -με τα τόσα που έχουμε δει κατά καιρούς από τη μόδα- ίσως ξαναδούμε άντρες με ψηλοτάκουνα... Άλλωστε αυτοί τα δημιούργησαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου