Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγάλη πομπή των μετεωριτών του 1913

Image Credit & Copyright: RASC Archives ; Acknowledgement: Bradley E. Schaefer (LSU)

Σαν σήμερα (9 Φεβρουαρίου 1913) πριν από 100 χρόνια, συνέβη κάτι που οι αστρολόγοι ονομάζουν "Great Meteor Procession", ένα συμβάν στον ουρανό που κάποιοι χαρακτήρισαν σαν "μεγαλοπρεπές" και "μαγευτικό" και που άφησε τον κόσμο "μαγεμένο" και "προνομιούχο".

Επειδή έπρεπε κανείς να βρίσκεται στο σωστό μέρος -έξω- και κάτω από καθαρό ουρανό, μόνο 1.000 άνθρωποι είδαν την πορεία των μετεωριτών. Οι τυχεροί -ειδικότερα αυτοί που ήταν κοντά στο Τορόντο του Καναδά- είδαν, για λίγα λεπτά, ομάδες φωτεινών μετεωριτών να διασχίζουν τον ουρανό. Πιστεύεται πως ένας μεγάλος μετεωρίτης άγγιξε την ατμόσφαιρα της Γης και έσπασε. Τα κομμάτια μπήκαν πάνω από τον κεντρικό Καναδά, ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα, διασχίζοντας τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και τελικά έπεσαν στον κεντρικό Ατλαντικό.

Η εικόνα που βλέπουμε είναι ψηφιοποίηση μιας εικόνας του καλλιτέχνη Gustav Hahn που ήταν τυχερός να είναι αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος. Αν και από τότε, κάτι ανάλογο με το Great Meteor Procession δεν έχει αναφερθεί ξανά, πολλές φωτεινές μπάλες φωτιάς έχουν θεαθεί και καταγραφεί και σε βίντεο.

πηγή: nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου