Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Προσπαθήστε να δείτε αυτό το 24.000 Pixel "Colorgasm"


Η Nina Geometrieva είναι γραφίστρια και illustrator από τα Σκόπια. Στο τελευταίος της project στο Behance με τίτλο "Colorgasm", προκαλεί το κοινό να δει μια δημιουργία της με διάσταση 725x240076 κυλώντας τη ρόδα του ποντικιού τους.

Δείτε την εικόνα εδώ.

Το gif είναι δημιουργία του Jesus Diaz από το Gizmodo/Sploid.

Οι καλύτερες εικόνες μικροσκοπίου για το 2013

Αυτή η παγίδα, που μοιάζει με χασμουρητό, του σαρκοφάγου φυτού έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό 2013 Olympus BioScapes Digital Imaging Competition. Ο Igor Siwanowicz, ένας ερευνητής από το Howard Hughes Medical Institute συνέλαβε αυτήν την καταπληκτική φωτογραφία, που διακρίθηκε ανάμεσα σε άλλες 2100. Γιορτάζοντας την 10η επέτειο του, ο διαγωνισμός είναι η κορυφαία πλατφόρμα στον κόσμο που τιμάει εικόνες και ταινίες ανθρώπων, φυτών και ζώων που "φωτογραφίζονται" με οπτικά μικροσκόπια.

Εκτός από τις 10 καλύτερες συμμετοχές, βραβεύτηκαν φέτος ακόμη 69 με τιμητική διάκριση, 55 εκ των οποίων ήταν εικόνες και 14 ταινίες.

Την επόμενη χρονιά, ο διαγωνισμός, ο οποίος κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 είναι ήδη ανοιχτός για τους συμμετέχοντες. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλουν έως και πέντε εικόνες, ακολουθίες εικόνων ή ταινίες με θέματα από την επιστήμη συλλαμβάνοντας τες σε οποιαδήποτε μεγέθυνση θέλουν χρησιμοποιώντας οπτικό μικροσκόπιο.

Για να συμμετάσχει κανείς στο διαγωνισμό ή να δείτε τους νικητές και τις Τιμητικές διακρίσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της olympus bioscapes.

1η θέση - Dr. Igor Siwanowicz

3η θέση - Dr. Igor Siwanowicz. Σύνθετη εικόνα που δείχνει μια συλλογή από μονοκύτταρα φύκια φρέσκου ​​νερού (πράσινη άλγη).

6η θέση - Kurt Wirz. "Brother bugs". Έντομα Gonocerus acuteangulatus, μόλις δυο ωρών. Το μέγεθος τους είναι 3χιλιοστά.

7η θέση - Charles Krebs. Chaoborus προνύμφη κουνουπιού. Ονομάζονται και "glassworm" επειδή είναι διάφανα.

8η θέση - Dr. Yaron Fuchs. Ουρά ποντικιού.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι Μεγάλες Λίμνες σε μια φωτογραφία από δορυφόρο της NASA καλυμμένες πάνω από 80% με πάγο


Στην παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 19 Φεβρουαρίου (δείτε την σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ) από δορυφόρο, βλέπουμε της Μεγάλες Λίμνες καλυμμένες πάνω από 80% με πάγο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε απ' το Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) από τον δορυφόρο Aqua της NASA.

Μεγάλες Λίμνες ονομάζονται συνολικά οι λίμνες Σουπήριορ, Χιούρον, Μίσιγκαν, Ήρι και Οντάριο που αποτελούν μέρος των συνόρων μεταξύ Η.Π.Α. και Καναδά. Η συνολική έκταση τους είναι 244.000 τετ. χλμ και ο όγκος των υδάτων που περιέχουν είναι 23.000 κυβικά χλμ, περίπου το 18% της παγκόσμιας προμήθειας νερού. Οι Μεγάλες Λίμνες είναι το μεγαλύτερο σύστημα γλυκού νερού στη Γη, και μόνο οι πολικοί παγετώνες έχουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Οι λίμνες δημιουργήθηκαν πριν περίπου 5.000 χρόνια, εξαιτίας της δράσης παγετώνων. (πηγή)

Μια συλλογή με ταμπελάκια "Μην ενοχλείτε" από ξενοδοχεία απ' όλο τον κόσμο


Μπορεί να είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο. Ο Ιταλός Edoardo από το Τορίνο συλλέγει ταμπελάκια "Μην ενοχλείτε" από ξενοδοχεία απ' όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια.
 

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

1908: Ένας διαγωνισμός για τραμ

Το 1908 η βασίλισσα Wilhelmina της Ολλανδίας, γιόρτασε τα χρόνια της στο θρόνο. Μια από τις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς ήταν και ένας διαγωνισμός με διακοσμημένα βαγόνια τραμ στην πόλη Scheveningen.











Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Το αρχαιότερο κομμάτι της Γης

Πρόκειται για ένα ζιρκόνιο ηλικίας 4,4 δισ. ετών

Ο κρύσταλλος ζιρκονίου που έχει ηλικία 4,4 δισ. ετών και είναι το αρχαιότερο υλικό που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Γη.

Ουσκόνσιν
Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ χρονολόγησε έναν πανάρχαιο κρύσταλλο ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, είναι το αρχαιότερο υλικό που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον πλανήτη μας. Πρόκειται για έναν κρύσταλλο ζιρκονίου που έχει ηλικία 4,4 δισ. ετών. Η ανακάλυψη προσφέρει νέα πολύτιμα στοιχεία για τον σχηματισμό της Γης, τις πρώιμες φάσεις εξέλιξής της ακόμη και για την εμφάνιση της ζωής.

Αρχέγονο
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η Γη σχηματίστηκε πριν από 4,54 δισ. έτη και ήταν αρχικά μια πύρινη σφαίρα λιωμένων πετρωμάτων η οποία προοδευτικά άρχισε να ψύχεται και να στερεοποιείται. Εχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη ορισμένα υλικά από την πρώιμη Γη. Τέτοια υλικά είναι μικροί κρύσταλλοι ζιρκονίου που εντοπίστηκαν στην Αυστραλία. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι κρύσταλλοι αυτοί είναι πανάρχαιοι αλλά δεν είχε γίνει μια ακριβής χρονολόγησή τους.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Τζον Βάλει, καθηγητή γεωχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό νέων και παλαιότερων τεχνικών για να χρονολογήσουν έναν από αυτούς τους κρυστάλλους. Χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο τομογραφίας σε ατομική κλίμακα σε συνδυασμό με πιο παραδοσιακές μεθόδους φασματομετρίας μάζας και χρονολόγησης με ραδιενεργό ουράνιο. Οπως διαπιστώθηκε, ο κρύσταλλος έχει ηλικία 4,4 δισ. ετών και είναι ένα απομεινάρι του πρώτου φλοιού που δημιουργήθηκε στη Γη.

Το ζιρκόνιο
Το ζιρκόνιο είναι νησοπυριτικό ορυκτό του ομώνυμου μετάλλου. Σχηματίζει μεταμεικτικές φάσεις, κυρίως με μέταλλα των σπανίων γαιών. Το καθαρό ζιρκόνιο δεν είναι ραδιενεργό, δεν φθορίζει, δεν διαθέτει φωσφορισμό και είναι έντονα διπλοθλαστικό. Αν και είναι ευρύτατα διαδεδομένο, ως συνοδό ευρέως απαντώντων πετρωμάτων, οι καλοσχηματισμένοι κρύσταλλοι είναι σπάνιοι. Η άχρωμη παραλλαγή του μοιάζει πολύ με το διαμάντι, με το οποίο συχνά συγχέεται, ξεχωρίζοντας μόνον από τη σκληρότητά του. Οι διαφανείς παραλλαγές του χρησιμοποιούνται ως πολύτιμοι λίθοι, π.χ. το πορτοκαλέρυθρο διαφανές ζιρκόνιο, επονομαζόμενο και «υάκινθος» (hyacinth), το άχρωμο, (αποκαλείται «Jarcon») ή το μπλε (αποκαλείται «Starlite»).

Η ζωή
Η χρονολόγηση του κρυστάλλου δεν έχει αξία μόνο για το… ρεκόρ του πράγματος, για τον εντοπισμό δηλαδή του αρχαιότερου υλικού της Γης αλλά για πολύ πιο ενδιαφέροντες και σημαντικούς λόγους. Με βάση τα νέα ευρήματα οι ερευνητές διατυπώνουν μια νέα θεωρία για τον σχηματισμό και την εξέλιξη της Γης. Οπως υποστηρίζουν, η Γη έγινε φιλόξενη για τη ζωή πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε και η εμφάνιση της ζωής είναι πιθανό να έγινε πολύ γρήγορα, λίγο μετά τη γέννηση του πλανήτη μας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η Γη χρειάστηκε μόλις 200 εκατομμύρια έτη από τον σχηματισμό της για να «κρυώσει» και να ανοίξει ο δρόμος για την εμφάνιση του νερού και στη συνέχεια της ζωής.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η Γη σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη και πιθανολογούν ότι πριν από 4,4 δισ. έτη είχε δημιουργηθεί ο πρώτος φλοιός. Πιστεύουν επίσης ότι πριν από 4,3 δισ. έτη στη νεαρή Γη υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη ωκεανών οπότε δεν αποκλείεται την ίδια περίοδο να έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες μικροβιακές μορφές ζωής. Προηγούμενες μελέτες έχουν οριοθετήσει την εμφάνιση των πρώτων μορφών ζωής στη Γη σε ένα διάστημα 500-900 εκατομμυρίων ετών μετά τον σχηματισμό της. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» κάνει λόγο για (πιθανή) εμφάνιση της ζωής μόλις 200 εκ. έτη μετά τον σχηματισμό του πλανήτη μας.

πηγή: tovima.gr

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

100 δωρεάν Photoshop textures για κατέβασμα!


Κατεβάστε εντελώς δωρεάν 10 συλλογές, συνολικά 100 textures (3872x2592 pixels), για το Photoshop.

Ο Sonny και η Cher διαφημίζουν την Αγία Γραφή...


Η παραπάνω διαφήμιση έκανε την εμφάνιση της στις 28 Νοεμβρίου του 1970 σε έναν περιοδικό με τηλεοπτικό πρόγραμμα.
 

Ίσως το πιο παράξενο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ!


Μετά την ήττα της στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856), οι νικήτριες δυνάμεις -Βρετανική Αυτοκρατορία, Αυτοκρατορία της Γαλλίας, Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Βασίλειο της Σαρδηνίας- απαγόρευσαν στην Ρωσική Αυτοκρατορία να αναπτύσσει πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα. Μόλις έληξε η απαγόρευση, η Ρωσία έφτιαξε έναν στόλο στην Μαύρη Θάλασσα με καινοτόμα πλοία με τα οποία ήλπιζε να νικήσει τους στόλους των Άγγλων και των Γάλλων αν περνούσαν ποτέ ξανά.

Από το 1872 μέχρι το 1874, η Ρωσία κατασκεύασε στην Μαύρη Θάλασσα ένα από τα πιο παράξενα πολεμικά πλοία. Ο Andrei Alexandrovich Popov, ο αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού που ήταν υπεύθυνος για το σχέδιο, σχεδίασε ένα πλοίο με κυκλικό κύτος. Το Novgorod, όπως ονομάστηκε το πλοίο, ζύγιζε 2.490 τόνους και είχε διάμετρο περίπου 31 μέτρα. Μετέφερε 2 12ιντσα κανόνια τα οποία αποσύρονταν σε έναν θωρακισμένο πυργίσκο. Τα όπλα ήταν τοποθετημένα πάνω σε έναν δίσκο που μπορούσε να κινηθεί 35 μοίρες προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το πλοίο διέθετε 6 μηχανές.

Η Ρωσία ακολούθησε το σχέδιο και από το 1874 μέχρι το 1877 κατασκεύασε ένα μεγαλύτερο πλοίο. Αφού δοκίμασε την πλωϊμότητα του Novgorod, ο Popov αποφάσισε ότι το δεύτερο πλοίο έπρεπε να είναι μεγαλύτερο. Έτσι, το 3.550 τόνων Vice-Admiral Popov (ονομάστηκε προς τιμή του) είχε διάμετρο περίπου 36,5 μέτρα διάμετρο.

Τα πλοία του Popov είχαν μια σπάνια σχεδιαστική προϋπόθεση. Συχνά παραδέρνονταν ακόμα και σε ήρεμα νερά και ποτάμια, πόσο δε στην ανοικτή θάλασσα. Ακόμα χειρότερα, όταν κινούνταν στο ρελαντί, το Novogord και το Popov στριφογύριζαν κάνοντας κύκλους. Το σχέδιο όμως άρεσε στον Τσάρο, και παράγγειλε την κατασκευή και του Livadia, ένα κυκλικό βασιλικό γιοτ.

Το Livadia

Παρ' όλα αυτά, τα δύο πολεμικά πλοία επιχείρησαν επαρκώς κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878), κατά τη διάρκεια του οποίου η Ρωσία νίκησε τον εχθρό της. Το Novgorod και το Popov υπηρέτησαν στον Δούναβη (τότε άκρως στρατιωτικοποιημένο ποτάμι) και χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1903. Κόπηκαν σε σίδερα το 1912.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες, σχέδια και διαγράμματα των πλοίων εδώ.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

"LEGOgrapher": ταξιδεύοντας στον κόσμο παρέα με έναν μικροσκοπικό φωτογράφο


Ο Βρετανός φωτογράφος Andrew Whyte έχει απαθανατίσει τις περιπέτειες ενός μοναχικού αλλά γενναίου LEGO φωτογράφου στην σειρά του "The Legographer".

Ο φωτογράφος, κουβαλάει μαζί του τον Legographer όπου και αν πάει, και όταν βρίσκει μια ενδιαφέρουσα σκηνή, τον φωτογραφίζει "εν δράση" με το Iphone 4S του. Ο Legographer έχει ταξιδέψει σε όλη την Μεγάλη Βρετανία και τον κόσμο στην τσέπη του Whyte .

Ο λόγος που ο φωτογράφος χρησιμοποιεί το smart phone του -και όχι τον εξοπλισμό του- είναι επειδή, το project του είναι 365 ημερών, που σημαίνει ότι έτσι δεν χρειάζεται να κουβαλάει τη μηχανή και τους φακούς συνεχώς μαζί του.













Η γέννηση μιας χιονονιφάδας


Δείτε ένα δημιουργικό time lapses, το "Snowtime", ένα δίλεπτο "μικροσκοπικό time-lapse" από τον Vyacheslav Ivanov που συλλαμβάνει τη μαγευτική άνθιση εκκολαπτόμενων κρυστάλλων πάγου σε όλο το εξαγωνικό τους το μεγαλείο.

Η ιστορία πίσω από μια πολύ παράξενη φωτογραφία


Η παραπάνω φωτογραφία μπορεί να φαίνεται ψεύτικη αλλά δεν είναι. Η ιστορία της είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Το αεροσκάφος που φαίνεται είναι ένα English Electric Lightning F1. Σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από την English Electric Aviation Company, η οποία είχε συμβόλαιο για τη δημιουργία ενός βομβαρδιστικού στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος της φωτογραφίες είναι το XG332. Κατασκευάστηκε το 1959, ένα από τα 20 Lightning πριν την παραγωγή. Ο Alan Sinfield είχε φωτογραφίσει ένα XG332 το 1960 στο Φάρνμπορο της Αγγλίας (φωτογραφία κάτω).


Όμως, η τελευταία φωτογραφία ενός XG332 είναι και η πιο διάσημη. Πως μπόρεσε να τραβήξει κάποιος μια τέτοια φωτογραφία. Με σχεδιασμό, γρήγορα αντανακλαστικά και πολύ δόση τύχης!

Ο φωτογράφος είναι ο Jim Meads. Ήταν επαγγελματίας φωτογράφος που ζούσε κοντά στο αεροδρόμιο, δίπλα στον δοκιμαστή πιλότο της de Havillan, Bob Sowray.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1962, ο Bob Sowray είπε στον Jim Meads ότι θα πετούσε το Lightning εκείνη την ημέρα. Ο Meads πήρε τα παιδιά του και την κάμερα του ελπίζοντας για μια καλή λήψη.

Σκεφτόταν να φωτογραφίσει τα παιδιά του με τον αεροδιάδρομο στο φόντο καθώς το Lightning θα προσγειονόταν. Εντόπισαν έτσι μια καλή θέση όπου θα γινόταν η τελική προσέγγιση και περίμεναν την επιστροφή του αεροσκάφους.

Εκείνη την ημέρα όμως ο Bob Sowray δεν πέταξε με το Lightning. Πιλότος ήταν ο George Aird, ένας ακόμη δοκιμαστής της De Havilland, έμπειρος και σεβαστός από όλους.

Εκείνη την ημέρα ο George Aird έκανε μια επίδειξη με το Lightning στην νότια ακτή. Πλησίαζε το Hatfield από τα βορειανατολικά όταν συνειδητοποίησε ότι υπήρχε πρόβλημα. Ο Aird έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε το εκτοξευόμενο κάθισμά του.

Ο οδηγός του τρακτέρ -ένα Fordson Super Major- ήταν ο 23χρονος Mick Sutterby, ο οποίος δούλευε στον αεροδιάδρομο. Βρέθηκε τυχαία μέσα στο πλάνο, καθώς έλεγε στον Jim Mead, να φύγει από εκεί.

Ο Mead είδε το αεροσκάφος να πέφτει. Ο χρόνος για να τραβήξει την φωτογραφία ήταν αρκετός.

Ο Aird προσγειώθηκε πάνω στη στέγη ενός θερμοκηπίου, απ' όπου έπεσε στο έδαφος σπάζοντας και τα δυο του πόδια. Το νερό από το αυτόματο πότισμα τον ξύπνησε.


Η φωτογραφία εστάλη πρώτα στο Υπουργείο Αεροπορίας. Αμέσως μετά, ο Mead την πούλησε στην Daily Mirror.

Εμφανίστηκε στην εφημερίδα στις 9 Οκτωβρίου του 1962. Η Daily Mirror έδωσε στον Mead 1.000 αγγλικές λίρες (περίπου 18.000 σημερινές) για τα δικαιώματα της φωτογραφίας.

από fear of landing

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Desert Breath: ένα Art Installation στην Σαχάρα


Το Desert Breath βρίσκεται κοντά στην Ερυθρά θάλασσα στην El Gouna της Αιγύπτου και είναι ένα απλό art installation στην έρημο της Σαχάρα από την D.A.ST. Arteam το 1997. Είναι ένα έργο στο οποίο συνεργάστηκαν για δυο χρόνια η καλλιτέχνης Δανάη Στράτου, η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Στράτου και η αρχιτέκτονας Στέλλα Κωνσταντινίδη. Με έκταση περίπου 100.000 τετ. μέτρα, έπρεπε να μετατοπιστούν 8.000 τετ. μέτρα άμμου και τη δημιουργία μιας μεγάλης πισίνας στο κέντρο.



Αν και το έργο βρίσκεται σε κατάσταση αργής αποσύνθεσης, παραμένει ορατό μετά από 17 χρόνια, ακόμη και από το διάστημα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Ένα selfie από το 1920


Η παραπάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη σχεδόν έναν αιώνα πριν, για την ακρίβεια, το 1920. Είναι το πορτραίτο των φωτογράφων της Byron Company στην οροφή του φωτογραφικού στούντιο του Marceau στη Νέα Υόρκη. Αυτός που κρατάει την κάμερα με το δεξί χέρι είναι ο Joseph Byron, ενώ αυτός που την κρατάει με το αριστερό είναι ο Ben Falk. Οι υπόλοιποι τρεις είναι οι Pirie MacDonald, Colonel Marceau και Pop Core.

Δείτε ακόμη ένα selfie των ιδίων ανθρώπων, αλλά κάποια άλλη στιγμή.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Northlandz: ένας εκπληκτικός κόσμος σιδηροδρόμων


Στους χομπίστες που αρέσουν τα τρένα, συνήθως ξεκινούν με κάμποσες ράγες και μερικές μηχανές και βαγόνια. Μερικοί από αυτούς, ανεβάζουν κάπως τον πήχη φτιάχνοντας και μικρά τοπία-μακέτες. Κάποιοι όμως το συγκεκριμένο χόμπι τους γίνεται εμμονή και το εκτοξεύουν σε άλλες διαστάσεις!

Ένα πολεμικό πλοίο που υπηρέτησε σε 6 διαφορετικά κράτη

Το πλοίο το 1865 - πηγή

Το να αλλάζουν χέρια τα πολεμικά πλοία δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Όταν κάποια από τις εμπόλεμες δυνάμεις χάνει κάποιον πόλεμο, χάνει και τα πολεμικά πλοία της, κάτι σαν βραβείο για τον νικητή. Και οι νικητές μπορεί να τα πουλήσουν, όταν δεν τα χρειάζονται πια.