Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Μεγεθύνοντας μια χιονονιφάδα 50.000 φορές


Οι νιφάδες χιονιού υπάρχουν σε διάφορα σχήματα -γενικά τα σχήματα των κρυστάλλων του χιονιού ανήκουν στο εξαγωνικό σύστημα με επικράτηση των αστεροειδών μορφών με 6 ακτίνες. Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν τριγωνικοί κρύσταλλοι, ρόδακες αλλά και δωδεκάπλευροι σε σχήματα λουλουδιών.



Υπάρχουν όμως και σε σχήμα στηλών. Σε αυτή η μορφή, τις κοντόχοντρες στήλες δηλαδή, εμφανίζονται πριν απλωθούν καθώς πέφτουν από τα σύννεφα. Μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμες να πέσουν, αυτές οι νιφάδες θα έχουν δυο κρυστάλλους σε σχήμα λουλουδιού στο κάθε άκρο της μικροσκοπικής στήλης πάγου.

Στην εικόνα παραπάνω βλέπουμε μια τέτοια στήλη μέσα από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Η νιφάδα έχει μεγεθυνθεί 50.000 φορές. Στις δυο άκρες της στήλης βλέπουμε ένα παράξενο στολίδι που ονομάζεται "πάχνη πάγου".

Η πάχνη πάγου είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εναπόθεση πάγου που σχηματίζεται από τον άνεμο στην πλευρά του αντικειμένου (όπως ένα δέντρο, θάμνο ή ένα στύλο) προς την οποία φυσάει. Όταν ένα παγωμένο νέφος ή νέφος σταγονιδίων συγκρουστεί με ένα αντικείμενο, αυτό τους αναγκάζει να παγώσουν και να κρυσταλλώσουν σχεδόν αμέσως και έτσι σχηματίζεται η πάχνη πάγου.

Η πάχνη πάγου σχηματίζεται στις νιφάδες κάτω από πολύ συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, συνήθως όταν οι νιφάδες περνούν από υπέρψυχρα νέφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου