Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Εκεί που συναντώνται τρεις ζώνες ώρας

Cameron Corner - πηγή

Το 1858 ο Ιταλός μαθηματικός Quirico Filopanti έγραψε στο βιβλίο του "Miranda!" μια ιδέα: να χωριστεί ο κόσμος σε 24 ίσες ζώνες ώρας, όπου κάθε ζώνη θα διαφέρει από την προηγούμενη κατά μια ώρα. Αλλά ο κανονικός κόσμος δεν είναι τόσο απλός. Επηρεασμένος από πολιτικές, γεωγραφικές και κοινωνικές αλλαγές, ο κόσμος υιοθέτησε ένα πιο περίπλοκο σύστημα όπου οι χρονικές ζώνες διαφέρουν κατά 3/4, 1/2, ακόμη και 1/4 της ώρας. Σήμερα υπάρχουν 40 διαφορετικές ζώνες ώρας.Δείτε ακόμη:
Το μοναδικό σημείο του πλανήτη μας όπου ενώνονται 4 χώρες
Διάσημα Τριεθνή σε όλο τον κόσμο
Το γεωγραφικό κέντρο της Ασίας
Τα παράξενα σύνορα μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας σε μια βραχονησίδα
Ακρωτήριο Agulhas: Εκεί που συναντώνται ο Ατλαντικός με τον Ινδικό

Οι ζώνες ώρας της Αυστραλίας και οι τρεις γωνίες όπου συναντώνται οι ζώνες

Με τόσες πολλές διαφορετικές χρονικές ζώνες, κάποιες απ' αυτές θα συναντώνται σε περισσότερα από ένα σημεία. Υπάρχουν 22 μέρη, σύμφωνα με διάφορες πηγές, όπου συναντώνται περισσότερες από 3 ζώνες ώρας. Μερικά από αυτά είναι προφανή, όπως τα τριεθνή, τα σημεία μεταξύ των εθνών όπου παρατηρούνται διαφορετικές ζώνες ώρας. Το πιο παράξενο απ' αυτά βρίσκεται στην Αυστραλία και αυτό γιατί οι πολιτείες της χώρας ακολουθούν διαφορετικό χρόνο.

Cameron Corner - πηγή

Η Αυστραλία έχει 3 ζώνες, αλλά από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, όταν η Νέα Νότια Ουαλία και η Νότια Αυστραλία ρυθμίζουν τα ρολόγια τους στη θερινή ώρα, εμφανίζονται δύο πρόσθετες ζώνες που χωρίζουν τις δύο ανατολικότερες ζώνες ώρας της χώρας σε τέσσερις. Αυτές οι ζώνες, που διαφέρουν κατά 30', συναντώνται σε τρία διαφορετικά μέρη. Το πιο διάσημο απ' αυτά είναι το Cameron Corner στην ενδοχώρα της Ανατολικής Αυστραλίας, όπου συναντώνται τα όρια των πολιτειών του Κουίνσλαντ, της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στο Poeppel Corner (Κουίνσλαντ, Νότια Αυστραλία, Βόρεια Επικράτεια) και Surveyor Generals Corner (Νότια Αυστραλία, Δυτική Αυστραλία, Βόρεια Επικράτεια).

Poeppel Corner - πηγή

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1999, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι πήγαν στο μικρό οικισμό του Cameron Corner για να γιορτάσουν την άφιξη της νέας χιλιετίας τρεις φορές!

Surveyor Generals Corner - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου