Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Εικονογράφηση του 1881 από τον Thomas Nast ο οποίος, μαζί με το ποίημα του Clement Clarke Moore "A Visit from St. Nicholas", βοήθησε στη δημιουργία της σύγχρονης εικόνας του Santa Claus - πηγή

Συνηθίζεται αυτές τις μέρες τα μικρά παιδιά να στέλνουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη στον Βόρειο Πόλο. Αυτό το "έθιμο" μπορεί να μοιάζει σαν μια απλή διαδικασία, αλλά έχει μια παράξενη ιστορία. Δείτε μερικά ιστορικά γεγονότα για να εκτιμήσετε τι τραβάει ο καλός μας Άγιος για να διαχειριστεί την αλληλογραφία του.Παλιότερα, έστελνε γράμματα ο Άγιος Βασίλης, δεν λάμβανε


Αρχικά τα γράμματα του Άι Βασίλη, γράφονταν από τους γονείς και στέλνονταν στα παιδιά ως συμβουλές για τη συμπεριφορά τους. Αυτό άλλαξε, καθώς τα δώρα απέκτησαν πιο κεντρικό ρόλο όσον αφορά τις γιορτές, και τα γράμματα μεταμορφώθηκαν σε λίστες παιχνιδιών και ευχών. Κάποιοι γονείς όμως συνέχισαν να γράφουν στα παιδιά τους ως Άι Βασίλης. Για παράδειγμα, ο Τόλκιν κάθε Χριστούγεννα, για σχεδόν 25 χρόνια, άφηνε στα παιδιά του περίτεχνες εικονογραφημένες επιστολές (εικόνα πάνω) σχετικά με τον Father Christmas και την ζωή του στο Βόρειο Πόλο γεμάτο με κόκκινους νάνους, ξωτικά του χιονιού και τον επικεφαλής βοηθό του, την Βόρεια Πολική αρκούδα.


Αρχικά, τα παιδιά δεν ταχυδρομούσαν τις επιστολές
Πριν η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ δώσει λύση για να φτάνουν οι επιστολές στον στον προορισμό τους, τα παιδιά σκέφτηκαν κάποιους δημιουργικούς τρόπους για να παραδίδουν τα μηνύματά τους. Τα παιδιά στις ΗΠΑ άφηναν τα γράμματά τους δίπλα στο τζάκι, όπου πίστευαν ότι γίνονται καπνός και έφταναν στον καλό άγιο. Στη Σκωτία έβαζαν το κεφάλι τους στην καμινάδα και φώναζαν τις επιθυμίες τους. Στη Λατινική Αμερική, τα παιδιά έβαζαν τις επιστολές τους σε μπαλόνια και τα έβλεπαν να ανεβαίνουν στον ουρανό.


Κάποτε, το να απαντήσει κάποιος σε μια επιστολή, ήταν παράνομο
Τα παιδιά είχαν ακόμη έναν πολύ καλό λόγο για να μην στέλνουν τις επιστολές τους μέσω του ταχυδρομείου: ο Άγιος δε θα μπορούσε να τους απαντήσει. Οι επιστολές του Αϊ-Βασίλη κατέληγαν στο Dead Letter Office, μια υπηρεσία όπου συγκεντρώνονταν και άλλες επιστολές που απευθύνονταν σε μυθικές ή άγνωστες διευθύνσεις. Αν και πολλά άτομα προσφέρονταν να απαντήσουν στις επιστολές, τεχνικά δεν επιτρέπονταν μιας και το άνοιγμα γραμμάτων που απευθύνονται σε κάποιον, ακόμη και κάποιον άγνωστο, ήταν παράνομο -αν και υπήρξαν ταχυδρόμοι που παραβήκανε το νόμο. Όλα αυτά άλλαξαν το 1913, όταν η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξαίρεσε συγκεκριμένα άτομα και οργανώσεις στο να απαντούν στις επιστολές του Αϊ-Βασίλη. Ακόμα και σήμερα, οι επιστολές πρέπει να γράφουν πεντακάθαρα προς τον "Άγιο Βασίλη" αν το ταχυδρομείο επιτρέψει στο να απαντηθούν.


Ένα καρτούν βοήθησε στην εξάπλωση της δημοτικότητας των επιστολών


Αν είναι κάτι που βοήθησε στην εξάπλωση των επιστολών, τότε αυτό σίγουρα είναι η εικονογράφηση του Thomas Nast που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 30ης Δεκεμβρίου του 1871 στο Harper’s Weekly (εικόνα πάνω). Η εικόνα δείχνει τον Άγιο να κάθεται στο γραφείο του και να διαβάζει την αλληλογραφία του, να τα ξεχωρίζει σε στοίβες με την ετικέτα "Γράμματα από γονείς άτακτων παιδιών" και "Γράμματα από γονείς καλών παιδιών". Η εικονογραφήσεις του Nast ήταν ευρέως γνωστές στο κοινό, ήταν από τις υψηλότερες κυκλοφορίες της εποχής, και οι εικονογραφήσεις του Αγίου του Nast είχε εξελιχθεί σε μια αγαπημένη παράδοση από τότε που εμφανίστηκε πρώτη φορά στο εξώφυλλο του περιοδικού το 1863 (εικόνα κάτω).


Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ήταν ενάντιες στα γράμματα
Όταν η Ταχυδρομική Υπηρεσία άλλαξε το νόμο σχετικά με τις απαντήσεις, πολλά καταξιωμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα διαμαρτυρήθηκαν, καταγγέλλοντας ότι οι ανάγκες των παιδιών που γράφονται στα γράμματα δεν μπορούσαν να επαληθευθούν και ότι ήταν γενικά ένας αναποτελεσματικός τρόπος για την παροχή βοήθειας προς τους φτωχούς.


Τα παιδιά δεν στέλνουν πάντα τις επιστολές στο Βόρειο Πόλο

Ο Santa Claus του Nast στο εξώφυλλο του τεύχους τις 3 Ιανουαρίου του 1863 του Harper's Weekly - πηγή

Ενώ τα περισσότερα παιδιά σήμερα, στέλνουν τις επιστολές τους στον Βόρειο Πόλο, τα πρώτα χρόνια αυτό ήταν μόνο ένας από τους πολλούς πιθανούς προορισμούς. Υπάρχουν όμως και σήμερα εξαιρέσεις. Ενώ οι περισσότερες επιστολές που απευθύνονται στον "Άγιο Βασίλη" καταλήγουν στο τοπικό ταχυδρομείο για το χειρισμό τους, κάποιες επιστολές στέλνονται στο Άνκορατζ της Αλάσκα, στην πόλη Santa Claus της Ιντιάνα. Τα παιδιά στην Αγγλία στέλνουν τις επιστολές τους στο "Σπήλαιο του Αϊ-Βασίλη» στην Reindeerland, XM4 5HQ. Τα παιδιά στον Καναδά τις στέλνουν στον "Βόρειο Πόλο" που έχει ταχυδρομικό κώδικα H0H 0H0.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου