Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ο πλανήτης Δίας από πάνω και από κάτω


Όταν σκεφτόμαστε τον Δία, ίσως σκεφτόμαστε τον γιγάντιο ριγέ πλανήτη με τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα στην επιφάνεια του (εικόνα πάνω). Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να δούμε τον Δία.



Η εικόνα πιο κάτω δημιουργήθηκε με εικόνες από το διαστημικό όχημα Cassini της NASA και δείχνει το πως είναι ο Δίας ακριβώς πάνω από τον βόρειο πόλο του.


Και η επόμενη εικόνα είναι από το Cassini και δείχνει τον πλανήτη από "κάτω", ή κάτω από το νότιο πόλο -σ' αυτή φαίνεται η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα καθαρά.


O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο 5ος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο. Είναι ένας γίγαντας αερίων με μάζα λίγο μικρότερη από το 1/1000 της ηλιακής, αλλά 2,5 φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Ο Δίας, μαζί με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες. Ο πλανήτης ήταν γνωστός από τους αστρονόμους της αρχαιότητας και συνδέθηκε με τη μυθολογία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις πολλών πολιτισμών. Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον πλανήτη από το ρωμαϊκό θεό Δία (Jupiter).

Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας του Δία είναι η κόκκινη κηλίδα (ερυθρά κηλίδα) με διάμετρο τετραπλάσια του γήινου δίσκου. Είναι ένας μόνιμος αντικυκλώνας. Καλύπτει περίπου το 1% της επιφάνειας του Δία και φαίνεται να μετατοπίζεται αργά. Το χρώμα της και ο χρόνος περιστροφής αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Υποστηρίζεται πως η μεγάλη κόκκινη κηλίδα είναι μια τεράστια καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, που κρατάει εδώ και 300 χρόνια ή νησίδα ατμοσφαιρικής ύλης μεταξύ υγρής και αεριώδους κατάστασης. Το 2005 μια ακόμα μεγάλου μεγέθους κηλίδα, η μικρή κόκκινη κηλίδα έκανε την εμφάνισή της κοντά στη μεγάλη.

πηγή: peta pixel
με πληροφορίες από: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου