Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ο ναός του Damanhur: Ένας ναός σκαλισμένος κάτω από τις Άλπεις


Σαν παιδί στην δεκαετία του 1960, ο τότε 10χρονος Ιταλός Oberto Airaudi είχε ένα όραμα: έναν όμορφο ναό γεμάτο με ανθρώπους που ζουν σε απόλυτη αρμονία. Ο Falco, όπως προτιμάει να τον φωνάζουν, από πολύ μικρός ισχυριζόταν ότι είχε βιώσει οράματα για το τι πίστευε ότι είναι η προηγούμενη ζωή. Έτσι το 1975, σε ηλικία 28 χρονών, εργαζόμενος με άλλους που είχαν παρόμοιες αντιλήψεις, άρχισε να σκάβει μυστικά τούνελ κάτω από το σπίτι του, 50 χλμ μακριά από το Τορίνο, στην κοιλάδα Valchiusella στις Άλπεις.






15 χρόνια αργότερα το αποτέλεσμα είναι απίστευτο. 30 μέτρα κάτω από τη γη και με έκταση 28 στρέμματα υπάρχει ένα πενταόροφο σύμπλεγμα ναών γεμάτο με πυραμίδες, μωσαϊκά, βιτρό, χρυσά φύλλα, λεπτές τοιχογραφίες και ένα γυάλινο θόλο. Υποτίθεται ότι όταν η ιταλική κυβέρνηση ανακάλυψε το σύμπλεγμα την δεκαετία του 1990 απαίτησε την κατεδάφιση του ναού αλλά τελικά μετά την κατακραυγή από τους ντόπιους, ο Airaudi έλαβε άδεια αναδρομικής ισχύος για τα κτίρια.




Οι κατασκευές είναι ακόμα σε εξέλιξη. Σήμερα οι ναοί αποτελούν μέρος μιας κοινότητας που ονομάζεται Ομοσπονδία Damanhur.



από: atlas obscura, mental floss, daily mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου