Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Ένας κινούμενος Σίσυφος από LEGO


Ο Jason Allemann κατασκεύασε και σχεδίασε αυτό το όμορφο κινούμενο γλυπτό του Σίσυφου με LEGO.Το μηχανικό σχέδιο βασίστηκε σε ένα βίντεο της Disney Research που δημοσιεύτηκε το 2013. Στην ιστοσελίδα JK Brickworks, ο Allemann παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία του γλυπτού!Ο Σίσυφος ήταν προσωπικότητα της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν ιδρυτής και βασιλιάς της αρχαίας Εφύρας, που στη συνέχεια ονομάστηκε Κόρινθος.
Κάποια στιγμή, ο Δίας αποπλάνησε την Αίγινα, κόρη του ποταμού και θεού Ασωπού. Ο Ασωπός ζήτησε από τον Σίσυφο να του πει τι γνωρίζει και αυτός συμφώνησε -ο Ασωπός έταξε για αντάλλαγμα μια πηγή με νερό που θα αναβλύζει ασταμάτητα από την ακρόπολη της πόλης του. Ο Σίσυφος γνώριζε πολλά για την υπόθεση και τα ανέφερε στον Ασωπό, ο οποίος καταδίωξε τον Δία.
Επειδή ο Δίας την γλίτωσε, αποφάσισε να τιμωρήσει το Σίσυφο και έτσι τον έστειλε στον Άδη.
Όμως τότε ο Σίσυφος απέδειξε την εξυπνάδα και την πονηριά του καταφέρνοντας να φυλακίσει τον Θάνατο και επειδή ο Θάνατος αδυνατούσε να πάρει τις ψυχές των θανάσιμα τραυματισμένων ανθρώπων και ζώων, ο κόσμος γέμιζε από τραυματισμένα, ακρωτηριασμένα και ανήμπορα έμψυχα όντα.
Οι θεοί αναστατώθηκαν και ο Άρης ελευθέρωσε τον Θάνατο από τα δεσμά, στέλνοντας ξανά τον Σίσυφο στον Άδη. Πάλι όμως ο Σίσυφος είχε προνοήσει. Είχε πει στη γυναίκα του να μη θάψει το σώμα του. Έτσι ζήτησε από τον Άδη τρεις μέρες για να επιστρέψει στη γη και να φροντίσει το ζήτημα, το οποίο έγινε δεκτό. Όμως ο Σίσυφος δεν επέστρεψε.
Έτσι ήρθε η σειρά του Ερμή να τον πάει στον Άδη. Ο Σίσυφος τιμωρήθηκε για όλη αυτή τη συμπεριφορά. Οι "κριτές των νεκρών" του έβαλαν ως βασανιστήριο να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού. Φτάνοντας στην κορυφή, η πέτρα δεν σταθεροποιείτο και έπεφτε από την άλλη, μια αιώνια τιμωρία για τον "νικητή" του Άδη [πηγή].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου