Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Πώς έγιναν παγκόσμια σύμβολα τα ανθρωπάκια για τις τουαλέτες


Το κλασικό σύμβολο για την τουαλέτα, μια φιγούρα ενός άνδρα και μιας γυναίκας, είναι υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην είναι τα πλέον έξυπνα ή ακριβή σύμβολα για την τουαλέτα, έχουν γίνει όμως παγκόσμια.Η άνοδος των εικονογραμμάτων ξεκίνησε στη Βιέννη το 1924. Ένα μουσείο της πόλης -το Gesellschafts und Wirtschaftsmuseum- έψαχνε έναν τρόπο να αντικαταστήσει τους αριθμούς με εικονογράμματα. Ήθελαν να απεικονίσουν διάφορα πράγματα με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσαν να είναι εύκολα κατανοητά από όλους τους επισκέπτες του μουσείου. Η νέα τεχνική, τότε ονομαζόταν Wiener Methode der Bildstatistik (Μέθοδος Απεικόνισης Στατιστικών της Βιέννης) ενώ πλέον Isotype (International System of Typographic Picture Education), ήταν τόσο αποτελεσματική που έγινε γρήγορα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Κυβερνητικοί οργανισμοί και άλλα μουσεία ζήτησαν από το ινστιτούτο της Βιέννης να δημιουργήσει διαγράμματα και γραφήματα γι' αυτούς. Αργότερα συντάχθηκε ένα λεξικό με πάνω από 4.000 οικουμενικά σύμβολα.

Τα σύμβολα για τις σκάλες και τις κυλιόμενες σκάλες. Αυτό για τις σκάλες δεν έχει κάποια ανθρώπινη φιγούρα, σε αντίθεση με αυτό των κυλιόμενων.

Μια από τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές της παγκόσμιας εικαστικής γλώσσας ήταν τα σύμβολα για την τουαλέτα. Αυτά όμως που αναγνωρίζουμε σήμερα δεν ήταν ευρέως διαδεδομένα μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο βρετανικός σιδηρόδρομος έγινε ένας από τους πρώτους σιδηροδρόμους που εφάρμοσε ένα πρότυπο στυλ σχεδιασμού για όλες τις πινακίδες στα τρένα, τους σταθμούς και τις τουαλέτες. Τη δεκαετία του '70, οι ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμά της Βρετανίας με την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πινακίδων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γραφικών Τεχνών ανέλαβε να αναπτύξει όλα τα εικονογράμματα που θα χρησιμοποιούνταν για τους ανελκυστήρες, τις κυλιόμενες σκάλες, τα αποδυτήρια για τα μωρά και τις δημόσιες τουαλέτες σε όλη τη χώρα. Δημιουργήθηκαν 34 σύμβολα.

Ο "Helvetica Man", ένας τελωνειακός υπάλληλος, με το καπέλο και τη ζώνη του

Ακόμη και σήμερα, πολλές χώρες χρησιμοποιούν δικά τους σύμβολα για την τουαλέτα. Στην Πολωνία, οι τουαλέτες των γυναικών υποδεικνύονται με έναν κύκλο, ενώ των ανδρών με ένα τρίγωνο. Στη Λιθουανία χρησιμοποιούν μια ανεστραμμένη πυραμίδα για τις ανδρικές τουαλέτες και μια πρότυπο πυραμίδα για τις γυναικείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου