Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ο άνθρωπος που σκαρφάλωνε σε ουρανοξύστες στις αρχές του 20ου αιώνα

Ο Harry Gardiner ενώ κρέμεται από τον 24ο όροφο του ξενοδοχείου McAlpin στη Νέα Υόρκη το 1910

Πριν από τον Spiderman, ήταν ο Harry Gardiner, γνωστός και ως "Human Fly"



Δείτε ακόμη:
Η βόλτα του Philippe Petit μεταξύ των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου
Το ακροβατικό που χρειάστηκε ώστε να πεισθεί ο κόσμος ότι οι ανελκυστήρες είναι ασφαλής
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την φωτογραφία "Lunch Atop A Skyscraper"
Τα επικίνδυνα ακροβατικά του Μπάστερ Κίτον
Πώς γινόντουσαν τα ειδικά εφέ στον βωβό κινηματογράφο

Μια ημέρα του καλοκαιριού του 1916, ένα συγκεντρωμένο πλήθος παρακολουθούσε ένα άνδρα να σκαρφαλώνει στο παράθυρο του 9ου ορόφου ενός ουρανοξύστη και να ανοίγει έναν λογαριασμό καταθέσεων. Δεν ήταν κάποιος μανιακός. Το περιστατικό ήταν προγραμματισμένο. Εκείνη την εβδομάδα, χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε το διάσημο Harry Gardiner καθώς σκαρφάλωνε τους δύο νεόκτιστους ουρανοξύστες Grand Rapids, χωρίς κάποιον εξοπλισμό εκτός από ένα σχοινί κάμποσων μέτρων. Ήταν μια από τις πολλές ενθουσιώδης υποδοχές που δέχτηκε στην δύο δεκαετιών καριέρα του σκαρφαλώνοντας σε 700 κτήρια. Μετά από μια δεκαετία όμως, ο Harry Gardiner εξαφανίστηκε, πεθαίνοντας κάτω από άγνωστες ακόμα καταστάσεις.

Η συγκλονιστική και παράξενη καριέρα του Harry Gardiner παρουσιάζει ένα στιγμιότυπο της εποχής του. Το φαινόμενο ενός νομίμου αναρριχητή κατέστη δυνατή χάρη στις συνθήκες που επικρατούσαν στις αρχές του 20ού αιώνα: μια έντονη γεύση για το ζωντανό, δημόσιο θέαμα, την εποχή της απαρχής των ουρανοξυστών, τότε που οι νόμοι ήταν αρκετά χαλαροί και επέτρεπαν τέτοιες επικίνδυνες παραστάσεις. Η δημοτικότητα του Gardiner θα μεγάλωνε τόσο που θα ήταν η απαρχή του να τερματίσει αυτό που ξεκίνησε. Ενέπνευσε έναν στρατό αντιγραφέων, λιγότερο όμως ταλαντούχος απ' αυτόν, και μετά από πολλαπλούς θανάτους, οι πολιτείες έβαλαν επίσημους περιορισμούς.

Ο Gardiner γεννήθηκε το 1871 στη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν αρχεία που δείχνουν ότι άρχισε να αναρριχάται από το 1905, όταν ήταν στα 30 του. Η αναρρίχηση που τον έκανε διάσημο ήταν εκείνη που έκανε στη σημαία, ύψους 48,5 μέτρων, πάνω από τον τάφο του Γκραντ στη Νέα Υόρκη. Ο Gardiner αργότερα ισχυρίστηκε ότι, εκείνη την ημέρα, στο κοινό βρισκόταν και ο 22ος και 24ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γκρόβερ Κλίβελαντ, ο οποίος πρότεινε το παρατσούκλι "Fly" (μύγα) στο Gardiner. Είτε αυτή η ιστορία είναι αληθινή, ή απίθανη, το παρατσούκλι του έμεινε και έγινε ως Harry "The Human Fly" (Ανθρώπινη Μύγα) Gardiner.

Ο Gardiner λέγεται ότι είχε ένα φυσικό πλεονέκτημα λόγω των εξαιρετικά ισχυρών χεριών του, αλλά ήταν επίσης αφοσιωμένος και -κάπως- αδίστακτος περφόρμερ. Με το λαμπερό χαμόγελο και τα γυαλιά του, ο Human Fly ήξερε πώς να δώσει ένα σόου -για την κάμερα, το πλήθος, τις εφημερίδες και τις επιχειρήσεις που τον πλήρωναν. Έπαιρνε πόζες για εντυπωσιακές φωτογραφίες, όπως μια που κρατιέται στο χείλος ενός κτιρίου μόνο με το ένα χέρι του και κρατώντας το καπέλο του με το άλλο. Συχνά, φορούσε λευκές στολές, έτσι ώστε ο κόσμος από κάτω του να μπορεί να τον δει.

Πλήθος παρακολουθεί τον Gardiner σε μια αναρρίχηση το 1918 στο Βανκούβερ

Ο Gardiner έκανε χρήματα, κυρίως από εταιρείες που είχαν επενδύσει σε δαπανηρά νέα κτήρια και ήθελαν να τα προωθήσουν. Το 1918, έκανε ένα διάλειμμα ενώ αναρριχήθηκε στο κτήριο μιας τράπεζας στο Οντάριο για να ηρεμήσει και να πάρει μια ασφάλισης ζωής (αρκετά αναγκαία, θα έλεγα...). Δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχε ανεβεί σε ένα 17όροφο κτήριο στο Βανκούβερ και μπήκε μέσα. Γύρισε και απευθύνθηκε στο πλήθος: "Αγοράστε Ομόλογα Νίκης (Victory Bonds) για την ολοκλήρωση της νίκης των Συμμάχων...".

Οι παραστάσεις του Gardiner είχαν αντίκτυπο στο ακροατήριό του. Το 1915, τράβηξε προσοχή την και τη συμπάθεια του διάσημου συγγραφέα Sherwood Anderson στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθούσε καθώς ο Gardiner αντιμετώπιζε τον εμπαιγμό του πλήθους, το οποίο τον σφύριζε και τον γιούχαρε καθώς έδειχνε την εξάντλησή του. Οι παραστάσεις του συγκέντρωναν τεράστια πλήθη σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας θεατρική μεγαλοπρέπεια στη νέα καινοτομία του ουρανοξύστη. 30.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν για να τον δουν να ανεβαίνει σε κτίρια τόσο στην Ομάχα όσο και στην Αλαμπάμα.

Ο Gardiner κινδύνεψε πολύ το 1915, όταν έκανε μια προσπάθεια να αναρριχηθεί στο καπιτώλιο της Κολούμπια, στη Νότια Καρολίνα. Έπεσε από ύψος 15,5 μέτρων, σπάζοντας πολλά πλευρά και προκαλώντας ζημιά στην οροφή του κτηρίου. Προσπάθησε ξανά να τα καταφέρει, πράγμα που το έκανε το 1922, αλλά μόνο αφού ο νομοθέτης πέρασε ένα νομοσχέδιο που απάλλασσε τις αρχές από την ευθύνη για το θάνατό του ή τυχόν ζημίες.

Οι αντιγραφείς δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να κάνουν την εμφάνισή τους. Ο Gardiner είχε πολλούς μιμητές, που κέρδισαν όχι μόνο από το διαφημιστικό μοντέλο που απολάμβανε, αλλά και από το όνομά του. Σύντομα υπήρχαν κάμποσοι "Fly" -όπως ο Henry Roland, ο George Polley και ο Bill Strothers- οι οποίοι έδιναν παραστάσεις για ταινίες και σε εξωτερικούς χώρους για να προωθήσουν νέες τράπεζες, ξενοδοχεία και πολλά άλλα.

Σύντομα, κατέστη σαφές πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό το νέο επάγγελμα -το αποκαλούσαν "buildering". Το 1914, ένας 20χρονος "Fly" σκοτώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Το 1923, ένας άνδρας έπεσε από ύψος 9 ορόφων στο ξενοδοχείο Martinique στη Νέα Υόρκη. Μετά το θάνατό του, το δημοτικό συμβούλιο απαγόρευσε τις " ...ανόητου χαρακτήρα αναρριχήσεις στα εξωτερικά των κτηρίων από ανθρώπους".

Όσο για τον Gardiner, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι απόγινε. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι, το 1925, ανέβηκε στο ξενοδοχείο Princess Martha της Αγίας Πετρούπολης στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Αλλά σύντομα εξαφανίστηκε. Ωστόσο, ο Michael Largo, συγγραφέας του The Portable Obituary, αναφέρει έναν άντρα ο οποίος βρέθηκε νεκρός, μέσα στα αίματα, στη βάση του Πύργου του Άιφελ δύο χρόνια αργότερα. Η περιγραφεί του νεκρού ταιριάζει με την περιγραφή του Gardiner.

Όμως, η μοίρα του Human Fly παραμένει ακόμη και σήμερα ένα μυστήριο.

από: timeline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου