Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η τέχνη του στολισμού των πηγών και των πηγαδιών


Κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, σε πολλά χωριά των κομητειών Ντέρμπισαϊρ και Στράτφορντσαιρ της Αγγλίας, οι κάτοικοί τους διακοσμούν της πηγές τους, ένα έθιμο που ονομάζεται "well dressing". Οι χωρικοί παίρνουν μεγάλες ξύλινες σανίδες, τις καλύπτουν με πηλό και τοποθετούν πάνω τους πέταλα λουλουδιών, κλαδιά, σπόρους και άλλα φυσικά υλικά για να δημιουργήσουν σκηνές από τη Βίβλο ή τα παραμύθια. Αυτές οι σανίδες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να κοσμήσουν πηγάδια και πηγές.



Δείτε ακόμη:
Η εξάπλωση της πανώλης στην Ευρώπη του 14ου αιώνα σε ένα τρομακτικό GIF



Αν και η αληθινή προέλευση της εθίμου χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου, πιθανόν ξεκίνησε ως ένα ειδωλολατρικό έθιμο με το οποίο ο κόσμος προσέφερε ευχαριστίες στους θεούς για την παροχή νερού. Στην μεσαιωνική Αγγλία, η έλλειψη υγιεινής οδήγησε σε συχνές εκδηλώσεις ασθενειών -όπως η πανούκλα και η χολέρα- που αφάνιζαν μεγάλους πληθυσμούς. Κατά τη διάρκεια του μαύρου θανάτου του 1348-1349, όταν περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Αγγλίας πέθανε, κάποια χωριά του Ντέρμπισαϊρ παρέμειναν άθικτα. Μία θεωρία είναι ότι οι ντόπιοι που είχαν διαφύγει τον θάνατο, ένιωσαν ότι το νερό ήταν η αιτία της καλής τους τύχης και άρχισαν να διακοσμούν τα πηγάδια του χωριού τους σαν πράξη ευγνωμοσύνης. Μια άλλη θεωρία είναι ότι κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης ξηρασίας το 1615, το πηγάδι του χωριού ήταν η μόνη πηγή νερού και έτσι άρχισε η παράδοση.



Αρχικά, οι χριστιανοί δεν ήταν ευχαριστημένοι με αυτό το είδος ειδωλολατρικής λατρείας και προσπάθησαν να το σταματήσουν. Σταδιακά, όμως, οι αρχαίες πηγές και πηγάδια έχασαν τις παγανιστικές καταβολές τους και συνδέθηκαν με κάποιον χριστιανικό άγιο. Έτσι, οι άνθρωποι άρχισαν να διακοσμούν τα πηγάδια με λουλούδια ως πράξη ευχαριστίας προς τον Θεό για το δώρο του νερού.



Αρκετοί δήμοι και χωριά στο Ντέρμπισαϊρ και Στράτφορντσαιρ έχουν μια μακρόχρονη παράδοση στολισμού, που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ού αιώνα. Ένα χωριό που διατηρεί ζωντανή την παράδοση από τους μεσαιωνικούς χρόνους είναι το Tissington στο Ντέρμπισαϊρ. Σήμερα, πάνω από εκατό χωριά στην εν λόγω κομητεία συνεχίζουν την παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου