Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ένας άγγελος από μαχαίρια


Το γλυπτό είναι φτιαγμένο από πάνω από 100.000 μαχαίρια τα οποία συλλέχθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την βία.



Δείτε ακόμη:
Το άγαλμα της Αξιοπρέπειας στη Νότια Ντακότα
Ο μύθος του αγάλματος ενός αγγέλου
Το αγόρι που ουρεί στην κοιλάδα Iya
Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα που ξεπροβάλλει στην κορυφή ενός λόφου στην Ιαπωνία

Ίσως χωρίς καμία αμφιβολία, το επίκεντρο του National Ironworks Centre είναι το "Εθνικό Μνημείο κατά της Βίας και της Επιθετικότητας", γνωστό και ως ο Άγγελος των Μαχαιριών. Είναι αφιερωμένο σε όσους έχουν χάσει -και χάνουν- τις ζωές τους από μαχαίρια λόγω βίας.

Ο Άγγελος έχει ύψος 8 μέτρα. Το 30% των μαχαιριών που χρησιμοποιήθηκαν στο γλυπτό, όταν παρελήφθησαν ήταν βαμμένα με αίμα και ήρθαν μέσα σε τσάντες βιολογικού κινδύνου.


Το Εθνικό Κέντρο Σιδηρουργίας βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Shropshire στην Αγγλία. Γύρω από το πάρκο που περιβάλλει το κέντρο έχουν τοποθετηθεί διάφορα γλυπτά. Οι επισκέπτες μπορούν εκτός του Αγγέλου να δουν και άλλες μυθολογικές κατασκευές, ή να δουν ένα κλουβί με έναν γορίλα φτιαγμένο από 40.000 κουτάλια -και ένα που κάποτε ανήκε στον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η ιδέα για τη δημιουργία του Αγγέλου προέκυψε μετά την αποκάλυψη του Gorilla Spoon, μια δημιουργία που ήταν αφιερωμένη στον γνωστό θαυματοποιός, μάγο και αυτοαποκαλούμενο μέντιουμ, Γιούρι Γκέλερ. Η ομάδα του Ironworks αποφάσισε να κατασκευάσει το γλυπτό για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα εγκλήματα με μαχαίρια.


Στο πλαίσιο ενός έργου που ονομάζεται "Save a Life, Surrender your Knife" (Σώσε μια ζωή, παρέδωσε το μαχαίρι σου), το κέντρο διοργάνωσε περισσότερες από 40 αμνηστίες και 200 τράπεζες μαχαιριών με δικά του έξοδα. Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε τον Άγγελο, Alfie Bradley, απολύμανε και άμβλυνε τα μαχαίρια πριν τα συγκολλήσει για να σχηματίσει τον Άγγελο. Οι οικογένειες όσων έχασαν κάποιον δικό τους από κάποιο μαχαίρι μπορούν να χαράξουν ένα μήνυμα σε μια από τις χιλιάδες λεπίδες του γλυπτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου