Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Οι κατακόμβες της Ουάσιγκτον


Φραγκισκανοί μοναχοί δημιούργησαν μια πιστή αναπαράσταση των Αγίων Τόπων στην βόρεια Αμερική για όσους δεν αντέχουν οικονομικά το ταξίδι μέχρι εκεί.



Κάτω από την Ουάσιγκτον, υπάρχει ένα ελαφρώς φωτισμένο σύμπλεγμα περασμάτων με μυστηριώδεις τάφους σε τοίχους στη σειρά, υπενθυμίζοντας τις πρώιμες χριστιανικές ταφές στις κατακόμβες της αρχαίας Ρώμης. Το υπόγειο συγκρότημα βρίσκεται κάτω από τη φραγκισκανική μονή των Αγίων Τόπων στις ΗΠΑ, με μια είσοδο αλά Νταν Μπράουν κοντά στον κύριο βωμό και τα κόκαλα ενός αγοριού μάρτυρα.


Βέβαια, αυτές οι κατακόμβες δεν είναι και τόσο αρχαίες και όλοι -πλην ενός- οι τάφοι είναι ψεύτικοι. Δημιουργήθηκαν στην στροφή του 20ου αιώνα από μια ομάδα Φραγκισκανών μοναχών που ήθελαν να δημιουργήσουν μια αναπαράσταση των Αγίων Τόπων για τους Βορειοαμερικανούς που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το ταξίδι μέχρι εκεί.


Αυτές οι κατακόμβες έχουν την επίσημη παπική έγκριση και περιέχουν έναν πραγματικό σκελετό -φαίνεται ότι πρόκειται για ένα παιδί επτά ή οκτώ ετών. Ο θρύλος αναφέρει ότι τα οστά ανήκουν σε έναν μάρτυρα του 2ου αιώνα και βρέθηκαν στις κατακόμβες προερχόμενα από την κατακόμβη του Αγίου Καλλιστού το 1929.


Πάνω από τις κατακόμβες, οι Φραγκισκανοί έστησαν ένα είδος πνευματικού πάρκου ψυχαγωγίας, με αντίγραφα του τάφου του Ιησού και πολυάριθμους άλλους βωμούς, παρεκκλήσια και σπήλαια από τον Παλαιό Κόσμο. Οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιήσουν μια παγκόσμια περιοδεία σε θρησκευτικά ιερά, από την Ρώμη και τη Μέση Ανατολή, μέσα σε ένα απόγευμα.

Ένας Ρωμαίος αρχιτέκτονας, ο Aristides Leonori, παρήγαγε το σχέδιο για τις κατακόμβες βασισμένος σε μετρήσεις και φωτογραφίες των πρωτότυπων στην Ιταλία.


Σε αντίθεση με τις ρωμαϊκές, οι οποίες σκάφτηκαν στη γη με το χέρι πριν από δύο χιλιετίες, οι κατακόμβες της Ουάσιγκτον είναι από τσιμέντο. Είναι επίσης πολύ μικρότερες σε κλίμακα. Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις στοές, σε αντίθεση με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα στοών που βρίσκονται κάτω από τη Ρώμη.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου