Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Οι Μάγισσες της Νύχτας: οι Ρωσίδες που βομβάρδιζαν τους Ναζί τη νύχτα


Στο απόγειο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σοβιετικοί πιλότοι του 588ου Συντάγματος Νυχτερινών Βομβαρδισμών ξεχώριζαν για την ατρόμητη τακτική τους. Παρόλο που ο κόσμος έβλεπε συχνά τα κατορθώματα αυτών των ατρόμητων πιλότων, κανείς δεν τους είχε δει ποτέ, παρά μόνο με τις κάσκες τους. Και αυτό γιατί οι πιλότοι του 588ου δεν ήταν άντρες. Ήταν οι Μάγισσες της Νύχτας.



Δείτε ακόμη:
Let women fly: Οι πρώτες γυναίκες πιλότοι
Nancy Wake, η πιο επικηρυγμένη κατάσκοπος από την Γκεστάπο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι Αμαζόνες της Δαχομέη, ίσως οι πιο τρομερές πολεμίστριες της Ιστορίας
Οι πρωτοπόρες γυναίκες των πτήσεων με αερόστατο
Μια σύντομη ιστορία των δυνατών γυναικών
Η ιστορία πίσω από το "Roger that" των πιλότων

Πετώντας τη νύχτα

Polikarpov Po-2, παρόμοιο με το δίπλανο που επιχειρούσαν οι Μάγισσες της Νύχτας - πηγή

Με εντολή του ίδιου του Ιωσήφ Στάλιν στα 1942, δημιουργήθηκε το 588ο Σύνταγμα με πιλότους γυναίκες, ηλικίας από 17 έως 26. Καθώς οι Ναζί εισχωρούσαν όλο και περισσότερο στην ΕΣΣΔ, εκείνες ανέβαιναν στο ουρανό βομβαρδίζοντάς τους. Επικεφαλής τους ήταν η Μαρίνα Ράσκοβα. Οι περισσότερες είχαν σαν κίνητρο την εκδίκηση για το θάνατο συγγενικών τους προσώπων, αλλά και την επιθυμία να πολεμήσουν κατά των Ναζί εισβολέων. 40 αεροπλάνα με διμελές γυναικείο πλήρωμα πετούσαν μέχρι και οκτώ -ή και ακόμη περισσότερες- αποστολές κάθε νύχτα. Μέχρι το τέλος του πολέμου, στα τέσσερα χρόνια της δράσης τους (1942-1945), είχαν ρίξει 23.000 τόνους βομβών στους Ναζί.

Ήταν οι Ναζί που τους έδωσαν το παρατσούκλι "Nachthexen", ή "Μάγισσες της Νύχτας", επειδή πραγματοποιούσαν σιωπηλές και ξαφνικές επιθέσεις. Οι Μάγισσες πετούσαν με διπλάνα τύπου Polikarkov Po-2, τα οποία ήταν κατασκευασμένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή για γεωργική χρήση, ήταν ελαφριά, με ξύλινα μέρη και επένδυση από υφάσματα κόντρα-πλακέ, κάτι που τα καθιστούσε πολύ αθόρυβα -και αργά. Δε διέθεταν ραντάρ, ούτε αλεξίπτωτα. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούσαν να αναπτύξουν τα αεροσκάφη αυτά ήταν μόλις 150 χλμ/ώρα, γεγονός που τους έδινε τη δυνατότητα να αποφεύγουν εύκολα τις μεγάλες μανούβρες που αναγκάζονταν να κάνουν τα καταδιωκτικά της Λουφτβάφε. Ένα τέχνασμα που εφάρμοζαν συχνά ήταν δύο αεροπλάνα να τραβούν τους προβολείς και τα πυρά του εχθρού, ενώ ένα τρίτο έμπαινε στο πεδίο με σβησμένα τον κινητήρα και τα φώτα του.

1943, η Nadia Popova με το Po2 της - πηγή

Η αποτελεσματικότητα των Μαγισσών φαίνεται και από το γεγονός ότι οποιοσδήποτε Ναζί στρατιώτης κατάφερνε να καταρρίψει μια Μάγισσα, αυτομάτως παρασημοφορούνταν με τον Σιδηρούς Σταυρό (Eisernes Kreuz).

Οι διακρίσεις

Γυναίκες του 588ου Συντάγματος Βομβαρδισμών με τα δίπλανά τους - πηγή

Τα κατορθώματα των Μαγισσών τις έκαναν διάσημες. Αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαστε στα 1940. Οι άντρες πιλότοι τις δυσφημούσαν και ένας στρατηγός διαμαρτυρήθηκε ότι του είχαν "στείλει μια δέσμη κοριτσιών" αντί για στρατιώτες. Οι Μάγισσες δεν πειράχτηκαν από τις προσβολές, απεναντίας, έδειχναν ποιες ήταν βάφοντας τα χείλη τους με μολύβια και ζωγραφίζοντας λουλούδια στα βομβαρδιστικά τους.

Οι Μάγισσες της Νύχτας ήταν λιγότερες από τους εχθρούς τους και με πολύ κατώτερο εξοπλισμό -δεν είχαν καν τη στήριξη των συμπολεμιστών τους. Αλλά ήταν μια από τις πιο απίθανες στρατιωτικές δυνάμεις του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου