Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Πώς να φτιάξετε τα δικά σας Stencil & χιλιάδες δωρεάν Ready-to-Use


Τα stencil είναι πολύ κοινά στο σχέδιο ή τη ζωγραφική -ίσως κάποιοι να θυμούνται κάτι "χάρακες" με γράμματα, σύμβολα, κλπ.



Πρόκειται για μεμβράνες που προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο να ώστε να δημιουργήσει κανείς ένα σχέδιο χωρίς να χρειάζεται να σχεδιάσει. Απλά τοποθετεί το σχέδιο πάνω σε μια επιφάνεια και το χρωματίζει. Ωστόσο, δεν είναι απλός ακόμα ένα μέσο ζωγραφικής, σχεδίασης, κλπ.

Αν ψάχνει κανείς μια άλλη τεχνική τέχνης, ας δοκιμάσει τα stencil. Μπορούν να είναι απλά ή πολύπλοκα και μπορεί κανείς να τα ενσωματώσει σε άλλα έργα τέχνης.

Φυσικά, ο καθένας μπορεί να φτιάξει και τα δικά του, όπως -εννοείται- υπάρχουν και σελίδες για να βρει ο καθένας δωρεάν εκτυπώσιμα stencil.

Φτιάξτε τα δικά σας stencil
Τα stencil είναι συνήθως κομμένα κομμάτια από κάποιο λεπτό υλικό που μπορεί να κρατήσει το σχήμα του -χαρτόνι, πλαστικά φύλλα, αλλά και μέταλλο. Το χαρτί είναι μια καλή λύση, αλλά μπορεί να σχιστεί μετά από επαναλαμβανόμενη χρήση. Τα πλαστικά φύλλα -όπως το mylar- είναι η καλύτερη επιλογή. Το mylar είναι εύκολο να βρεθεί στο διαδίκτυο ή σε καταστήματα χειροτεχνίας και μπορεί να κοπεί με ψαλίδι ή με ένα μαχαίρι. Το πιο σημαντικό, τα φύλλα mylar μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.


Τα υλικά που χρειάζεται κάποιος για να φτιάξει μόνος του stencil είναι:
  • Φύλλα Mylar
  • Ένα κοπίδι
  • Μια επιφάνεια για κόψιμο
  • Κολλητική ταινία
  • Ένας μαρκαδόρο

Πριν ξεκινήσει η DIY διαδικασία, πρέπει να βρούμε ή να δημιουργήσουμε μια εικόνα ή ένα μοτίβο της αρεσκείας μας. Υπάρχουν πολλές σελίδες στο διαδίκτυο για να βρει κανείς δωρεάν εκτυπώσιμα stencil, όπως τα:

Μόλις αποφασίσουμε το σχέδιο, πρέπει να σχεδιάσουμε ή να εκτυπώσουμε σε ένα φύλλο χαρτιού την επιθυμητή κλίμακα του stencil. Στη συνέχεια, το τοποθετούμε πάνω στην επιφάνεια κοπής και από πάνω του ένα φύλλο mylar. Ασφαλίζουμε και τα δύο φύλλα με ταινία.

Με τον μαρκαδόρο, σχεδιάζουμε προσεκτικά το σχέδιο πάνω στο φύλλο mylar. Αν γίνει κάποιο λάθος, μπορούμε να το καθαρίσουμε με λίγο οινόπνευμα. Αφού ολοκληρώσουμε και αυτό το βήμα, αφαιρούμε το φύλλο χαρτιού κάτω από το mylar. Με ένα κοπίδι κόβουμε το σχέδιο. Όταν ολοκληρώσουμε το κόψιμο, το stencil είναι έτοιμο.

Υπάρχουν και online μαθήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν στις τεχνικές του stencil, όπως το Stencil101.

Δείτε μερικά έργα καλλιτεχνών και σχεδιαστών.







από: my modern met

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου