Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η μεγαλύτερη κληματαριά του κόσμου


Η μεγαλύτερη κληματαριά του κόσμου μεγαλώνει εδώ και 250 χρόνια περίπου στο Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ.



Η Great Vine στο Παλάτι του Χάμπτον Κορτ -το πλούσιο κτήμα του βασιλιά Ερρίκου Η' και των πολλών συζύγων- είναι η μεγαλύτερη του κόσμου. Φυτεύτηκε το 1768 για τον βασιλιά Γεώργιο Γ' και σήμερα είναι η μακρύτερη καθώς έχει μήκος περίπου 36,5 μέτρα.


Η κληματαριά Black Hamburg δίνει σταφύλια για επιδόρπιο, πράγμα που σημαίνει ότι τα σταφύλια της είναι καλύτερα για επιδόρπιο παρά για κρασί. Όταν φυτεύτηκε το αμπέλι, η διατήρηση μιας τόσο εξωτικής καλλιέργειας ήταν δύσκολη διαδικασία που απαιτούσε πολλή προσοχή. Ως αποτέλεσμα, μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και οι καλεσμένοι τους μπορούσαν να απολαύσουν τον γλυκό καρπό του.

Τα σταφύλια έγιναν διαθέσιμα στον απλό κόσμο τον 20ο αιώνα, όταν ο καρπός έγινε λιγότερο καινοτόμος. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί αιχμάλωτοι πολέμου είχαν επιφορτιστεί με την αραίωση των κλαδιών για να διατηρηθεί η τεράστια κληματαριά.

Η πινακίδα αναφέρει ότι οι ρίζες της κληματαριάς εκτείνονται σ' αυτό το μέρος οπότε δεν έχει φυτευτεί τίποτα για να μην έλκουν τα άλλα φυτά τα συστατικά του χώματος - φωτογραφία

Τώρα σχεδόν 250 χρόνια μετά, το εντυπωσιακό φυτό εξακολουθεί να αποδίδει καρπούς. Ροζιασμένα κλήματα μπλέκονται γύρω από δοκούς στήριξης, ενώ τα φύλλα της δημιουργούν ένα πράσινο κουβούκλιο πάνω από το εσωτερικό του κτηρίου. Την άνοιξη, ο αέρας γεμίζει με το άρωμα των ανθέων της.

Στα τέλη Αυγούστου κάθε χρόνο, όταν τα σταφύλια έχουν ωριμάσει πλήρως, ο Vine Keeper μαζεύει τους γλυκούς μαύρους καρπούς κατά τη διάρκεια της ετήσιας συγκομιδής των τριών εβδομάδων. Κατά μέσο όρο, η κληματαριά αποδίδει 272 κιλά σταφύλια κάθε χρόνο.

Αν και οι καρποί κάποτε προορίζονταν για βασιλικά δείπνα μόνο, τώρα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει από τα καταστήματα του παλατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου