Καθόλου.
Βιάστηκα να απαντήσω; Μπορεί να φαίνεται λίγο τυπολατρικό, αλλά μάλλον η ερώτηση έχει να κάνει με τη μάζα του φεγγαριού, η οποία είναι περίπου 7,3476x10^22 κιλά.
Το φεγγάρι όμως δεν ζυγίζει τίποτα. Το βάρος σχετίζεται άμεσα με τη μάζα, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα, ακόμη και αν οι μονάδες μέτρησης και των δύο έχουν το ίδιο όνομα. Το βάρος είναι η δύναμη που ασκείται από τη βαρύτητα σε ένα σώμα που στηρίζεται στη μάζα. Το φεγγάρι βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, οπότε δεν ζυγίζει τίποτα. Αν τοποθετηθεί στην επιφάνεια της Γης, θα ζυγίζει περίπου 7,3476x10^22 κιλά, αλλά μόνο για μια στιγμή. Στη συνέχεια, θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος του και θα γίνει μάλλον ένα καταστροφικό... σπυράκι στη Γη μέχρι που θα σπάσει...
Αλλά, ευτυχώς, δεν υπάρχει κάποιος ρεαλιστικός τρόπος που θα μπορούσε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο. Το φεγγάρι βρίσκεται σε τροχιά, που σημαίνει ότι πέφτει προς τη Γη (γι' αυτό δεν "αισθάνεται" τη βαρύτητά μας, είναι χωρίς βαρύτητα), αλλά επίσης παρασύρεται μακριά στο διάστημα έτσι ώστε για κάθε μέτρο που πέφτει προς τη Γη, απομακρύνεται και ένα μέτρο από την επιφάνεια της Γης. Ως εκ τούτου, όπως οποιοδήποτε σώμα σε τροχιά, περιστρέφεται.
Στη σύγχρονη επιστημονική χρήση, το βάρος και η μάζα είναι θεμελιακά διαφορετικά μεγέθη: η μάζα είναι μια "εξωγενής" (εκτατική) ιδιότητα της ύλης, ενώ το βάρος είναι μια δύναμη ως αποτέλεσμα της δράσης της βαρύτητας στην ύλη: μετρά πόσο ισχυρά έλκει η δύναμη της βαρύτητας την ύλη. Όμως, στις περισσότερες πρακτικές καθημερινές χρήσεις χρησιμοποιείται η λέξη βάρος, όταν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί αυστηρά ο όρος μάζα. Το βάρος και η μάζα μπερδεύει πολλούς ανθρώπους επειδή χρησιμοποιούμε τα κιλά ως μονάδα μέτρησης τους. Αυτό με τη σειρά του συμβαίνει επειδή υπολογίσαμε όλα αυτά τα πράγματα στη γη, όπου ήταν απλή και πρακτική η μέτρηση της μάζας μετρώντας το βάρος τους.
Για την ιστορία, η μάζα της Γης είναι 5,9736x10^24, δηλαδή όσο 81,5 φεγγάρια!
από: quora.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου