Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Το πιο κρύο ηφαίστειο του κόσμου που εκτοξεύει μαύρη λάβα


Το Ολντόινιο Λένγκαϊ (Ol Doinyo Lengai) είναι το πιο κρύο και μαύρο ηφαίστειο του κόσμου και έχει την πιο γρήγορη λάβα όλων.



Αν και αποκαλείται το πιο κρύο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ζεστό. Η θερμοκρασία της μαύρης λάβας που ξεπηδάει από το Ολντόινιο Λένγκαϊ (στη γλώσσα των Μασσάι σημαίνει «Βουνό του Θεού»), ένα ενεργό ηφαίστειο στην Τανζανία, φτάνει τους 510°C, πολύ κάτω από το σημείο τήξης της λάβας των περισσοτέρων ηφαιστείων (1.000°C). Το 2008, ένας άνθρωπος σε μια αποστολή στο ηφαίστειο γλίστρησε και έπεσε απευθείας σε μια ενεργή ροή λάβας. Μέχρι σήμερα, παραμένει ο μοναδικός που είναι γνωστό ότι έχει επιβιώσει από πέσιμο σε λάβα.


Η μοναδική λάβα του Ολντόινιο Λένγκαϊ δημιουργείται χάρη στα χημικά. Σε αντίθεση με τον βασάλτη που σχηματίζει τη λάβα των περισσότερων ηφαιστείων, το μάγμα του "πιο περίεργου ηφαίστειου στη Γη», όπως αποκαλείται, είναι η μοναδική με νατροκαρβονιτική σύσταση, ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα πλούσιο σε ανθρακικά ορυκτά και νάτριο. Η λάβα παραμένει μαύρη μέχρι να κρυώσει και να σκληρύνει, οπότε γίνεται λευκή.

Η λάβα του Ολντόινιο Λένγκαϊ είναι πιο επικίνδυνη από εκείνη των πολύ πιο θερμότερων ηφαιστείων, καθώς κινείται με ταχύτητα 10 χλμ/ώρα -μια ταχύτητα που εύκολα την ξεπερνάει ο άνθρωπος. Και αυτή η ιδιότητα της λάβας του ηφαιστείου οφείλεται -και πάλι- στη μοναδική χημική σύστασή του.

από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου