Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

4 χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Ντίκενς που -ίσως- δεν ξέρετε


Το όνομα Κάρολος Ντίκενς είναι συνυφασμένο με την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol). Η ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ έγινε αμέσως επιτυχία όταν εκδόθηκε μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 1843: Η αρχική εκτύπωση ξεπούλησε μέσα σε πέντε μέρες. Το βιβλίο συνέχισε να πουλάει και μετά από τα Χριστούγεννα αλλά και μέχρι την επόμενη χρονιά.



Παρά την επιτυχία αυτή, της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας δεν απέφερε στον συγγραφέα τόσα χρήματα όσα ήλπιζε. Ο Ντίκενς είχε προσφερθεί να καλύψει ο ίδιος το κόστος της εκτύπωσης του βιβλίου για να αντισταθμίσει την αποτυχία του μυθιστορήματός του Martin Chuzzlewit. Παρ' όλα αυτά, το Χριστουγεννιάτικη Ιστορία αποδείχθηκε αρκετά δημοφιλές, τόσο στους αναγνώστες όσο και στους κριτικούς, που ο Ντίκενς προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία του αρκετές φορές στα 1840, δημοσιεύοντας μια νέα ιστορία για τα Χριστούγεννα σχεδόν κάθε χρόνο μέχρι το 1848.

Οι τέσσερις ιστορίες που ακολουθούν είναι του ίδιου αλλά λιγότερο γνωστές.

The Chimes: A Goblin Story of Some Bells that Rang an Old Year Out and a New Year In, Οι καμπάνες: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία με ξωτικά, 1844
Τον Ιούνιο του 1844, έξι μήνες μετά τη δημοσίευση της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας, ο Ντίκενς υπέγραψε μια νέα εκδοτική συμφωνία, μέρος της σύμβασης της οποίας ήταν ένα παραμύθι με θέμα τα Χριστούγεννα που θα εκδίδονταν τα Χριστούγεννα. Η ιστορία που έγραψε ήταν το The Chimes (Οι Καμπάνες).
Ο Ντίκενς έζησε μεγάλο μέρος του 1844 σε μια βίλα στη Γένοβα της Ιταλίας. Μακρυά όμως από τους δρόμους του Λονδίνου, πάλεψε να βρει έμπνευση και υπέστη μια παρατεταμένη περίοδο αμφισβήτησης. Αυτό, μέχρι που ένα πρωί, στη βεράντα της βίλας του, ο Ντίκενς τρελάθηκε από τις "αποκρουστικέ, οργισμένες" καμπάνες μιας εκκλησίας που βρισκόταν κοντά του. Λίγες μέρες αργότερα, έγραφε σε έναν φίλο του λέγοντας, "Ακούσαμε τις Καμπάνες μέσα στη νύχτα".
Πρόκειται για την ιστορία ενός ηλικιωμένου αγγελιοφόρου με το όνομα Toby "Trotty" Veck. Μετά από μια σειρά τυχαίων συναντήσεων με διάφορους άλλους χαρακτήρες -από ένα φτωχό ορφανό κορίτσι μέχρι έναν βρώμικο πολιτικό- ο Trotty αμφισβητεί την αυξανόμενη ανισότητα που βλέπει γύρω του κάθε μέρα και, απογοητευμένος, περιπλανιέται μέσα στη νύχτα αφού έχει ακούσει τις καμπάνες της εκκλησίας να τον καλούν. Βρίσκοντας την τοπική εκκλησία ανοιχτή, ο Trotty ανεβαίνει στον καμπαναριό και ανακαλύπτει ότι τα πνεύματα των καμπανών της εκκλησίας έχουν έρθει στη ζωή και περιβάλλονται από τελώνια. Εκεί, του παρουσιάζουν μια σειρά οραμάτων που δείχνουν το μέλλον της οικογένειάς του και τους χαρακτήρες που είχε συναντήσει εκείνη τη νύχτα -τα οράματα κορυφώνονται με ένα τρομακτικό, αυτό της 21χρονης κόρης του, Meg, που σκέπτεται να αυτοκτονήσει πέφτοντας από μια γέφυρα. Την ώρα που φτάνει για την σώσει, ο Trotty ξυπνά για να ακούσει τις καμπάνες της Πρωτοχρονιά. Ο Ντίκενς αφήνει τον αναγνώστη να αποφασίσει αν η αφύπνιση του Trotty ήταν πραγματικά ένα όνειρο ή όχι.
Μετά την επιτυχία της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας, το The Chimes αποδείχτηκε και αυτό κερδοφόρο. Περίπου 20.000 αντίτυπα πωλήθηκαν μόνο στους τρεις πρώτους μήνες. Αλλά το σκληρό κοινωνικό σχόλιο της ιστορίας δεν άρεσε στους κριτικούς και η δημοτικότητά αυτής της νέας ιστορίας δεν κατάφερε να αντέξει στο χρόνο.
Το βιβλίο είναι online εδώ.

The Cricket on the Hearth, Το τριζόνι στο τζάκι, 1845
Πιθανώς, η πιο γνωστή από τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Ντίκενς που δεν είναι χριστουγεννιάτικη. Το Cricket παρουσιάζει την ιστορία του John Peerybingle και της νέας του συζύγού του, Dot. Ένας τοπικός κατασκευαστής παιχνιδιών, ο Tackleton, ενημερώνει τον John ότι η σύζυγός του έχει κρυφή σχέση. Ο John συμβουλεύεται τον άγγελο-φύλακα της οικογένειας, που έχει τη μορφή ενός τριζονιού.
Όπως και ο προκάτοχός του, το The Cricket on the Hearth ήταν τεράστια εμπορική επιτυχία για τον Ντίκενς -αν και η μελό ιστορία δεν άρεσε σε όλους. Ενώ ο συγγραφέας και συνάδελφός του Ντίκενς, William Thackeray το ονόμασε "ένα καλό βιβλίο για τα Χριστούγεννα", οι The Times έγραψαν ότι "το χρωστάμε στη λογοτεχνία να διαμαρτυρηθούμε γι' αυτή την τελευταία παραγωγή του κου Ντίκενς".
Το βιβλίο είναι online εδώ.

The Battle of Life: A Love Story, Η μάχη της ζωής. Μια ιστορία αγάπης, 1846
Γράφτηκε κατά τη διάρκεια διακοπών στην Ελβετία, το 1846 και είναι η τέταρτη διαδοχή του Ντίκενς για τα Χριστούγεννα. Παρουσιάζει την ιστορία δύο αδελφών, της Grace και της Marion Jeddler, του αρραβωνιαστικού της Marion, Alfred, και του προφανή εραστή της, τον Michael Warden. Μέσα από μια σειρά μηχανορραφιών και παρεξηγήσεων, η Marion εξαφανίζεται από το χωριό και υποτίθεται ότι εγκατέλειψε τον Alfred για τον Michael. Ενώ εκείνη λείπει, ο Alfred παντρεύεται την αδελφή της, Grace. Τα χρόνια περνάνε και τελικά η Marion επιστρέφει, οπότε αποκαλύπτεται ο πραγματικός λόγος πίσω από την εξαφάνισή της.
Η ιστορία δεν έγινε επιτυχία, αλλά το βιβλίο πούλησε 23.000 αντίτυπα την ημέρα της έκδοσής του το 1846.
Το βιβλίο είναι online εδώ.

The Haunted Man and the Ghost's Bargain, Ο κυνηγημένος άνθρωπος κι ένα παζάρι με το φάντασμα, 1848
Ο Ντίκενς επέστρεψε το 1848 με το The Haunted Man, μια ιστορία που ασχολείται με το υπερφυσικό και που είχε αποδειχθεί πολύ επιτυχημένο στην Χριστουγεννιάτικη Ιστορία. Στην ιστορία, κάποιος κος Redlaw, ένας απομονωμένος και κυνικός επιστήμονας που βασανίζεται από το θάνατο της αδελφής του, δέχεται την επίσκεψη του döppelganger (δίδυμος) του αργά τη νύχτα των Χριστουγέννων που του δίνει ένα δώρο ώστε να ξεχάσει όλες τις οδυνηρές αναμνήσεις που τον στοιχειώνουν λόγω του χαμού της αδερφής του. Ωστόσο, όποιος έρχεται σε επαφή με τον Redlaw ξεχνάει και αυτός τις αναμνήσεις του. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, η επιρροή του Redlaw συνεχίζει να καταστρέφει τις ζωές όλων όσων βρίσκονται γύρω του.
Το Haunted Man πούλησε 18.000 αντίτυπα με την έκδοσή του τον Δεκέμβριο του 1848, αλλά η υποδοχή της ιστορίας ήταν ανάμεικτη. Μετά από αυτό, ο Ντίκενς δεν ασχολήθηκε με τη συγγραφή χριστουγεννιάτικων ιστοριών ποτέ ξανά.
Το βιβλίο είναι online εδώ.
 
από: mental floss

3 σχόλια:

  1. Χαίρετε και καλή χρονιά! Πολύ ωραίο το άρθρο σας όπου μάθαμε κάποια πράγματα για τον μεγάλο αυτό συγγραφέα. Μόνο θέλω να τονίζω πως η τελευταία πρότασή σας είναι αλήθής μόνο κατα το ήμισυ:
    Ο Ντίκενς μετά το Haunted Man, όντως δεν ασχολήθηκε με τη συγγραφή χριστουγεννιάτικων ιστοριών ξανά σε μορφή όμως νουβέλλας! Γιατί χριστουγενιάτικα διηγήματα έγραψε αρκετούτσικα ακόμα.Εδώ τα έργα του Ντίκενς (μεταξύ των άλλων και τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα - Christmas short stories όπου γράφτηκαν στο διάστημα μεταξύ 1850-1867):
    https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Dickens_bibliography

    Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα βιβλίο με κάποια χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Ντίκενς. Δεν τα χω διαβάσει ακόμα αλλά αναμένω κάτι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και καλή χρονιά!
    Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Διορθώθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ ευχαριστώ για τα ωραία άρθρα. Αν τελικά τύχει και διαβάσετε κάποια απο τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα, γράψτε μας την άποψή σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή