Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Το στοιχειωμένο Λονδίνο


Το Λονδίνο είναι μία πόλη φαντασμάτων. Η πλούσια και συχνά φρικιαστική ιστορία του, τα παλιά κτίρια και οι σκοτεινές σκιές σημαίνουν πως οι δρόμοι του είναι γεμάτοι από ιστορίες για στοιχειώματα και άλλα απόκοσμα περιστατικά. Εδώ ρίχνουμε μία ματιά σε ορισμένους από τους πιο διάσημους ισχυρισμούς υπερφυσικής δραστηριότητας στην Βρετανική πρωτεύουσα.



Highgate Cemetery (φωτογραφία πάνω)
Το Highgate Cemetery στο Βόρειο Λονδίνο είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο ατμοσφαιρικές τοποθεσίες στην πόλη, και επίσης ο τελικός προορισμός ανάπαυσης πολλών από τους πιο διάσημους κατοίκους του Λονδίνου. Όμως το 1970, έγινε επίσης γνωστό ως το κέντρο των εξελίξεων παραφυσικής δραστηριότητας, χάρη στις ιστορίες (που μετάδιδε με ανυπομονησία ο τοπικός τύπος) για τον 'Highgate Vampire'. Αυτό που ξεκίνησε ως οι αναφορές ενός άντρα πως είχε δει τις γκρίζες σκιές ενός φαντάσματος στο νεκροταφείο, σύντομα εξελίχθηκε σε ιστορίες πολλαπλών φαντασμάτων, την ανακάλυψη νεκρών ζώων που υποτίθεται πως ήταν «στεγνά» από αίμα και τους τότε ισχυρισμούς πως ένας αθάνατος Ρουμάνος ευγενής - ο Βασιλιάς Βρυκόλακας - είχε ξυπνήσει ξανά με την βοήθεια των Σατανιστών. Το κοινό, που είχε «ποτιστεί» από την δημοσιότητα που είχε πάρει το θέμα, έκανε μία επίσκεψη στο νεκροταφείο το Μάιο, για ένα μαζικό «κυνήγι βρικολάκων». Ορισμένους μήνες αργότερα, το ακέφαλο σώμα μίας γυναίκας βρέθηκε εκεί κοντά.

Ενώ αυτή η τρέλα για τον βρικόλακα έσβησε μετά από περίπου ένα χρόνο, δεν έχει εξαφανιστεί και εντελώς. Οι δύο αντίπαλοι κυνηγοί βρικολάκων που ξεκίνησαν τις φήμες, τσακώνονται για τα γεγονότα δεκαετίες αργότερα.


The Tower of London


Ορισμένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην ιστορία του Λονδίνου έλαβαν χώρα στο περιβόητο Tower of London, ένα μέρος φυλακισμού, βασανισμών και εκτελέσεων, που έτσι δεν αποτελεί έκπληξη που θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα κτίρια στη Βρετανία. Ο ανίσχυρος και περιοδικά τρελός Βασιλιάς Ερρίκος ο 6ος σκοτώθηκε στον Πύργο και το φάντασμά του λέγεται πως επιστρέφει κάθε επέτειο του φόνου. Η Αν Μπολέιν, η εκτελεσμένη δεύτερη γυναίκα του Ερρίκου του 8ου λέγεται πως περπατάει στους διαδρόμους, ενώ την σκιά της Κοντέσσας του Σάλσμπουρι που ουρλιάζει, που όπως λέγεται πελεκήθηκε μέχρι θανάτου από έναν εκτελεστή στον Πύργο, μπορεί να την ακούσει κανείς να αναπαριστά τον βίαιο θάνατό της. Οι φιγούρες ακέφαλων φαντασμάτων έχουν τρομοκρατήσει συχνά τους φρουρούς, ενώ ένα πνεύμα ονόματι «White Lady» στοιχειώνει το White Tower, κάνοντας την εμφάνισή της ως μυρωδιά.


Hampstead Heath


Πλέον γνωστό ως έναν ειδυλλιακό μέρος για να λιαστείς μία τεμπέλικη καλοκαιρινή ημέρα, να βγάλεις βόλτα το σκύλο και να κάνεις βραδινές βόλτες, το Hampstead Heath ήταν κάποτε ένα πολύ πιο επικίνδυνο μέρος, με ληστές και δολοφόνους να παρακολουθούν τις πλαγιές και τα δέντρα. Το φάντασμα του διαβόητου ληστή Ντικ Τέρπιν έχουν αναφέρει πως ήταν στο δρόμο έξω από την παμπ Spaniard's Inn, ενώ στα δάση του Kenwood Estate, λέγεται πως έχουν δει το φάντασμα ενός καβαλάρη να καλπάζει ανάμεσα στα δέντρα, τρομάζοντας τους περιπατητές.


Το δωμάτιο 333 του ξενοδοχείου Langham


Θεωρούμενο πως είναι το πιο στοιχειωμένο δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο, σ' ένα από τα παλιά και σπουδαιότερα ξενοδοχεία της πόλης, το δωμάτιο 33 στο ξενοδοχείο Langham στο κεντρικό Λονδίνο έχει αμέτρητες αναφορές σχετικά με φαντάσματα μέσα στα χρόνια, ορισμένες τόσο τρομακτικές που έκαναν τους guests να την κοπανήσουν μέσα στη νύχτα. Ένα κακό πνεύμα λέγεται πως κουνάει το κρεβάτι τόσο δυνατά που ρίχνει κάτω όσους κοιμούνται σ' αυτό, ένα άλλο εμφανίζεται ως μία απόκοσμη, λαμπερή μπάλα ενέργειας που αιωρείται στον αέρα, ενώ υπάρχει και το πνεύμα του Γάλλου Αυτοκράτορα Ναπολέων του Τρίτου, που περνάει τον περισσότερο χρόνο του σε εξορία στο ξενοδοχείο. Πολλά από τα περιστατικά έχουν αναφερθεί από προσωπικό του BBC, του ευυπόληπτου σταθμού της Βρετανίας, αφού το ξενοδοχείο είναι απέναντι από την εδώ και πολλά χρόνια έδρα του Broadcasting House, και οι υπάλληλοι μένουν πολλές φορές εκεί όταν αναγκάζονται να δουλέψουν αργά τη νύχτα.


Theatre Royal, Haymarket


Υποτιθέμενα ένα από τα πιο στοιχειωμένα θέατρα στο Λονδίνο, τα φαντάσματα στο Theatre Royal στην περιοχή Haymarket έγιναν πρωτοσέλιδο τα πρόσφατα χρόνια όταν ο ηθοποιός Πάτρικ Στιούαρτ, ένας από τους καλύτερους κλασικούς ηθοποιούς της γενιάς του, αν και είναι πιο γνωστός για τα φιλμ Star Trek και X-Men films, ανέφερε πως είδε ένα φάντασμα στις πτέρυγες του θεάτρου ενώ ερμήνευε το Waiting For Godot δίπλα στον Σερ Ίαν ΜακΚέλεν. Το πνεύμα λέγεται πως ήταν του Τζον Μπόλντγουιν Μπάκστοουν, ενός ηθοποιού που υπήρξε μάνατζερ του θεάτρου από τα 1850, και ήταν φίλος του Κάρολου Ντίκενς.


Covent Garden Tube Station


Το Covent Garden, ένας από τους πολλούς σταθμούς του εμβληματικού υπόγειου τρένου του Λονδίνου, μπορεί να υποστηρίξει πως έχει ένα μόνιμο φάντασμα κάτοικο, ενώ αποτελεί από παλιά την πηγή των πιθανότερα πιο μακροχρόνιων και συνεπέστερων υπερφυσικών ιστοριών.
Το πνεύμα ενός ψηλού άντρα, που φοράει μακρύ παλτό και καπέλο, το έχουν δει πάρα πολλές φορές αμέτρητοι άνθρωποι εδώ και πολλές δεκαετίες, στο σημείο που μάλιστα ένας υπάλληλος αρνήθηκε να εργαστεί άλλο στο σταθμό. Σύμφωνα με το μύθο, το φάντασμα είναι αυτό του ηθοποιού Γουίλιαμ Τέρις, που δολοφονήθηκε από έναν τρελό συνάδελφο ηθοποιό έξω από το θέατρο Adelphi το 1897 (το φάντασμα του Τέρις λέγεται πως στοιχειώνει και το σταθμό και το ίδιο το θέατρο).


Εκκλησία St Botolph


Η τοποθεσία όπου τραβήχτηκε μία από τις πιο περιβόητες φωτογραφίες φαντάσματος ποτέ στο Λονδίνο, ο ναός 'St Botolph Without Bishopsgate' στην Πόλη του Λονδίνου (μην την μπερδέψετε με την εκκλησία 'St Botolph Without Aldgate', που βρίσκεται λίγα εκατοντάδες μέτρα μακριά) απέκτησε υπερφυσική φήμη το 1982. Ήταν τότε που ο φωτογράφος Κρις Μπράκλεϊ τράβηξε τη φωτογραφία μίας άδειας εκκλησίας, που όταν την επεξεργάστηκε, έδειχνε μία γυναίκα να στέκεται σ' ένα μπαλκόνι φορώντας ένα παλιομοδίτικο ρούχο. Η φήμη του φαντάσματος ενισχύθηκε όταν ένας εργάτης που είχε δουλέψει στην εκκλησία, αποκάλυψε πως ενώ γίνονταν οι εργασίες στο χώρο είχε γίνει εκταφή στο σώμα μίας γυναίκας... που είχε μία απόκοσμη ομοιότητα με την γυναίκα της φωτογραφίας.


The Viaduct Tavern


Η Viaduct Tavern είχε από χρόνια τη φήμη μιας από τις πιο στοιχειωμένες παμπ στο Λονδίνο, αν και δυστυχώς τα φαντάσματά της φαίνεται πως είναι περισσότερο σκανδαλιάρικα παρά τρομακτικά. Ανάμεσα στα πιο γνωστά τους κατορθώματα είναι να κλειδώνουν τον μπάρμαν στον κελάρι, να σβήνουν επανειλημμένα το φως στις τουαλέτες των γυναικών ενώ βρίσκεται κάποια μέσα, αλλά και ένα πνεύμα ονόματι Φρεντ που τριγυρνάει κλέβοντας τα ποτά των πελατών.


50 Berkeley Square


Η φυλλώδης πλατεία Berkeley στην εύπορη γειτονιά του Λονδίνου, Mayfair, ίσως να είναι πιο γνωστή από μία σύνθεση που μιλάει για ένα πουλί που τραγουδάει ενώ βρίσκεται σ' αυτή ('A Nightingale Sang in Berkeley Square'), και από τους πολλούς διάσημους και σημαντικούς κατοίκους της. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζόρτζ Κάνινγκ ζούσε στο νούμερο 50, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ πέρασε την παιδική του ηλικία στο νούμερο 48, ενώ ο Βρετανός αξιωματικός Clive of India έζησε (και τελικά αυτοκτόνησε) στο νούμερο 45. Όμως το νούμερο 50 έχει μία μακρά φήμη ως ένα από τα πιο στοιχειωμένα σπίτια της πόλης. Τώρα η έδρα ενός εμπόρου σπάνιων βιβλίων, το κτίριο λέγεται πως είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα μίας νεαρής γυναίκας που αυτοκτόνησε εκεί.

Μάλιστα ήταν ο πρωθυπουργός Τζορτζ Κάνιγκ που ανέφερε πρώτος τις ιστορίες περί φαντασμάτων που συνέβαιναν. Από τότε, έχουν κυκλοφορήσει πολλές αναφορές ανθρώπων που πέθαναν ή τρελάθηκαν αφού έμειναν για μία βραδιά στο δωμάτιο της σοφίτας, με άλλους επισκέπτες να αναφέρουν θορύβους και ουρλιαχτά. Το πνεύμα της νεαρής γυναίκας λέγεται πως παίρνει τη μορφή μίας καφέ ομίχλης.


Mitre Square


Απ' όλα τα αιματηρά γεγονότα στην ιστορία του Λονδίνου, η ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη, του μυστηριώδη serial killer που δολοφόνησε βάναυσα τουλάχιστον πέντε γυναίκες στο Whitechapel στο East End του Λονδίνου το 1888, είναι σίγουρα η πιο γνωστή. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό πως ο «Τζακ ο Αντεροβγάλτης» στην πραγματικότητα να μην υπήρξε. Υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να αμφισβητεί κανείς πως και τα πέντε από τα θύματα του Αντεροβγάλτη δολοφονήθηκαν απαραίτητα από το ίδιο άτομο, ενώ υπήρχαν τόσα πολλά άλλα, βίαια και άλυτα εγκλήματα γυναικών του Λονδίνου την ίδια εποχή που δεν θεωρήθηκαν μέρος της μυθολογίας του Αντεροβγάλτη. Τα γράμματα που στάλθηκαν στην αστυνομία και τις εφημερίδες που υποστήριζαν πως ήταν ο δολοφόνος, ήταν πολύ πιθανόν, ψεύτικα.

Αυτό που είναι αναμφισβήτητο ωστόσο, είναι πως τα τέλη του 1880 ήταν μία επικίνδυνη εποχή για μία γυναίκα στους δρόμους του Whitechapel τη νύχτα, ειδικά για τις γυναίκες του περιθωρίου που δούλευαν ως πόρνες. Η Κάθριν Έντοους, αυτή που περιγράφεται ως το τέταρτο θύμα του Αντεροβγάλτη, βρέθηκε δολοφονημένη και ακρωτηριασμένη στη γωνία της Mitre Square τις πρωινές ώρες στις 30 Σεπτεμβρίου 1888, μόλις 45 λεπτά μετά αφότου μία άλλη γυναίκα, η Ελίζαμπεθ Στράιντ, βρέθηκε νεκρή εκεί κοντά. Εκείνη η βραδιά έγινε γνωστή ως το «διπλό περιστατικό» και η τρομακτική δημοσιογραφική κάλυψη της εφημερίδας (στην παραπάνω φωτογραφία) ξεκίνησε να παγιώνει την ιδέα του Αντεροβγάλτη στο μυαλό του κόσμου.

Ο τοπικός μύθος λέει πως μία φορά το χρόνο, η φιγούρα του φαντάσματος της Έντοους εμφανίζεται ξαπλωμένη στην πλατεία, πριν εξαφανιστεί ξανά.

πηγή: gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου