Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Η Αίθουσα των Γιγάντων στο Παλάτσο ντελ Τε στην Μάντοβα της Ιταλίας


Ένα δωμάτιο γεμάτο τοιχογραφίες που το κάνουν να φαίνεται σαν οι τοίχοι να καταρρέουν, ενώ οι γίγαντες πεθαίνουν σε απόγνωση.
 
 


Το Palazzo del Tè (Παλάτσο ντελ Τε) χτίστηκε τον 16ο αιώνα ως παλάτι αναψυχής για τον Φρειδερίκο Β' από τον Οίκο των Γκοντζάγκα μαρκήσιο και έπειτα δούκα της Μάντουα, δούκας της Μάντουα (ως σύζυγος της Μαργαρίτας Παλαιολογίνας μαρκησίας του Μομφερράτου, ήταν και Μαρκήσιος του Μομφερράτου). Το κτήριο είναι σχέδιο του Ιταλού ζωγράφου και αρχιτέκτονα και μαθητή του Ραφαήλ, Τζούλιο Ρομάνο (γνωστός με το πραγματικό του όνομα Τζούλιο Πίππι), μια πολύπλευρη προσωπικότητα της Αναγέννησης και του Μανιερισμού. Σήμερα, θεωρείται το αριστούργημα του Ρομάνο.
 
Το Παλάτσο ντελ Τε
 
Το παλάτι είναι γεμάτο με περίτεχνες διακοσμήσεις και πίνακες ζωγραφικής, ενώ το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο θεωρείται το  Sala dei Giganti (Αίθουσα των Γιγάντων).

Οι τοιχογραφίες που καλύπτουν τους τοίχους και την οροφή αυτού του δωματίου έγιναν μεταξύ του 1532 και του 1535 και αφηγούνται την ιστορία της πτώσης των γιγάντων, όπως περιγράφεται από τον Λατίνο ποιητή Οβίδιο στο ποιητικό έργο του "Μεταμορφώσεις". Στην οροφή απεικονίζεται ο θεός Δίας, περιτριγυρισμένος από ολόκληρη την ρωμαϊκή κοσμογονία. η τοιχογραφία δείχνει τη στιγμή που έριξε τον κεραυνό του για να καταστρέψει τους γίγαντες. Στους γύρω τοίχους υπάρχουν εικόνες γκρεμισμένων κτιρίων και απελπισμένων γιγάντων που προσπαθούν να ξεφύγουν.
 

Σύμφωνα με τους ιστορικούς της τέχνης, ο Ρομάνο ήθελε η τοιχογραφία να είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Η είσοδος στην Αίθουσα κάνει τον επισκέπτη να νιώθει σαν να μπαίνει στον μύθο. Η πανοραμική τοιχογραφία δεν έχει προφανές σημείο έναρξης ή λήξης και περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως θρυμματισμένους τοίχους, βαριά σύννεφα και πρόσωπα γιγάντων γεμάτο πόνο.
 
 
Όμως, και η δομή του δωματίου είναι εκπληκτική καθώς, αν δύο άτομα σταθούν σε αντίκρυ τοίχους και ψιθυρίζουν, μπορεί ο ένας να ακούει τον άλλο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου